loader
Foto

Consecinţele războiului din Ucraina asupra mediului, analizate la TVR 1

Ucraina se confruntă de mulţi ani cu un grad ridicat de poluare, sporit de anii de război. Riscurile pentru mediu continuă acum să crească. Ar putea fi şi România afectată? Marţi, 8.03, ora 11.15, am vorbit despre cum războiul din Ucraina dăunează mediului.

 

Ionuț Gheorghe

În 2018, un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite arăta că, în urma conflictului din Donbas, cel puţin 530.000 de hectare de teren au fost distruse, inclusiv 18 rezervaţii naturale. O mare parte dintre acestea, se spune în raport, au ars în urma celor peste 12.000 de incendii forestiere care au ars în apropierea zonelor de luptă.

De altfel, Ucraina se confruntă de mulţi ani cu un grad ridicat de poluare, sporit de anii de război. Riscurile pentru mediu continuă acum, în contextul războiului declanşat de Rusia în urmă mai puţin de două săptămâni, să crească şi se pot extinde şi asupra ţărilor vecine. În ultimele zile au apărut îngrijorări legate de creşterea nivelului de radiaţii în zona centralei de la Cernobîl. Iar incendiul de la centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată în prezent de trupele ruseşti, a adăugat noi temeri. Războiul poate să genereze o poluare masivă.

(w882)

Pe lângă drama umanitară cu care confruntă Ucraina, se prefigurează şi o reală catastrofă ecologică. Iar radiaţiile şi poluarea aerului, apei sau a solului nu ţin cont de graniţe.

Care sunt consecinţele războiului din Ucraina asupra mediului? Ar putea fi şi România afectată? Există şi o ameninţare nucleară?

Realizatorii „Ediţiei speciale” de marţi, 8 martie, au căutat răspunsuri în direct la TVR 1. De la 11.15, moderatorul Ionuţ Gheorghe i-a avut alături pe dr. Mitică Drăgușin, director Securitate Nucleară la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”; Alexandru Grumaz - analist militar, preşedintele Centrului de Analiză şi Studii de Securitate; Radu Motişan - fondator reţea globală de monitorizare a mediului şi Cristi Pitulice - consultant în turism.

Înregistrarea integrală a ediţiei poate fi văzută aici:

Producători/realizatori: Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

12:30 Vis sau realitate? (R)

Prezintă Sebastian Felix Topescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

(Reluare)
 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1