loader
Foto

Arta lui Henri Rousseau, într-o nouă întâlnire cu „Teleenciclopedia" | VIDEO

Noi lecții despre artă plastică, ecosisteme, istoria instrumentelor muzicale, dar și cea a Europei, la  „ Teleenciclopedia" din 9 martie, la TVR1, de la ora 19:0o (în reluare luni, 11 martie, ora 01:30).

 

Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparţinând aceluiaşi pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris şi, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament,  Le Douanier (Vameșul). Dar,  nesatisfăcut de această meserie ingrată, Henri Rousseau avea să se dedice curând artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

REZISTENŢĂ ŞI COLABORAŢIONISM ÎN FRANŢA (ep.4)

După trei ani de ocupație, „mariajul” dintre germani și guvernul de la Vichy merge ca uns, represiunea inamicilor interni continuând sistematic. După ce, în 3 ianuarie 1943, membrii Alianței distrug cu grenade un hotel și un bordel frecventate de soldații Wehrmacht-lui, secretarul general al poliției guvernului de la Vichy, René Bousquet, reacționează prompt și anunță una dintre cele mai ample acțiuni represive din Franța: operațiunea Sultan. Bousquet cere o săptămână răgaz și permisiunea ca subordonații lui să preia „curățenia”, marcând astfel o nouă etapă în colaborarea dintre ocupanți și gazdele excesiv de binevoitoare.

INSTRUMENTE MUZICALE (ep. 1)

Nu trece zi fără să auzim instrumente: mici, alteori mari, simple, sofisticate, moderne ori străvechi, familiare sau bizare. Ajunge să tai o bucată de lemn ori să bați într-un fier. Nu există  limite, nici reguli, deci ne este greu să le definim și clasificăm. Unele nu cântă, iar sunetele celor care o fac nu ne farmecă întotdeauna. Muzică se poate face chiar și fără instrumente.

(w882) pantan

ECOSISTEME: PANTANAL (ep.2)

Mlaștina Pantanal, cea mai vastă din lume, acoperă zone întinse din Brazilia, Bolivia și Paraguay. Din octombrie până în martie, ploile abundente inundă gradual, dinspre nord spre sud, cei 400.000 km2. Când vine seceta, doar speciile „băștinașe” „sedentare”, precum berzele jabirú și tantál, încă dibuie câte ceva „interesant”. Adăpătorile, oricât de mici, prilejuiesc o veritabilă „vânătoare de comori”. Tânărul caiman, „ghidul” nostru în acest documentar, își încearcă și el norocul.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1