loader
Foto

Aventurierii artei moderne, la "Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 3 iunie, de la ora 19:00, la TVR 1 și TVR+, v-am așteptat cu o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA

În anul 1900, Grădinile Trocadero, din Paris, forfoteau de mulțimea cosmopolită dornică să viziteze palatul și pavilioanele Expoziției Universale, unde peste 50 de țări și protectorate își expuneau inovațiile. Pe colina Montmartre, departe de acest tumult, tineri îndrăzneți, încă anonimi, anunțau efervescența noului secol, bulversând istoria artei.

(w882) boem

GULAG: 1918- 1938

La 1 decembrie 1934 era asasinat Serghei Kirov, membru al Politbiuro (Biroul Politic al Comitetului Central al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice) și prim-secretar al organizației de partid din Leningrad. Crimă pasională, comisă de un soț gelos, sau înscenare comandată de însuși Stalin pentru eliminarea unui potențial rival ? Incidentul a furnizat pretextul declanșării unei perioade represive fără egal, cunoscută drept Marea Epurare sau Marea Teroare. Printre victime: membri de partid cu idei neconforme „noii linii”, precum Grigori Zinoviev și Lev Kamenev, odinioară aliați pentru înlăturarea lui Troțki.  Istoricii estimează că în perioada 1936-1938, au fost executate între 950.000 și 1.200.000 persoane.

(w882) gulag

ALEXANDRIA

Centrul Mouseion, fondat de Ptolemeu I Soter, în orașul visat de Alexandru cel Mare al Macedoniei, s-a dovedit locul ideal pentru studiu și creație. În laboratoare, săli de disecție, aule sau în micul observator astronomic se petrecea o adevărată reformă. La sud de Calea Canopică domina Serapeum, considerat cel mai frumos templu al orașului. Azi, mai putem admira doar doi sfincși, care decorau odinioară dealul, și un monolit corintian din granit roșu, înalt de 27 de metri, numit eronat Columna lui Pompei.

MAMIFERE MARINE

Oceanele, cel mai vast habitat al planetei, ascund o lume ostilă, cufundată în întuneric absolut, unde presiunea poate atinge peste 1.000 de atmosfere. Aici trăiesc, de aproximativ 50 de milioane de ani, viețuitoare misterioase care au coloană vertebrală, depind de oxigenul atmosferic și își hrănesc puii cu lapte. Este vorba despre mamiferele marine: specii înzestrate cu abilități unice și inteligență extraordinară.

(w882) mamifere m

Ediția este în reluare luni 5 iunie 2023, ora 11:00, la TVR 1 și TVR+.

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Producător Anamaria Panait

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

Sezon nou

 
Ce înseamnă „cuvinte goale”? Poate fi tradus Eminescu? Sezon nou „Vorbește corect!”, la TVR 1

Din 31 martie, în fiecare zi de luni până vineri, la ora 14,55, echipa emisiunii „Vorbeşte corect!” continuă să ne convingă, la TVR 1: ...

Despre franzela

Despre franzela "fitness", la "Agrostrategia"| VIDEO

publicat: duminică, 30 martie 2025

Piața românească de panificație traversează o perioadă de transformare, consumatorii manifestând un interes crescut pentru produse specializate, ...

Un patrimoniu sacru și secular: Biserica Romano-Catolică din Vinga | VIDEO

Biserica Romano-Catolică din Vinga, localitate din județul Arad, este una dintre cele mai frumoase și impresionante din această zonă a României.

 

#tvr1