loader
Foto

Calitatea aerului şi pădurile, în prim-plan la „Inspiră România”|VIDEO

Ce efecte are poluarea aerului asupra sănătății noastre, dar şi recentele proteste împotriva tăierii pădurilor și împotriva poluării au fost temele emisiunii despre mediul încojurător şi climă de marţi, 8 februarie, ora 17.00. Cu Ionuţ Gheorghe, la TVR 1.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

Împreună putem face lucruri bune pentru planeta noastră. Jurnalistul Ionuţ Gheorghe şi invitaţii lui ne arată cum la „Inspiră România”, emisiunea TVR 1 care ne vorbeşte, în fiecare marţi, de la ora 17.00,  despre mediu, climă, schimbări climatice.

Conform unui studiu recent al The Ohio State University, publicat de sciencedaily.com, plantarea de copaci în apropierea fabricilor și a altor surse de poluare ar putea reduce poluarea aerului, în medie, cu un procent de 27%.

Studiul arată că plantele - nu tehnologiile - pot fi opțiuni mai ieftine pentru un aer mai curat în apropierea mai multor site-uri industriale, centrale electrice, autostrăzi sau situri de foraj pentru petrol și gaze. De fapt, cercetătorii au descoperit că în 75% dintre județele analizate, a sădi plante pentru atenuarea poluării aerului a fost o opțiune mai ieftină decât folosirea tehnologiei.
Pentru a înțelege efectul benefic pe care arborii și alte plante l-ar putea avea asupra poluării aerului, cercetătorii au adunat şi studiat date publice despre poluarea aerului și a vegetației din mai multe regiuni. Apoi, au calculat costurile aferente suplimentării numărului de arbori și de plante şi au estimat impactul plantelor asupra celor mai obișnuiți poluanți ai aerului - dioxid de sulf, particule care contribuie la ceață, fum și la formarea dioxidului de azot. Au descoperit astfel că restabilirea vegetației la nivelul unui județ are ca rezultat o reducere a poluării aerului, în medie, cu 27%, cifra variind în funcție de județ și regiune.

(w882)

În ediția din 8 februarie a emisiunii „Inspiră România”, în prim-plan au fost calitatea aerului și pădurile. De la ora 17.00, la TVR 1, am aflat despre ce efecte are poluarea aerului asupra sănătății noastre, alături de neurochirurgul profesor Alexandru Vlad Ciurea, membru de onoare al Academiei Române. Iar împreună cu ceilalţi invitaţi ai ediţiei - reprezentantul Greenpeace-România, Ciprian Gălușcă - coordonator pentru Păduri și Biodiversitate şi activistul de mediu Tiberiu Boșutar - Ionuţ Gheorghe a adus în discuţie recentele proteste împotriva tăierii pădurilor și împotriva poluării, pentru a identifica soluții pentru aceste probleme. Prin telefon, în direct, cu precizări, s-a alăturat Tanczocs Barna, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Înregistrarea ediţiei „Inspiră România” din 8 februarie poate fi urmărită aici:

În fiecare marți, de la ora 17.00, la TVR 1 încercăm să găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta care, deocamdată, este singura noastră casă. În noua emisiune a postului public, „Inspiră România”, moderatorul Ionuţ Gheorghe dezbate alături de invitaţii săi subiecte fierbinți despre mediu, climă şi schimbări climatice.

Poluarea aerului şi a apei, clima în schimbare, deloc puţinele activităţi umane dăunătoare mediului înconjurător ne privesc pe toţi. Printre invitaţii jurnalistului Ionuţ Gheorghe se numără specialişti şi factori de răspundere care ne pot şi vor ajuta să înţelegem fenomenele şi să aflăm ce soluţii există pentru a avea o planetă sănătoasă.

Producători: Raluca Stroe Brumariu, Cristina Dănilă

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1