loader
Foto

Galerie foto

„Exclusiv în România”: Cristi Tabără ne-a invitat pe Tărâmul Tuberozelor

O după-amiază cu parfum de tuberoze – aceasta este propunerea echipei „Exclusiv în România” pentru prima duminică din octombrie. Muzica, istoria şi gastronomia saşilor, într-o ediţie de sărbătoare, pe 2 octombrie, de la ora 15.30, la TVR 1. | VIDEO

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Cât toamna e încă blândă, Cristi Tabără ne propune o călătorie – chiar şi prin intermediul micului ecran – spre un loc cu parfum unic: Tărâmul Tuberozelor.

Petrecem în inima ţării la un festival „Exclusiv în România”, care ne aduce muzică bună, poveşti frumoase şi culoare, pe 2 octombrie, de la 15.30, la TVR 1.

Tărâmul Tuberozelor nu e un ţinut din basme. El există, chiar în România, în apropiere de Sighișoara, iar momentul cel mai prielnic pentru a ajunge acolo, mai exact în comuna Hoghilag, este Sărbătoarea Tuberozelor. Un festival aparte, poate și prin faptul că se desfășoară parțial chiar în grădinile personajelor lui centrale: cultivatorii florilor.

Acolo poposeşte echipa „Exclusiv în România” în ediţia din această duminică a emisiunii de la TVR 1.

(w882)

(w882)

Dar nu numai despre tuberoze va fi vorba în acest episod; festivalul de la Hoghilag ne aduce şi muzică bună, ne dezvăluie lucruri noi despre istoria sașilor din satele comunei și ne face cunoștință cu tinerii inimoși, care pun umărul – la propriu – la salvarea patrimoniului. „Ambulanța pentru monumente” este proiectul ingenios care îi reunește în acest scop deopotrivă pe studenți și pe antreprenorii din domeniu, proiect finanțat în mare măsură de The Prince’s Foundation – fundația patronată până acum de Regele Charles al III-lea.

(w882) mesteri

Nu va lipsi nici obișnuita rețetă, de data aceasta – cum altfel? – săsească. Dar nu aprindem cuptorul înainte de a face o drumeție la Angofa, destinația multor cercetători din lumea largă, veniți să studieze biodiversitatea unică din zona colinelor Transilvaniei. Iar după ce vom afla ce înseamnă turismul științific, vom face și o scurtă oprire la Mălâncrav, unde se află biserica evanghelică cu cea mai mare frescă în stil gotic din Transilvania, într-o comunitate săsească încă vie.

(w882) cetate

În final, dacă drumurile ne fac poftă de ceva bun, gustăm și faimosul lichiu de la Hoghilag. Ce înseamnă şi cum se pregăteşte? Aflăm duminică, pe 2 octombrie, de la ora 15.30, la TVR 1, din episodul 2 al noului sezon „Exclusiv în România”. Emisiunea se vede şi la TVR Internaţional, tot duminică, la 17.20.

(w882) placinte

(w882) echipa

Ediţiile emisiunii pot fi urmărite şi online pe TVR+.

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

23:45 Punctul critic (R)

Producator Florenţa Dăscălescu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

(Reluare)
 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1