loader
Foto

Ceremonia care a dat startul ediției 33 a Jocurilor Olimpice a fost un eveniment fără precedent!

Festivitățile care au deschis Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 au fost altfel decât toate celelalte de până acum. Pentru prima dată în istorie, ele nu au avut loc în interiorul unui stadion. Întreaga paradă a plutit pe fluviul Sena. „Cea mai mare producţie de televiziune realizată vreodată” de Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) s-a văzut în direct la TVR.

 

Complex şi ambiţios, spectacolul cu o durată de 3 ore şi 45 de minute a avut loc în premieră în afara unui stadion „va fi cea mai mare producţie pe care am realizat-o vreodată în ce priveşte echipamentele şi resursele de difuzare”, precizează Olympic Broadcasting Services (OBS). Potrivit organizatorilor, evenimentul fără precedent este menit să revoluționeze Jocurile Olimpice, „rămânând în același timp accesibil unui public numeros”.

Televiziunea Română a oferit telespectatorilor săi posibilitatea să respire atmosfera unică a debutului Jocurilor Olimpice, prin transmisiunea directă a Ceremoniei de deschidere la TVR 1, TVR Sport şi TVR Moldova, vineri, 26 iulie, de la ora 20.30. Comentariul de la faţa locului a aparţinut jurnaliştilor TVR Monica Bucur şi Emil Hossu-Longin.

În jur de 10.500 de persoane – sportivi şi oficialităţi – aparținând celor 205 comitete olimpice participante, au început parada, de peste 6 km, la bordul a 85 de bărci, din centrul Parisului, la podul Austerlitz, și au încheiat-o printre grădini, fântâni și palate, la umbra Turnului Eiffel, în piaţa Trocadero.

Respectând tradiția, Grecia a fost prima națiune introdusă în timpul ceremoniei. Starul NBA Giannis Antetokounmpo a fost unul dintre purtătorii drapelului elen la JO 2024. Delegaţia Greciei a fost urmată de Echipa Olimpică a Refugiaților, iar ţara gazdă, Franța, a încheiat plutonul. Atleții din Rusia și Belarus care concurează individual, din cauza rolului țărilor lor în războiul din Ucraina, nu au participat la ceremonie.

Drapelul României a fost purtat, la această ediţie a Jocurilor Olimpice, de soţii Ionela şi Marius Cozmiuc, campioni la canotaj. Împreună, cei doi au nu mai puţin de 19 medalii la marile competiţii! Ionela este triplă campioană mondială şi triplă campioană europeană, participând, până acum, la două ediţii de Jocuri Olimpice: Rio 2016 şi Tokyo 2020. Marius este campion mondial şi dublu campion european, dar şi vicecampion olimpic la Tokyo 2020. A participat până acum la trei ediţii ale Jocurilor: Londra 2012, Rio 2016 şi Tokyo 2020. Anul acesta, Marius concurează la Paris, în calitate de căpitan al echipei masculine de canotaj, în ciuda unei intervenţii chirurgicale extrem de serioase, pe care a suferit-o în urmă cu doar patru luni.

Aproximativ 120 de șefi de stat, monarhi și lideri de guvern au fost așteptați să ia parte la festivităţi.

Atleții care concurează la Jocurile Olimpice s-au alăturat, pe scenă, artiștilor invitaţi. Celine Dion și Lady Gaga au fost surprizele serii. Celine Dion, care suferă de o boală rară ce îi afectează sistemul nervos, nu a mai cântat în public de 4 ani. Ea a cântat pentru a două oară în deschiderea jocurilor Olimpice; prima oară s-a întâmplat în 1996, la Atlanta.

Pe malurile şi podurile capitalei franceze, câteva mii de dansatori şi comedianţi au oferit douăsprezece scene artistice, care au celebrat sportivii, au spus „o poveste despre ceea ce este Franţa”, potrivit actorului și regizorului de teatru francez Thomas Jolly, numit director artistic al ceremoniei, citat de Agenţia France Press. Brazierul olimpic nu a fost instalat pe Turnul Eiffel, așa cum au planificat inițial organizatorii; celebra Flacără Olimpică a Jocurilor de la Paris 2024 a fost găzduită, în schimb, în nu mai puţin faimoasa Jardin des Tuileries.

Anul acesta este și pentru prima dată când Ceremonia de deschidere a fost accesibilă tuturor – chiar gratuit, pentru cei mai mulţi. Spectatorii nu au avut nevoie de bilet pentru a urmări parada de pe platformele superioare de-a lungul Senei. Cei care au stat pe docurile inferioare, de la Podul Austerlitz până la Podul Iéna, şi-au achiziţionat, însă, bilete. Mai mult, toată lumea a putut urmări parada pe cele 80 de ecrane gigantice și cele 1000 de difuzoare plasate strategic.

În centrul imensului aranjament şi pe principalele monumente din apropiere (Catedrala Notre-Dame, Muzeul Luvru, Muzeul d’Orsay etc.), au fost implementate peste 100 de sisteme de camere, inclusiv cele robotizate şi macarale. Comparativ, conform organizatorilor, numărul acestora a fost de trei ori mai mare decât numărul camerelor folosite în timpul ceremoniei similare de la Tokyo 2020! Opt drone, trei elicoptere şi patru bărci stabilizate la comandă, dotate cu sisteme de camere special concepute, se adaugă tehnologiei utilizate pentru reflectarea evenimentului. De asemenea, peste 200 de telefoane inteligente au fost instalate pe bărci, pentru a oferi o perspectivă unică a ceremoniei, pentru miliardele de telespectatori din întreaga lume aşteptaţi să urmărească în direct parada, prin reţelele de televiziune sau online.

7:00 Weekend matinal

*Ştiri*Sport

Prezintă Andra Soceanu şi Ionuţ Gheorghe

ZOOM OANA NENECIU, director executiv Asociaţia Ecopolis

Papa Francisc și-a lansat prima enciclică cu accent pe ecologie în iunie 2015, intitulată „Laudato si” (Lăudat să fie). Acest document, primul de acest gen al unui suveran pontif, a criticat grupurile financiare și de afaceri pentru distrugerea mediului. Papa a clarificat: „Nu este o enciclică ecologică, ci o enciclică socială”.

DISCUŢIE MARIUS COCUŢ, director Caritas Bucureşti

Dimensiunea carităţii Suveranului Pontif este binecunoscută.

Supranumit „Papa săracilor”, Francisc a oferit sprijin constant celor nevoiași, iar dispariția sa a lăsat un gol în inimile multora.

DUPLEX Catedrala Greco-Catolică Sf.​ Treime Blaj cu Pr.CRISTIAN BARTA-purtător de cuvânt Arhieparhia greco-catolica a Blajului

Vizita Suveranului Pontif în municipiul din județul Alba are încă ecouri semnificative pentru comunitate. Pe 2 iunie 2019, în prezența a peste 100.000 de persoane, Sfântul Părinte Francisc a beatificat şi a ridicat la cinstea altarelor pe cei şapte episcopi martiri greco-catolici, care au murit în închisorile comuniste.Venirea Papei Francisc în România şi în special pe Câmpia Libertății, la Blaj, singurul oraș episcopal din România, a stat sub motto-ul: ”Să mergem împreună!” Un îndemn la unitate şi reconciliere a României.

Invitati :Pr. IULIAN BUDĂU si DIANA DUMITRASCU, jurnalist TVR

În 2019, papa Francisc a îmbrățișat România în fiecare localitate unde s-a aflat. A avut un mesaj diferit pentru cei pentru cei prezenți la București, la Blaj, la Șumuleu Ciuc și la Iași, unde a fost și întâlnirea cu tinerii, deși Iașul nu este o localitate cu o populație majoritar catolică, însă în Moldova sunt foarte multe comunități romano-catolice.
România, ţară majoritar ortodoxă, a fost vizitată în urmă cu aproape 26 de ani şi de Papa Ioan Paul al II-a, în perioada 7-9 mai 1999, o vizită la invitaţia patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007), şi a preşedintelui României, Emil Constantinescu (1996-2000). Vizita a durat trei zile și a avut o deosebită însemnătate istorică, fiind pentru prima dată de la marea schismă din 1054 când un papă vizita o țară majoritar ortodoxă.​

LIVE CARMEN RUSU de la Catedrala Sf Iosif in dialog cu Pr. ŞERBAN TARCIZIU, Purtător de cuvânt al Arhidiecezei Romano-Catolice de București

Sâmbătă, 26 aprilie, la ora 9:00, la Catedrala Sfântul Iosif, va avea loc Sfânta Liturghie cu Recviem pentru Papa Francisc.
Sfânta Liturghie va fi prezidată de Excelența Sa Mons. Giampero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Rep. Moldova.
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va fi prezent la funeraliile Papei Francisc la Vatican.

ZOOM CIPRIAN NECULA, sociolog

Papa Francisc a fost un obisnuit al comunitatilor sărace, defavorizate, al penitenciarelor, azilelor, periferiilor etc. In vizita sa istorică in România, a fost primul prelat din istorie care şi-a cerut scuze, în numele bisericii, pentru discriminare şi rele tratamente. Aşa cum titrează astăzi multe publicatii, "Papa a fost primul care..."-printre altele-a cerut în mod constant un rol mai mare pentru femei în guvernarea bisericii. A dorit să se schimbe legile bisericii și a acționat în acest sens.

ZOOM Preot DANIEL Nicolae AVRAM, Eparhia de Cluj-Gherla

Cartiel Papei Francisc publicate la Editura „Viața Creștină” a Eparhiei de Cluj-Gherla, cărți care poartă amprenta unui om al lui Dumnezeu cu inimă mare și credință vie.

În paginile lor regăsim simplitatea care vindecă, înțelepciunea care călăuzește,și, mai presus de toate, bucuria Evangheliei-trăită, vestită și împărtășită.

Dacă ar fi să alegem un cuvânt care să definească întreaga viață și misiune a Papei Francisc, acel cuvânt ar fi bucurie. O bucurie care nu este superficială, ci izvorâtă din întâlnirea vie cu Cristos. Cărțile sale rămân cu noi-ca lumină, ca mângâiere, ca chemare spre o viață plină de sens.

Tot eparhia Cluj Gherla se foloseste, în acţiunile caritabile şi de unul din autoturismele cu care Papa Francisc s-a deplasat pe parcursul vizitei in România.

DISCUŢIE DIANA DUMITRAŞCU, jurnalist TVR si Pr. IULIAN BUDĂU, ordinul iezuit

ZOOM IRINA MARGARETA NISTOR, critic de film

Există multe filme despre Vatican și viața Papilor, inclusiv despre viața Papei Francisc.

TELEFON VASILE BĂNESCU, teolog
Papa Francisc, etalon de modestie şi smerenie, care a impresioanat întreaga lume creştină (şi nu numai), dincolo de diferenţele confesionale
TELEFON Pr.ADRIAN DANCĂ, Radio Vatican
Ultimele pregătiri până la începerea slujbei de inmormântare.

Ce aşteaptă lumea catolică şi creştinismul în general de acum încolo?

Producatori: Raluca Neagu, Horaţiu Rusu

Transmisiune directă

9:50 Chipul lui Iisus de pe Giulgiul din Torino, reconstituit cu inteligenţa artificială

(New discoveries on the Shroud of Turin inspire viral AI image of Jesus, Italia, 2024)

Giulgiul din Torino este unul dintre cele mai studiate şi mai controversate artefacte din istorie, dar şi unul dintre cele mai importante din Biserica Catolică. Noi descoperiri ştiinţifice au confirmat că datează din vremea lui Iisus. În plus, cu ajutorul inteligenţei artificiale, a fost reconstituit chipul lui Iisus imprimat pe Giulgiu.

 

Deși apartenența României la Uniunea Europeană a adus beneficii incontestabile, o disonanță profundă persistă.

Timișoara - oraș al florilor, al Revoluției, al palatelor, dar şi al delicateselor și al oamenilor cu bun simț

Pe 27 aprilie, cu echipa „Exclusiv în România” dăm o nouă raită prin Timişoara şi în apropierea oraşului de pe Bega. Ca de obicei, Cristian ...

Ediţii speciale şi înmormântarea Papei Francisc, în direct, la TVR

Televiziunea Română difuzează, sâmbătă, 26 aprilie, ediţii speciale dedicate unui moment istoric pentru întreaga lume: înmormântarea Papei ...

 

#tvr1