loader

Bucureşti, piciorul de pod al Chinei în Europa

TVR 1 a continuat noua serie de documentare „Adevăruri despre trecut”, iar pe 19 aprilie, de la ora 14:30, am aflat despre cum România a preferat să se apropie de China în timpul regimului comunist.

 

Adevăruri despre trecut

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

După cel de-Al doilea Război Mondial, încet şi cu mare diplomaţie, România şi-a câştigat independenţa faţă de influenţa Uniunii Sovietice, cultivând o prietenie reciproc constructivă cu Republica Populară Chineză.

În anii 60, Uniunea Sovietică era o mare putere nucleară şi liderul aliantei militare numite Tratatul de la Varşovia. China se apropia de 800 milioane de cetăteni şi avea la rându-i aliaţi. În această atmosferă tensionată, România a început să se apropie de China.

În vara lui 1964, un alt eveniment a complicat relaţiile internaţionale. Vietnamul de Nord a fost bombardat de trupele americane. Problema Vietnamului a fost câmp de dispută şi în­tre China şi Uniunea Sovietică, fiecare scontând pe he­gemonia în zonă. La vedere şi pe ascuns, România contracara politi­cile sovietice de izolare a Chinei.

Poziţia României a mărit interesul Statelor Unite faţă de Bucureşti. În 1969, Richard Nixon vine în vizită la Bucureşti. Era prima vizită a unui preşedinte american într-o ţară comunistă. În convorbirile purtate în cel mai mare secret, preşedintele american le-a cerut lui Nicolae Ceausescu şi lui Gheorghe Maurer oficii de mediator în relaţiile cu China. Statele Unite voiau să pună capăt, cât mai elegant, războiului din Vietnam.

 

Documentarul este realizat de Radu Dănilă, după un scenariu al prof. univ. Lavinia Betea si face parte din seria produsă şi coordonată de Raluca Rogojină. Printre persoanele intervievate pentru realizarea acestui material se numără: Lavinia Betea, Romulus Ioan Budura- ambasador şi  dr. Vasile Buga - fost diplomat, cercetător ştiinţific.

***
Despre „Adevăruri despre trecut”

Noua serie lansată de Televiziunea Română – „Adevăruri despre trecut” - dezvăluie cele mai bine păzite secrete ale epocii de aur. Realizatorii seriei pornesc la drum din budoarul „Ilenuţei tractorista” şi de la cele mai picante secrete ale „faraoanei” Elena Ceauşescu, apoi continuă cu poveşti adevărate despre munca patriotică şi blestemul repartiţiilor, dar vor arăta telespectatorilor şi culisele fascinante ale prieteniei romano-chineze. Seria va mai pune pe tapet viaţa „prinţişorului Nicu” şi va căuta să demonstreze, cu argumente valide, cum a reuşit Ceauşescu să plătească datoria externă a ţării.

Pe scenariile scrise de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorii Irina Luca, Sorana Stănescu, Roxana Tarhon, Raluca Rogojină şi Radu Dănilă vor îmbina imagini de arhivă, prezentate pentru prima dată în 26 de ani, cu imagini din prezent şi interviuri în exclusivitate cu oameni politici, foşti miniştri, foşti apropiaţi ai cuplului Ceauşescu, personaje care au acceptat pentru prima dată să apară public de la Revoluţie încoace.

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:45 Teleshopping

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Ce înseamnă să fii om în era IA? „Maşinăria care simte”, un documentar care ne pune pe gânduri

Poate IA să interpreteze şi să înţeleagă emoţiile umane? Ce mai înseamnă să fii om într-o lume plină de maşinării care „simt”? Dar, oare, nu am ...

 

#tvr1