loader

Bijuterii arhitecturale: Catedrala din Koln, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1 şi TVR+, vă invită, să revedeți documentare captivante despre natură, artă şi istorie, la cea mai longevivă emisiune de televiziune, Teleenciclopedia.

 

Teleenciclopedia

Acestea sunt subiectele ediţiei:

CATEDRALA DIN KÖLN (episodul 2/2) (Reluare din 15.12.2018)

Pentru Domul din Köln – ajuns în cel de-al optulea veac de existență – arhitecții vremii au „inventat” arcul ogival. Catedrala, capodoperă a arhitecturii gotice, deţine câteva recorduri: cea mai vastă suprafaţă a faţadei unei biserici – 7000 de metri pătraţi–  și cel mai înalt edificiu din lume, la inaugurare, în 1880 – 157 de metri.

(w882)

ZIMBRII (episodul 3/5) (Reluare din 15.12.2018)

Din august până în octombrie, femelele zimbru din Parcul Naţional Białowieża intră în rut, moment ideal ca masculii să îşi măsoare puterile în confruntări „subtile”. În general, mamele aduc pe lume un singur pui pe an, cântărind între 15 şi 35 kg. Toamna, bovinele se „reprofilează” pe fructe, seminţe şi rădăcini comestibile, în vreme ce iarna trebuie să recurgă la diverse strategii pentru supraviețuire.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. PLASTILINA (Reluare din 26.05.2018)

Îndrăgitul amestec moale din argilă, ceară şi cauciuc a fost descoperit, în 1897, de artistul și profesorul britanic William Harbutt. Astăzi, lutul său „care nu se usca niciodată” e folosit de copii și adulți nu doar în artă, ci și în medicină, la mulaje dentare şi chirurgicale pentru proteze.

ODISEEA VULCANILOR (episodul 8/10) (Reluare din 26.05.2018)

Deși încă „activă”, Insula Réunion nu este veșnică. Placa tectonică suboceanică continuă să înainteze, determinând punctul fierbinte să se„concentreze” în altă parte, unde va crea o lume nouă.

(w882)

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca


Emisiunea este difuzată şi în reluare duminică, 12 mai, de la ora 6:30.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română,Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.


16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1