loader
Foto

Galerie foto

Călători pe cărările istoriei. Cu „Exclusiv în România”, prin Târgovişte

Găzduieşte un muzeu unic: al poliţiei, dar este şi locul unde, în perioada interbelică, artiştii veneau din toate colţurile ţării în căutarea inspiraţiei. Am explorat curioşi oraşul Târgovişte duminică, 25 aprilie, ora 17.00, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

O nouă duminică, alte călătorii în căutare de unicate ale României, în compania lui Cristian Tabără şi a echipei sale, la TVR 1. Suntem călători pe cărările istoriei într-un episod „Exclusiv în România” care ne înfăţişează oraşul Târgovişte şi unicatele sale.

(w882)

Scenele cu revoluţionari aflaţi în Piaţa Universităţii, sub focul gloanţelor, amintesc acelora dintre noi care au prins evenimentele, de incertitudinea Revoluţiei din decembrie 1989. Atunci nu ştiam cum se va termina, dar astăzi, generaţiile tinere nici măcar nu ştiu ce a fost aşa numita Revoluţie română. Pentru cei care încă nu ştiu sau care, poate, au uitat, în vechea cetate a Ţării Româneşti există un muzeu amenajat în fosta unitate militară, unde pot afla cum şi-a trăit cuplul prezidenţial comunist ultimele zile din viaţă.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Curioşi, explorăm în continuare oraşul Târgovişte şi aflăm de un alt loc unic la noi în ţară: Muzeul Poliţiei. Printre altele, la muzeu putem asculta cum a fost prins şi care a fost soarta unuia dintre cei mai mari criminali în serie din România: Râmaru. Chiar dacă nu prea sunt amintiri plăcute legate de miliţia comunistă, echipa „Exclusiv în România” ne convinge că merită să dăm o raită şi prin expoziţia care a fost dedicată acestei Miliţii, mai ales că au existat şi oameni foarte bine pregătiţi în rândurile sale.

(w882)

Şi tot duminică, la „Exclusiv în România” vizităm muzeele dedicate artiştilor Gheorghe Petraşcu şi Vasile Blendea.

(w882)

Este o bună ocazie de a afla cum, în perioada interbelică, oraşul Târgovişte devenise, pentru România, ce era cartierul Montmartre pentru Franţa: un loc unde artiştii veniţi din toate colţurile ţării îşi căutau inspiraţia.

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1