loader
Foto

„Teleenciclopedia”: Biblioteca din Alexandria | VIDEO

Sâmbătă, 27 mai, de la ora 19:00, la TVR 1 şi online pe TVR+, „Teleenciclopedia” ne-a invitat să aflăm continuarea prezentărilor despre Alexandria, viața Mariei Antoaneta de Lorena-Habsburg, gulagul sovietic şi viața babuinilor.

 

Teleenciclopedia

ELISABETH VIGÉE LE BRUN – MARIA ANTOANETA DE LORENA-HABSBURG ŞI COPIII EI (ep. 2)

În portretul Reginei Maria Antoaneta alături de copiii săi, pictorița Élisabeth Vigée Le Brun a acordat o atenție deosebită vestimentației suveranei. „Îmbrăcând-o” într-o rochie similară cu a soacrei sale, dintr-un portret realizat cu 30 de ani în urmă, a încercat să-i „cosmetizeze” extravaganța. În schimb, cutezanța lui Vigée de a alege ținute lejere în alte portrete, a provocat oprobriul și denigrarea sa de către „confrați”. Fățarnici, aceștia i-au denunțat public lipsa pregătirii academice, subliniind că artistei n-ar fi trebuit să i se permită realizarea unui portret de propagandă.

 

GULAG: 1918- 1938 (ep. 3)

În 1931, se deschidea întâiul mare șantier comunist: canalul Marea Albă-Marea Baltică, pe scurt, BBK. Lung de 227 de kilometri, dintre care 39, tăiați în rocă, avea 19 ecluze și 64 de baraje. Considerat o realizare a primului plan cincinal, a fost înfăptuit de 126.000 de „ocnași”, în numai 20 de luni, cu patru mai devreme decât se estimase. Condițiile de lucru erau medievale, uneltele rudimentare, iar forța brațelor suplinea lipsa utilajelor mecanizate. Propaganda prezenta șantierul drept un model de perkovka, reabilitarea prin muncă silnică a zek-ilor, abrevierea pentru „deținut la canal”.

(w882)

ALEXANDRIA (ep.3)

Militar, om politic și erudit, Ptolemeu I, rege al grecilor și faraon al egiptenilor, visa ca oraşul întemeiat de Alexandru I să devină un templu al înțelepciunii. Astfel, în anul 283 î.C., fonda măreața Bibliotecă a urbei, primul centru al artei și științelor antice, care adăpostea, în perioada de maximă înflorire, în jur de 700.000 de suluri din papirus. Potrivit geografului și istoricului Strabon, care a vizitat strălucitorul oraş în secolul I î.C., Marea Bibliotecă se afla în cartierul palatelor regale din apropierea portului.

CLANUL MICULUI BABUIN (ep.5)

Populând savane și zone semiaride din Africa și Peninsula Arabică, clanurile de babuini colindă, în căutare de hrană, un teritoriu de câțiva kilometri pătrați, adăpostindu-se noaptea în copaci. Forțată de împrejurări, atunci când sezonul secetos reduce drastic resursele nutritive, familia urmărită pe parcursul acestui documentar se aventurează departe de casă, spre nord. Nu demult, un grup de adolescenți s-a „răsculat”, rănindu-l destul de serios pe Șef. Deși întremat, nu mai are încredere în tineri, preferând să vegheze el însuși „migrația” alor săi.

(w882)

În reluare, luni, 29 mai, de la ora 11:00

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

5:40 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 12(ultimul)

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1