loader
Foto

La „Nocturne”, băiatul cu ochi verzi, devenit ghid turistic ca să cutreiere lumea

Numele lui mai e strâns legat de publicitate, de Goran Bregovici sau de stand-up-ul românesc. Marina Constantinescu ne-a invitat la o călătorie alături alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. La TVR 1, pe 21 octombrie, ora 23.00.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne" de joi seara a fost regizorul, scenaristul şi producătorul Dan Chişu.

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Deşi pare o prezentare completă, e departe de a cuprinde, în câteva vorbe, întreaga sa activitate.

Numele băiatului cu ochi verzi, care s-a făcut ghid turistic pentru a cutreiera lumea, este strâns legat de publicitate, de Goran Bregovici, al cărui promotor a fost, sau de stand-up-ul românesc.

(w882)

Primul contact al lui Dan Chişu cu lumea teatrului şi a muzicii a avut loc în 1972, la Brăila, în spectacolul de debut al lui Alexandru Tocilescu. În 1975, l-a convins pe Nicu Covaci (Phoenix) să-i încredinţeze uriaşa răspundere de a crea costumele şi măştile pentru „Cantafabule”, spectacolele de promovare pentru primul dublu LP al unei formaţii din România. Iar de atunci până în prezent, nimic din ce are legatură cu zona artistică nu i-a rămas străin: teatrul, filmul, muzica, televiziunea, publicitatea, comedia, scrisul. Oamenii rămân cu ochii (prea) larg deschişi când află că Dan Chişu a făcut de două ori ocolul Pământului, dar admite că „nu e foarte bogat”. Asta dacă ar fi să măsurăm bogăţia în bani. Dacă ne ghidăm după alte coordonate, cum ar fi experienţa, trăirile, întâlnirile magice, emoţiile... Dan Chişu are o avere de nepreţuit.

Despre drumurile prin toată această lume, despre oamenii care l-au ghidat, nu turistic, ci în viaţă, despre curaj, asumare şi renunţări, Marina Constantinescu vorbeşte joi cu alergătorul de cursă lungă a existenţei şi rezistenţei, Dan Chişu. „Nocturne” cu Dan Chişu a fost la TVR 1 pe 21 octombrie, ora 23.00.

Ne lăsăm cuprinşi de farmecul dialogurilor „Nocturne” cu mari personalităţi ale teatrului, filmului şi muzicii clasice în fiecare joi, de la ora 23.00, la TVR 1. Actorul Marcel Iureş a fost primul invitat al Marinei Constantinescu în noul sezon „Nocturne”.

(w882)

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii „Cabina de montaj”, iar din 2001 povestea ei continuă cu „Nocturne”, emisiune difuzată de TVR 1.

(w882)

Din toamna anului 2021, poveştile culturale depănate la „Nocturne” pot fi urmărite în fiecare joi noapte, de la ora 23.00 la TVR 1.

„Nocturne” este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.” Marina Constantinescu face echipă la „Nocturne” cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

18:00 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

În fiecare ediție vor fi prezentate câte două portrete de eroi, care vor fi comentate de invitați speciali, personalități ale societații civile, dar și de către membrii juriului, care vor participa prin rotație la edițiile emisiunii.

După fiecare ediție, timp de o săptămână, până la începerea ediției următoare, telespectatorii vor putea vota eroii prezentați. Acest vot săptămână de săptămână va genera la finalul campaniei un clasament. Primii șapte eroi după numărul de voturi se vor califica în etapa finală a proiectului. Acestor șapte finaliști li se vor adăuga încă cinci-câte unul propus de fiecare membru al juriului din cei 40 prezentați de-a lungul anului. Cei 12 eroi vor fi din nou supuși atenției telespectatorilor care vor vota, alături de membrii juriului, ”Omul Anului” 2024.
Marele câștigător va fi decis prin votul exprimat de telespectatori înainte de Gala finală (50%) și de juriul format din personalități, care va avea de asemenea 50%.

Dacă în 2023 campania a fost realizată într-o formă condensată, anul acesta ea va fi extinsă la o perioadă mai mare de difuzare și își propune să implice și publicul în alegerea „eroilor de lângă noi”. Așteptăm de la telespectatori să trimită povești impresionante ale unor oameni care au dat dovadă de curaj și de solidaritate față de semeni. Echipa de documentare va alege cele mai bune cazuri ce vor fi prezentate în edițiile săptămânale. În acest fel, telespectatorii TVR sunt așteptați să se implice activ, nu doar în procesul de votare dar și în procesul de propunere de eroi, din care va fi desemnat ”Omului Anului” 2024.​
În ziua simbol a României, 1 Decembrie, ziua României, va avea loc o Gală grandioasă, în care vom afla care este românul pe care telespectatorii TVR îl vor desemna OMUL ANULUI 2024.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

19:00 Istorii ascunse

(redifuzare) MASONERIA ÎN VESTUL ȚĂRII

Francmasoneria a fost, de-a lungul timpului, una dintre principalele surse ce a alimentat nenumăratele teorii conspiraționiste; nu doar în România, ci la nivel mondial. În octombrie 2021, Templul Francmasoneriei din Oradea, monument unic în România și în această parte a Europei, intră în circuitul turistic. Acest edificiu este doar un pretext pentru a explora câteva aspecte ale unei istorii complicate

Realizator Cristina Băican

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1