loader
Foto

Artă, știință, natură și istorie la “Teleenciclopedia”

Sâmbătă, 10 august, de la ora 18.30, TVR 1 și TVR HD vă invită să urmăriți o nouă ediție a emisiunii “Teleenciclopedia”, unde veți afla despre: Rembrandt, Einstein, rezervația Racoș, constructori de castele și despre șerpi.

 

Teleenciclopedia

REMBRANDT VAN  RIJN – RONDUL DE NOAPTE (ep.2/2) (Premieră)

Puțini știu că tabloul Rondul de Noapte avea inițial 34 de personaje, trei dintre ele fiind îndepărtate în 1715, împreună cu marginile pânzei, la înrămarea tabloului, cu prilejul expunerii în sala principală a Primăriei din Amsterdam (azi, Palatul Regal). Lucrarea a fost finanțată de 18 comanditari, fiecare plătind câte 100 de florini. Tabloul colectiv (pentru care Rembrandt a fost răsplătit cu 4000 de florini) a sporit faima căpitanului Banninck Cocq, ales de patru ori primar.

(w882)

ALBERT EINSTEIN (ep. 2/2)  (Reluare)

În 1905, lumea ştiinţifică afla cu surprindere despre Teoria Relativităţii Restrânse, sintetizată de tânărul fizician german Albert Einstein prin formula E=mc2. După excepţionala descoperire, Şcoala Superioară Politehnică din Zürich, i-a acordat titlul de doctor în fizică. Tot atunci, Albert s-a îndrăgostit de Elsa Lowenthal, o verişoară de gradul al doilea, care i-a devenit soție.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.3) (Premieră)

În secolul al XII-lea, velșii împânziseră regatul Deheubarth. După un secol de hărțuieli, normanzii cedau și Llywelyn ap Gruffydd reușea să forțeze recunoașterea sa ca Prinț al Țării Galilor. Tânărul său adversar era Gilbert de Clare (Cel Roșu), proiectantul grandioasei fortărețe Caerphilly (începută în aprilie 1268). Pe de altă parte, regele Edward I al Angliei începuse să construiască, pe coastele nordice ale Țării Galilor, o rețea de opt castele fortificate (numite generic The Iron Ring - Inelul de Fier).

(w882)

REZERVAȚIA NATURALĂ RACOȘ (Premieră)

În nord-estul județului Brașov (unde Munţii Harghitei şi Baraoltului întâlnesc Munţii Perşani) se află Rezervația Naturală de la Racoș, cu impunătoare coloane prismatice din bazalt, înalte de 10-15 metri și laturi de 40–60 de centimetri. Având secțiuni pentagonale sau hexagonale, ele seamănă cu o splendidă „orgă de piatră”, în aşteptarea uriaşului muzician care să îi trezească armoniile secrete.

(w882)

ȘERPII (ep.2/5) (Premieră)

Puțini știu că șerpii masculi au două organe reproducătoare (pe care le folosesc alternativ), ori că femelele stochează materialul seminal şi fertilizează ovulele mult timp după acuplarea propriu-zisă. Dintre cele 3400 de specii de şerpi, aproximativ 600 sunt veninoase. Iată câţiva „premianţi” : cel mai rapid (16-20 kilometri pe oră) – mamba negru; cel mai lung (5,85 m) – cobra regală; „cei mai veninoși”: taipanul continental din Australia, şarpele marin și kraitul taiwanez.

 

***

Reluarea acestei emisiuni o puteți vedea duminică, 11 august 2019, de la ora 6.30, la TVR 1.

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache și Viviana Roșca

Surse foto: rador.ro, radioromaniacultural.ro, castlewales.com, instant-trips.blogspot.com, descopera.ro

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)

2:45 Ora regelui (R)

Producător Lidia Voicu

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1