loader
Foto

„Cârțișoara: munți, oameni și cărți” - „Exclusiv în România”, la TVR 1 | VIDEO

Cristian Tabără şi echipa sa ne-au propus o ediție despre oamenii muntelui și istoria lor. Nu au lipsit poveștile uimitoare, dansul, mâncarea savuroasă. „Exclusiv în România” s-a difuzat la TVR 1, duminică, 28 mai, ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Ne-am întâlnit cu echipa „Exclusiv în România” la poalele Făgărașilor, la Cârțișoara, pentru a sărbători 150 de ani de turism montan atestat în Carpații noștri, printr-o călătorie în timp. Cristian Tabără ne-a invitat să îl însoţim duminică, 28 mai, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882)

Galeria Turismului Montan

Când a început totul? În 1873, la Brașov, odată cu înființarea Societății Alpine a Transilvaniei – Siebenbürgische Alpen Verein, una dintre primele asociații de turism montan din lume. Întemeiată în bună înțelegere de sași, români și maghiari, a reprezentat punctul de pornire pentru toate organizațiile de turism de dincolo și de dincoace de munți. Așa au apărut primele cabane, traseele montane marcate, posibilitatea de a explora. Așa au ajuns turiștii și călăuzele, alpiniștii și schiorii să descopere crestele Carpaților, dar și pe cele aflate la altitudini mult mai mari, în lumea largă, făcând istorie.

(w882)

Galeria Turismului Montan

Am văzut piesele de echipament care le-au slujit și fotografiile surprinse de ei, trecând prin cei 150 de ani, la Galeria Turismului Montan – un mic muzeu, întemeiat de un cuplu de iubitori ai muntelui. O expoziție în aparență mică, dar în care poveștile uimitoare par să nu se sfârșească niciodată.

(w882)

Cu alpinistul Teodor Tulpan, la 20 de ani după ce prima expediție integral românească a atins Everestul (la Bâlea Lac)

(w882)

Cu alpinistul Teodor Tulpan, spre Cascada Bâlea

Apoi, pe Valea Bâlii, l-am întâlnit pe Teodor Tulpan, primul membru al primei expediții integral românești care a atins Everestul, la aniversarea a 20 de ani de la momentul reușitei. „Și dacă tot ajungem pe Transfăgărășan, aflăm și despre zăpezile care încă îl blochează în mai, de la cei care se luptă zilnic cu ele”, ne-a spus Cristina Madgearu, redactor al emisiunii „Exclusiv în România”.

(w882)

Deszăpezire Transfăgărășan

(w882)

Pe Valea Bâlii

(w882)

(w882)

Am ajuns şi în satul lui Badea Cârțan, care poate fi numit, fără exagerare, montaniardul conștiinței românești. Am făcut o oprire și la muzeul dedicat lui, pentru a ne aminti istoria acestui personaj legendar. Aici, realizatorii emisiunii ne-au arătat o parte din cele peste 200.000 de volume aduse de Badea Cârţan în nenumăratele drumuri peste munți spre și dinspre ceea ce atunci era Regatul României.

(w882)

La Muzeul Etnografic „Badea Cârțan”

(w882)

Exterior - „Muzeul Badea Cârțan”

„Am avut bucuria să descoperim, printre elevii și profesorii din Cârțișoara, că dragostea lui de neam nu s-a pierdut. Iar mai apoi, la o porție de tocăniță tradițională de prin partea locului – am constatat că satul se poate lăuda cu oameni care-i păstrează vrednicia și dârzenia”, a adăugat Cristina Madgearu.

(w882)

Asadar, o ediție despre oamenii muntelui și istoria lor, din care nu au lipsit dansul, mâncarea savuroasă și poveștile pe măsură – duminică, la „Exclusiv în România”. De la ora 17.00, la TVR 1.

 

17:15 Frumoasa mincinoasă

Frumoasa mincinoasă (THE FORBIDDEN MARRIAGE-Coreea de Sud, 2022)

* Comedie romantică. De şapte ani, familia regală şi membrii guvernului din regatul Joseon încearcă să-i găsească tânărului rege Lee Heon o nouă consoartă, după ce prima lui soţie a murit, lăsându-l cu inima frântă. Spre nemulţumirea populaţiei, a fost impusă şi o lege prin care nicio femeie nemăritată n-are voie să se căsătorească, până când regatul nu va avea o nouă regină. Atmosfera mohorâtă de la curtea regală se schimbă odată cu apariţia pitorească a unei fete neobişnuite: Ye So-Rang, frumoasă şi isteaţă, care se dă drept medium ca să-şi câştige existenţa. Arestată şi adusă în faţa regelui, fata declară că palatul este bântuit de spiritul fostei lui soţii, pe care ea îl poate chema din lumea de dincolo. Angajată să câştige încrederea regelui şi să ajute la restabilirea ordinii în regat, Ye So-Rang trebuie să-şi continue şirul de minciuni şi să se pretindă posedată de spiritul răposatei prinţese, ceea ce provoacă în mod inevitabil şi mai multe încurcături. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1