loader
Foto

Galerie foto

Călătorii şi oameni unici, la Exclusiv în România

O nouă săptămână, noi locuri minunate, pe care merită să le cunoaştem. De luni până vineri, Cristi Tabără şi echipa lui ne reamintesc ce potenţial turistic are ţara noastră şi ne împărtăşesc informaţii utile pentru o vacanţă Exclusiv în România .

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Cristi Tabără vine şi în această săptămână la TVR 1 cu câteva idei ce merită atenţie: descoperirea unor obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi vizitate Exclusiv în România. Echipa emisiunii a selecţionat atent şi ne invită să revedem, în săptămâna 19-25 septembrie, unele dintre cele mai frumoase reportaje despre destinaţii spectaculoase, de găsit Exclusiv în România. Aflăm povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.  Exclusiv în România se vede în această săptămână la TVR 1 şi TVR+ de luni până vineri, de la 19.00.

19 septembrie - De la mănăstirea Văratec şi „Athosul României” până la sinagoga Baal Sem Tov

(w882)

Ajungem azi alături de echipa Exclusiv în România, la mănăstirea Văratec, unde sălăşluiesc laolaltă peste 400 de măicuţe. Este cea mai numeroasă comunitate monahală din lume. Maica stareţă Iosefina Giosanu ne povesteşte cât de greu este să păstoreşti peste 400 de suflete.

Jurnalistul Daniel Georgescu ajunge pe Ceahlău, cel mai important munte pentru ortodoxie, după Athos, şi ne spune povestea singurului batiscaf românesc, aflat acum pe malul lacului Bicaz. Tot de la el aflăm istoria lacului Izvorul Muntelui, cel mai mare lac artificial de interior din România. Anul acesta, trupele de vânători de munte sărbătoresc 100 de ani de la înfiinţare, aşa ca Daniel participă alături de ei la o „operaţiune de salvare" complexă.

Mai vizităm singura sinagogă de lemn din sud-estul Europei, aflată la Târgu Neamţ. Povestea sinagogii Baal Sem Tov ne-o spune Cristi Tabără şi tot el ne dezvăluie secretul prăjiturii Humentasch, o delicatesă evreiască.

 

20 septembrie - Echipa Exclusiv în România ne deschide Poarta Raiului

Descoperim frumoasa poiană de la poalele Munţilor Şureanu, dar şi satele Mărginimii Sibiului în ediţia din 20 septembrie a emisiunii Exclusiv în România, care se difuzează de la ora 19.00, la TVR 1 şi pe TVR+.

(w882)

Poarta Raiului este de fapt o frumoasă poiană de la poalele Munţilor Şureanu, denumită astfel, se pare, de către Mihail Sadoveanu. Locul devine din ce în ce mai potrivit cu numele lui, pe masură ce aici se ridică o nouă staţiune. Se poate schia într-un peisaj de poveste, se poate merge cu snowmobilul, iar echipa Exclusiv în România le va încerca pe amândouă.

Dar şi drumul până acolo e demn de un colţ de rai. Echipa emisiunii ne va conduce prin satele Mărginimii Sibiului, zona care a dat multe unicate – de la costumele şi dansurile mărginenilor, până la tradiţii nicăieri altundeva întâlnite. La Rod, în comuna Tilişca, în noaptea de Paşte, există un obicei singular în ortodoxie: în fiecare an, în biserica din sat, imediat dupa slujbă, un grup de copii reînvie scena Mironosiţelor care descoperă mormântul lui Isus gol. Cei mici îşi împart cu seriozitate rolurile şi repetă cu câteva săptămâni înainte. La Exclusiv în România îi vom găsi la repetiţii.

(w882)

„Şi tot în ediţia de sâmbăta aceasta, vom sta de vorbă cu urmaşul primului pălărier român din Transilvania, Ioan Dadarlat, cel care a creat faimoasa pălărie tradiţionala ciobănească, unică şi ea printre suratele ei de aici şi de aiurea.

 

21 septembrie - De unde vine faima Clujului?

(w882)

În 2015, Clujul a fost Capitala Europeană a Tineretului, iar prima ediţie a festivalului Untold organizat aici este deja pe lista celor mai apreciate evenimente muzicale din Europa. Lorelei Mihală, turistul în misiune din echipa Exclusiv în România a ajuns la Cluj-Napoca pentru a afla ce anume a adus, de fapt, faima oraşului. Ghizi într-unul dintre cele mai importante centre universitare din ţară i-au fost Penelope, Alessio şi Dimitris, studenţi străini, din Grecia şi Italia, veniţi la Cluj Napoca să studieze şi îndrăgostiţi iremediabil de România.

În aceeaşi ediţie, Lorelei învaţă tehnici de supravieţuire în condiţii extreme de la cei mai buni în domeniu – cercetaşii militari, ajunge la Castelul Banffy în căutarea poveştilor cu fantome care bântuie pereţii castelului când aici nu se aud ritmurile muzicii electronice de la Electric Castle.

 

22 septembrie - Oameni unici, într-o ediţie unică Exclusiv în România

(w882)

Au pus steagul României pe Vârful Everest sau au alergat la competiţii importante cu tricolorul pe umeri. Uca Marinescu, Toma Coconea, Zsolt Torok… vă sună cunoscut vreunul dintre aceste nume? Dacă nu, echipa Exclusiv în România vă face cunoştinţă cu fiecare dintre aceşti români care au înţeles să ducă numele ţării cât mai departe în lume. La ediţia din 22 septembrie, Cristi Tabără şi echipa lui ne prezintă nu atât destinaţii turistice unice, cât mai ales nişte oameni cu adevărat unici.

La Predeal a avut loc de curând prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Alpin, dedicat istoriei, culturii şi civilizaţiei montane. Echipa emisiunii Exclusiv în România a fost prezentă la eveniment. Şi dacă tot este vorba despre civilizaţie montană, jurnalistul Marin Găbudean ajunge în satul Măgura, pentru a afla cum se vede România prin ochii unui turist străin. Acelaşi reporter va căuta urme de castor pe Valea Strâmbei şi va încerca să filmeze urşi sălbatici în zona Parcului Naţional Piatra Craiului.

 

23 septembrie - „acasă” la Cristi Tabără

(w882)

Exclusiv în România ajunge şi în oraşul natal al realizatorului Cristian Tabără, Oradea. Echipa emisiunii ne dă întâlnire în Bihor pe 23 septembrie, de la ora 19.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Bihorean din Oradea, Cristi Tabără preferă să nu fie în niciun fel „acuzat de subiectivism”, aşa că decide că cel mai potrivit ar fi ca „turistul în misiune”, Lorelei Mihală, să descopere zona. Îi stabileşte, totuşi, un traseu şi îi dă câteva sugestii pentru locuri de neratat.

Centrul Oradei şi cetatea din oraş au fost renovate, aşa că acum sunt tocmai bune să îşi aştepte turiştii. În centrul oraşului se găseşte şi Biserica cu Lună, un obiectiv unicat şi monument istoric, despre care vom afla mai multe în această ediţie Exclusiv în România. Lorelei vizitează, de asemenea, şi Peştera Vântului, cea mai mare din România, cu o lungime de aproape 52 de kilometri! Jurnalista TVR mai ajunge şi în comunitatea de slovaci din Bihor, unde învaţă să gătească bunătăţi specifice locului.

 

 

Jurnalişti: Lorelei Mihală şi Daniel Georgescu
Realizator: Cristian Tabără

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Producători: Oana Cârligel Crețulescu, Anamaria Tecuceanu Bobe

16:00 EURO polis

Producător Nicoleta Epure

 
România problemelor și România soluțiilor, faţă în faţă în emisiunea „Ţară, ţară, cine eşti?”

Un nou sezon „Ţară, ţară, cine eşti?” începe la TVR 1 sâmbătă, 5 octombrie, ora 18.00. Prima ediție prezintă povestea Fundației „Dăruiește ...

Documentarul ”IVAN, omul cu rădăcini în ape”, la TVR 1

Filmul biografic regizat de Ana Preda este o incursiune documentară a unui destin de excepție, care urmărește transformarea adolescentului din ...

Muzica internaţională şi tinerii interpreți, pe scena Festivalului Internațional „Cântecele Munților” de la Sibiu

Iuliana Tudor ne aduce, la TVR 1, cele mai frumoase spectacole din cadrul ediției cu numărul 49 a Festivalului Internațional „Cântecele ...

 

#tvr1