loader
Foto

Analiza "Banii Tăi": evoluția pandemiei în lume

„Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem”, a afirmat , în deschiderea lucrărilor Adunării OMS , secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Un articol semnat de Monica Ghiurco, realizator al emisiunii "Banii Tăi".

 

Monica Ghiurco
Banii tăi

În lumea întreagă sunt peste 5,375 milioane de cazuri de Covid-19 declarate oficial, preponderent în Europa şi Statele Unite. America de Sud a devenit un „nou epicentru” al pandemiei de coronavirus, cu o situație deosebit de alarmantă în Brazilia. Dar pandemia a intrat în declin aproape peste tot la nivel mondial și dacă nu va exista un recul al infecțiilor, ar putea stagna complet în decurs de o lună, apreciază Les Echos.

Interesant este un studiu elaborat de Universitatea din Tokyo, care apreciază că o parte a populației asiatice (Japonia și alte state din Asia Orientală) ar putea avea o protecție imunologică sporită față de noul coronavirus, grație expunerii anterioare față de alte virusuri înrudite, a relatat agenția spaniolă EFE.

Criza economică și politică se amplifică pe fondul evoluțiilor încă neconcludente sau chiar contradictorii din teren. „Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem”, a afirmat, în deschiderea lucrărilor Adunării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Peste 100 de țări cer o anchetă asupra măsurilor OMS în cazul COVID-19, iar decizia va fi luată în această săptămână.

Șeful Băncii Mondiale avertizează: criza Covid-19 va împinge 60 de milioane de oameni dincolo de pragul sărăciei, fiind afectat grav țările în curs de dezvoltare. Dar efectele sunt încă greu de anticipat ca amploare la nivel global.

În timp ce Germania avertizează prin vocea cancelarului Angela Markel că statele nu ar trebui să recurgă la renaționalizări și protecționism ca răspuns la recesiunea globală severă, statul chinez pare decis să preia controlul fabricilor ce furnizează materiale sanitare și echipamente de protecție în întreaga lume, au declarat, pentru The New York Post, importatori americani ce cumpără din China. Potrivit acestora, furnizorii lor din China sunt copleșiți de comenzi făcute de guvernul chinez, probabil în așteptarea unui al doilea val al pandemiei. Și Japonia, cea de-a treia putere economică mondială, a intrat în recesiune economică şi riscă cea mai gravă criză economică din perioada postbelică, scrie Reuters. Specialiştii se așteaptă la o scădere de 4,6% din PIB.

Europenii așteaptă planul comun de redresare economică în fața crizei provocate de pandemia de coronavirus ce va fi prezentat de Comisia Europeană miercuri, 27 mai. Franța și Germania propun crearea unui fond de redresare de 500 de miliarde de euro, dar părerile sunt împărțite și de această dată în interiorul UE. Olanda, Austria, Danemarca și Suedia  prezintă propriul plan de relansare economică ca alternativă la cel franco-german, iar contrapropunerea celor patru este criticată de Italia, care respinge orice fel de condiționare a ajutorului financiar.

Intre timp, coordonatorul comitetului de urgență pentru combaterea Covid din regiunea italiană Sicilia a fost arestat pentru acuzații de corupție și trucare a unor licitații publice, a anunțat poliția siciliană, informează Reuters.

În Statele Unite, Germania și Anglia continuă mișcările de protest față de restricțiile impuse de guverne pentru stăvilirea pandemiei. Europenii sunt împărțiți între teama de un al doilea val al epidemiei după relaxarea restricțiilor și groaza de a înfrunta dezastrul economic. Și totuși, continentul revine lent la normalitate pe măsură ce statele continuă relaxarea măsurilor. Sezonul turistic în Grecia se deschide în 15 iunie, iar zborurile internaționale vor fi reluate de la 1 iulie, anunță Guvernul de la Atena, potrivit agenției Associated Press. Ministrul elen al turismului a prezentat planul "Repornirea turismului", în care se precizează că, din 15 iunie, Grecia va permite intrarea turiştilor din ţări alese mai întâi "pe criterii epidemiologice".

Citiți AICI continuarea analizei publicate pe 25 mai!

***

Vom încerca să suplinim lipsa emisiunii de pe ecrane în această perioadă cu informații și analize pe care le considerăm utile pentru a înțelege atât complexitatea crizei prin care trece omenirea, cât și demersurile care se fac la nivelul structurilor de putere financiară, economică, politică sau militară pentru a diminua riscul unui dezastru socio-economic. Vom posta pe pagina de Facebook a emisiunii tot ce considerăm informație relevantă, desigur, confirmată din surse demne de încredere, interne și externe.

Monica Ghiurco, realizator "Banii Tăi"

 

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1