loader
Foto

Galerie foto

Centenarul Încoronării, faimosul Codex Aureus şi copilul minune al Transilvaniei

În urmă cu 100 de ani, Regele Ferdinand şi Regina Maria erau încoronaţi la Alba Iulia. Istoria încoronării şi alte poveşti înţesate de melancolie, în ediţia „Exclusiv în România” din 16 octombrie, la TVR1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Pe 15 octombrie 1922 Regele Ferdinand şi Regina Maria a României erau încoronaţi la Alba Iulia. 100 de ani mai târziu, la „Centenarul Încoronării”, echipa „Exclusiv în România” ne invită la Alba Iulia pentru a ne spune frumoasa istorie a încoronării. Aceasta şi alte poveşti înţesate de melancolie, dar şi pline de adevăruri istorice găsim în noua ediţie „Exclusiv în România”.

Duminică, 16 octombrie, de la 15.30, la TVR 1.

La Sebeş s-a născut în anul 1830 Carl Filtch, pianistul genial, comparat cu Mozart, cel care avea să fie supranumit „copilului minune al Transilvaniei”. A fost elevul preferat al lui Frederic Chopin şi al lui Franz Liszt şi a cântat la marile curţi imperiale de la Viena şi Londra. Din păcate se îmbolnăveşte de tuberculoză şi moare la vârsta de doar 15 ani. La „Exclusiv în România”, vom descoperi romantica şi tragica sa poveste.

(w882)

De ce este Biblioteca Batthyaneum de la Alba Iulia cea mai importantă bibliotecă din România? Ne explică, la „Exclusiv în România”, istoricul Cristian Mladin, care detaliază şi de ce această bibliotecă este tezaur naţional. Acolo este depozitat în condiţii de maximă siguranţă faimosul Codex Aureus, una dintre cele mai valoroase cărţi din lume, datând de la începutul secolului al IX-lea și scris cu cerneală de aur. Codex Aureus este un manuscris scris în jurul anului 810 din porunca împăratului Carol cel Mare.

(w882)

Lucrarea deținută de biblioteca românească reprezintă prima parte a Tetraevanghelului (respectiv evangheliile lui Matei şi Marcu), respectiv un număr de 111 de foi. Cealaltă parte, cu evangheliile lui Luca şi Ioan (124 de foi), se află în proprietatea Bibliotecii Apostolice Vaticane din Roma. Coperţile 1 şi 4, lucrate în plăcuţe de fildeş, se află la Londra şi Roma.

(w882)

(w882)

Alte piese de o valoare deosebită ale Bibliotecii Batthyaneum sunt o Biblia Sacra din secolul al XIII-lea, scrisă cu caractere gotice foarte mici, precum si Codex Burgundus, conţinând 35 de miniaturi franceze renascentiste. Cu aceeaşi ocazie ne va fi dezvăluită şi povestea episcopului romano-catolic al Transilvaniei Batthyány Ignác, cel care a întemeiat acest templu cultural al umanităţii.

(w882)

Nu rataţi o ediţie unică „Exclusiv în România” - duminică, 16 octombrie, ora 15.30, la TVR 1.

Ediţiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

18:15 Tu votezi România!

* Dezbatere electorală alegeri prezidenţiale-Tur II

Moderatori: Ramona Avramescu şi Marian Voicu

Invitati:

Mihail Neamtu-reprezentant candidat George Simion

Ludovic Orban-reprezentant candidat Nicusor Dan

Emilian Isaila-jurnalist

Coordonator Smaranda Vornicu

Transmisiune directa

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Cu iubire, despre meşteşuguri încă vii şi salvatori de suflete, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Ilinca Ciobanu şi echipa „Exclusiv în România” ne propun să cunoaştem „Argeșul oamenilor care salvează”. O călătorie în tihnă, pe ...

Bucuria lucrurilor autentice, la târgul „Suflet de România”, în Săvârşin

O vizită la Unitatea Specială de Aviaţie din Bucureşti, volumul „Pictorii români şi Franţa (1834-1939)”, ce prezintă Şcoala de pictură românească ...

Oamenii și legea: Partajul succesoral, la notar sau în instanță?

Care sunt persoanele care pot cere partajul, care este obiectul acestuia şi cum se poate realiza? În ce situaţie se poate dezbate moştenirea la ...

 

#tvr1