loader
Foto

„Teleenciclopedia": De la Roma în rezervația Racoș | VIDEO

„Teleenciclopedia" a oferit o nouă serie de episoade, sâmbătă, 21 octombrie, de la ora 19.00 pe TVR1 (reluare în 23 octombrie de la ora 00:00).

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PARIS, CAPITALA LUMII (ep. 4)

Pentru Serghei Diaghilev și Compania Ballets Russes, spectacolul Parade, din 18 mai 1917, de la Teatrul Châtelet, s-a sfârșit cu un răsunător fiasco.

Între timp, pe câmpiile din nordul Franţei, cadavrele umpleau tranşeele și batalioanele decimate se revoltau, cerând încetarea masacrului. Un an mai târziu, gripa spaniolă avea să răpună 25 de milioane de vieți. După abdicarea Kaiserului, s-a făcut bilanțul conflictului: peste 8 milioane de morți şi 20 de milioane de răniţi.

Guillame Apollinaire s-a stins la 9 noiembrie 1918, pe Bulevardul Saint-Germain. Amedeo Modigliani, care îşi îneca suferinţa în băutură, avea să moară doi ani mai târziu, la doar 36 de ani.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.5)

Franklin Delano Roosevelt s-a dovedit un președinte „complicat”: mediul de afaceri îi reproșa cheltuielile cu asistența socială, Curtea Supremă a Statelor Unite dezaproba amestecul guvernului în regulile economiei de piață; sudiștii condamnau atitudinea antisegregaționistă a cuplului prezidențial, adversarii politici îl acuzau de cultul personalității. Cu toate acestea și în ciuda  previziunilor, la 3 noiembrie 1936, Roosevelt a fost reales cu 11 milioane de voturi, în 46 dintre cele 48 de state.

ROMA (ep.3)

La doar 2 km sud-est de Pantheon (Templul Tuturor Zeilor), se află Colosseum, cel mai vast dintre amfiteatrele lumii, emblemă a Cetății Eterne. Amplasat pe locul fastuosului palat cu heleșteu al lui Nero și denumit inițial Amphitheatrum Flavium, el putea găzdui 45.000 de persoane pe scaune și peste 5.000 în picioare. Înălțat în opt ani și finisat în alți doi, Colosseum rivalizează cu cele Șapte Minuni ale Lumii Antice.

(w882) Racos lac

REZERVAȚIA NATURALĂ RACOȘ

În nord-estul județului Brașov (unde Munţii Harghitei şi Baraoltului întâlnesc Munţii Perşani) se află Rezervația Naturală de la Racoș, cu impunătoare coloane prismatice din bazalt, înalte de 10-15 metri și laturi de 40–60 de centimetri. Având secțiuni pentagonale sau hexagonale, ele par o „orgă de piatră”, în aşteptarea unui uriaş muzician care să îi trezească armoniile secrete.

LUMI PREISTORICE (ep. 5)

Spre finalul Cretacicului, căpăta contur lumea așa cum o cunoaștem azi. Dar India, încă nealipită continentului asiatic, trecea prin transformări geologice cruciale, determinate de un episod vulcanic major. Acumulările bazaltice din Deccan, în sudul peninsulei, dovedesc violența erupțiilor petrecute vreme de 30 de milenii, în urmă cu aproximativ 65 milioane de ani – adică, în preajma dispariției dinozaurilor. Pe care, până în anii ’80 ai secolului trecut, mulți savanți au considerat-o cauzată de activitatea vulcanică indiană. Apoi, în mediul științific, s-a lansat ipoteza extraterestră. Considerată o glumă, ideea nu a fost luată în serios.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1