loader
Foto

Calitatea aerului şi pădurile, în prim-plan la „Inspiră România”|VIDEO

Ce efecte are poluarea aerului asupra sănătății noastre, dar şi recentele proteste împotriva tăierii pădurilor și împotriva poluării au fost temele emisiunii despre mediul încojurător şi climă de marţi, 8 februarie, ora 17.00. Cu Ionuţ Gheorghe, la TVR 1.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

Împreună putem face lucruri bune pentru planeta noastră. Jurnalistul Ionuţ Gheorghe şi invitaţii lui ne arată cum la „Inspiră România”, emisiunea TVR 1 care ne vorbeşte, în fiecare marţi, de la ora 17.00,  despre mediu, climă, schimbări climatice.

Conform unui studiu recent al The Ohio State University, publicat de sciencedaily.com, plantarea de copaci în apropierea fabricilor și a altor surse de poluare ar putea reduce poluarea aerului, în medie, cu un procent de 27%.

Studiul arată că plantele - nu tehnologiile - pot fi opțiuni mai ieftine pentru un aer mai curat în apropierea mai multor site-uri industriale, centrale electrice, autostrăzi sau situri de foraj pentru petrol și gaze. De fapt, cercetătorii au descoperit că în 75% dintre județele analizate, a sădi plante pentru atenuarea poluării aerului a fost o opțiune mai ieftină decât folosirea tehnologiei.
Pentru a înțelege efectul benefic pe care arborii și alte plante l-ar putea avea asupra poluării aerului, cercetătorii au adunat şi studiat date publice despre poluarea aerului și a vegetației din mai multe regiuni. Apoi, au calculat costurile aferente suplimentării numărului de arbori și de plante şi au estimat impactul plantelor asupra celor mai obișnuiți poluanți ai aerului - dioxid de sulf, particule care contribuie la ceață, fum și la formarea dioxidului de azot. Au descoperit astfel că restabilirea vegetației la nivelul unui județ are ca rezultat o reducere a poluării aerului, în medie, cu 27%, cifra variind în funcție de județ și regiune.

(w882)

În ediția din 8 februarie a emisiunii „Inspiră România”, în prim-plan au fost calitatea aerului și pădurile. De la ora 17.00, la TVR 1, am aflat despre ce efecte are poluarea aerului asupra sănătății noastre, alături de neurochirurgul profesor Alexandru Vlad Ciurea, membru de onoare al Academiei Române. Iar împreună cu ceilalţi invitaţi ai ediţiei - reprezentantul Greenpeace-România, Ciprian Gălușcă - coordonator pentru Păduri și Biodiversitate şi activistul de mediu Tiberiu Boșutar - Ionuţ Gheorghe a adus în discuţie recentele proteste împotriva tăierii pădurilor și împotriva poluării, pentru a identifica soluții pentru aceste probleme. Prin telefon, în direct, cu precizări, s-a alăturat Tanczocs Barna, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Înregistrarea ediţiei „Inspiră România” din 8 februarie poate fi urmărită aici:

În fiecare marți, de la ora 17.00, la TVR 1 încercăm să găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta care, deocamdată, este singura noastră casă. În noua emisiune a postului public, „Inspiră România”, moderatorul Ionuţ Gheorghe dezbate alături de invitaţii săi subiecte fierbinți despre mediu, climă şi schimbări climatice.

Poluarea aerului şi a apei, clima în schimbare, deloc puţinele activităţi umane dăunătoare mediului înconjurător ne privesc pe toţi. Printre invitaţii jurnalistului Ionuţ Gheorghe se numără specialişti şi factori de răspundere care ne pot şi vor ajuta să înţelegem fenomenele şi să aflăm ce soluţii există pentru a avea o planetă sănătoasă.

Producători: Raluca Stroe Brumariu, Cristina Dănilă

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitaţi: Vlad Ciurea şi Mircea Ilie Dumitru

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1