loader
Foto

La „Nocturne”, băiatul cu ochi verzi, devenit ghid turistic ca să cutreiere lumea

Numele lui mai e strâns legat de publicitate, de Goran Bregovici sau de stand-up-ul românesc. Marina Constantinescu ne-a invitat la o călătorie alături alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. La TVR 1, pe 21 octombrie, ora 23.00.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne" de joi seara a fost regizorul, scenaristul şi producătorul Dan Chişu.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Deşi pare o prezentare completă, e departe de a cuprinde, în câteva vorbe, întreaga sa activitate.

Numele băiatului cu ochi verzi, care s-a făcut ghid turistic pentru a cutreiera lumea, este strâns legat de publicitate, de Goran Bregovici, al cărui promotor a fost, sau de stand-up-ul românesc.

(w882)

Primul contact al lui Dan Chişu cu lumea teatrului şi a muzicii a avut loc în 1972, la Brăila, în spectacolul de debut al lui Alexandru Tocilescu. În 1975, l-a convins pe Nicu Covaci (Phoenix) să-i încredinţeze uriaşa răspundere de a crea costumele şi măştile pentru „Cantafabule”, spectacolele de promovare pentru primul dublu LP al unei formaţii din România. Iar de atunci până în prezent, nimic din ce are legatură cu zona artistică nu i-a rămas străin: teatrul, filmul, muzica, televiziunea, publicitatea, comedia, scrisul. Oamenii rămân cu ochii (prea) larg deschişi când află că Dan Chişu a făcut de două ori ocolul Pământului, dar admite că „nu e foarte bogat”. Asta dacă ar fi să măsurăm bogăţia în bani. Dacă ne ghidăm după alte coordonate, cum ar fi experienţa, trăirile, întâlnirile magice, emoţiile... Dan Chişu are o avere de nepreţuit.

Despre drumurile prin toată această lume, despre oamenii care l-au ghidat, nu turistic, ci în viaţă, despre curaj, asumare şi renunţări, Marina Constantinescu vorbeşte joi cu alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. „Nocturne” cu Dan Chişu a fost la TVR 1 pe 21 octombrie, ora 23.00.

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice în fiecare joi, de la ora 23.00, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj”, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne”, emisiune difuzată de TVR 1.

(w882)

Din toamna anului 2021, poveştile culturale depănate la „Nocturne” pot fi urmărite în fiecare joi noapte, de la ora 23.00 la TVR 1.

„Nocturne” este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” Marina Constantinescu face echipă la „Nocturne” cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM ANA MARIA DOBRANICI, manager de proiecte Asociaţia Ajungem Mari
Ajungem MARI este programul Asociaţiei Lindenfeld ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. Asociaţia are proiecte permanente dezvoltate pentru a răspunde nevoilor reale ale copiilor din sistemul de protecţie. Punem astfel accent pe creşterea încrederii copiilor în propriile forţe, pe formarea de abilităţi şi transmiterea unor valori care să-i ajute să ducă o viaţă independentă, demnă şi sănătoasă.
Sâmbăta viitoare, pe 17 mai, Asociaţia organizează "Concursul caritabil de Șah" sub sloganul "Șah, competiție și generozitate". Nu e doar un concurs, e o misiune importantă: acționezi strategic pe tabla de șah și, în același timp, schimbi viețile copiilor instituționalizați, strângând fonduri de la prieteni, colegi, familie.
DISCUŢIE LUMINIŢA VÎLCEA, specialist în astrologie
DISCUŢIE MATEI PIECA, student la Facultatea de Teologie Romană Catolică şi Pr. Eduard Giurgi, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din București
Alegera suveranului pontif o surpriza. Papa Leon se doreste continuatorul Papei Francisc şi îndeamnă la pace şi unitate.
DISCUŢIE DIANA STAFIE, fondator al "Future Station" , o agenție de consultanță și strategie prospectivă și unul dintre puținii experți români specializați în scenarii de viitor.
Pe 11 mai, exact între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, UNFINISHED DEMOCRACY aduce la București o zi întreagă de dialoguri, dezbateri, ateliere și întâlniri care explorează ce înseamnă să consolidăm și să reimaginăm democrația, într-o lume în continuă schimbare.
Diana va fi parte din programul de zi şi va ţine un workshopul se numeste: CE POVESTE VREI SĂ SCRII DESPRE VIITORUL DEMOCRAȚIEI? este de la 11:30 la 13:00, la Casa Universitarilor. Ce povești ne spunem despre democrație — și cum ne influențează ele direcția în care mergem?Va fi o sesiune interactivă și de reflecție, în care Diana Stafie ne invită să trecem dincolo de știri și crize, ca să explorăm credințele și metaforele profunde care modelează viitorul nostru comun.
DISCUŢIE CĂTĂLIN OLARU, director artistic, Festivalul Filmului European şi IOANA MISCHIE, ambsador al FFE
A 29-a ediţie a festivalului este deja în plină desfăşurare, o ediţie care stă sub semnul sloganului "Cultura uneşte". În acest an în cadrul FFE vor fi peste 40 de lungmetraje (din care 28 prezentate în premieră naţională) şi se desfăşoară şi în alte 9 oraşe mari din ţară. Proiecţiile din festival oglindesc evoluţia globală a cinematografiei, dovedind că cinematografia europeană poate fi emblematică și inovatoare, capabilă să inițieze noi viziuni audio-vizuale. Spotul festivalului a fost realizat de către ambasadoarea festivalului, Ioana Mischie, prin îmbinarea noilor tehnologii și a software-urilor de ultimă generație
DISCUŢIE LUIGI GAGEOS, director M.U.S.I.C., Magical Urban Sounds In Connection​ şi SORIN ENUŞ-Director Creative Europe Romania
Europa Creativă este cel mai important program de finanțare al Uniunii Europene dedicat sprijinirii sectoarelor creative, culturii și audiovizualului.
Programul are un buget total de 2,44 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027 și este gestionat de Comisia Europeană prin Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură, care primește și evaluează aplicațiile. Europa Creativă are două subprograme: MEDIA, Cultura și o componentă transsectorială care facilitează colaborarea între sectoarele creative și sprijină sectorul mass-media de știri prin promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății presei.​
ZOOM CODRUŢ PÎNZARU, jurnalist TVR
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA), anunță cea de-a treia ediții a SpaceFEST 2025, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat explorării spațiului. În perioada 9-11 mai 2025, campusul POLITEHNICII București va deveni epicentrul unui festival fascinant ce aduce împreună pasionații de astronomie, tehnologie și inovație din întreaga lume.

LIVE ZILELE HORTICULTURII BUCUREŞTENE

Suntem la a 21-a ediție a evenimentului Zilele Horticulturii Bucureștene, în Campusul Agronomie-Herăstrău. Evenimentul este organizat de Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice șiMedicină Veterinară din București, alături de Societatea Română a Horticultorilor și susținut de Primăria Municipiului București.Este un festival devenit deja o tradiție pentru iubitorii de plante și grădinărit. Evenimentul aduce în prim-plan frumusețea și importanța horticulturii, oferind o zonă deschisăde întâlnire între producători, specialiști și pasionați ai acestui domeniu.O expoziție plină de culoare pentru toți vizitatorii.

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Pietrele la bila

Alimente care ajuta la combatarea oboselii cronice

Noutati in boala Parkinson

Screening-ul prenatal

Cancerul la pancreas

Producător Beatrice Cioba

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1