loader
Foto

Documentarul ”Pe cale cu Tibi Ușeriu”, la TVR 1

“Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (2016/2017/2018).

 

Documentarul “PE CALE cu Tibi Uşeriu” vorbește despre resetarea lui Tibi Ușeriu, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maxima securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor.

Oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine.

Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața? Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit.

Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția/involuția noastră, în funcție alegerile pe care le facem: dacă în copilărie, Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, TĂȘU e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecutul, cât și prezentul.

Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică.

Sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 14:30 urmăriți documentarul pe TVR 1.

Un documentar de Ana Preda. Producător Ioana Mureșan

Producător delegat Răzvan Butaru

Un film al Casei de Producție

Foto: Shutterstock - Maridav/Running man athlete trail running in mountain summit background

 

13:00 Ora regelui

La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit Corpului Diplomatic acreditat la București pentru activitatea desfășurată în România, asigurându-i pe trimișii diplomatici că țara noastră este un partener valoros și de încredere.

O rochie de gală a Reginei Maria și o bundiță brodată de Regina Elisabeta sunt personajele poveștii pe care o aflăm de la expertul restaurator Aurelia Pomponiu. Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.

Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști susținuți de Fundaţia Regală Margareta a României și s-a încheiat cu Gala Tinere Talente ce a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică şi o amplă expoziţie de arte vizuale.

”Conectăm Generații în lumea digitală” este un program pe care Fundația Regală și alte organizații partenere, precum Asociația ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, îl dedică seniorilor. Voluntarii din județul Vrancea lucrează chiar și cu cei din alte țări pentru binele semenilor.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, ansamblul artistic condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu,

Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1