loader

Cu „Exclusiv în România”, prin sălbăticia din Munţii Retezat | VIDEO

Duminică, 3 noiembrie, de la 19.00, la TVR 1, într-o nouă ediţie „Exclusiv în România”, călătorim pe malurile Streiului, râul considerat a fi Sargeţia de pe vremea dacilor, sub apele căruia Decebal şi-ar fi ascuns comorile.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

„Vom urca – cu greu – până la Cetatea dacică Băniţa, unică nu doar prin faptul că se numără printre cele incluse în patrimoniul UNESCO, ci şi prin acela că este la fel de inaccesibilă ca pe vremea strămoșilor noștri”, ne-a mărturisit Cristina Madgearu, producătoarea emisiunii alături de Marin Găbudean.

(w882)

Mai jos, în bazinul Streiului, telespectatorii îi vor întâlni pe paleontologii de la Universitatea din București, care studiază istoria mult mai veche a zonei și care deschid un nou traseu geoturistic: „Povestea Mării Tethys”. Acesta va putea fi parcurs în curând, în Geoparcul Internațional UNESCO Ţara Hațegului, ale cărui atracții ne tentează pe toţi cei cu aventura în sânge.

(w882)

Pornind în sus, pe râul Bărbat, unul dintre afluenţii Streiului, telespectatorii vor ajunge alături de echipa Exclusiv în România la Tăul Ţapului, despre care se spune că ar fi cel mai frumos lac din Masivul Retezat şi unde, se spune, trăiesc marmote. Iar apoi, se vor avânta până în partea dificil de parcurs a crestei, numită, semnificativ, Porțile Închise. „Încercăm să le deschidem, pentru a admira minunata priveliște care ni se dezvăluie de acolo”, ne promite Cristina Madgearu.

(w882)

(w882)

Iar la final, pentru puțină adrenalină, realizatorii ne invită să trecem prin apă Cheile Crivadiei, pe un alt afluent al Streiului. Va fi un bun prilej de a face, pentru prima dată la Exclusiv în România, canyoning, într-una dintre cascadele spectaculoase ale locului.

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

* Muzeul abandonului

Invitati: Oana Dragulinescu, fondatorul muzeului

Bogdan Simion, director executiv Fundația SERA

Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* MUZEUL ORSAY (ep.4)

Între anii 1945 și 1980, Gara Orsay a trăit mai multe vieți. După Al Doilea Război Mondial a găzduit prizonieri de război și cetățeni deportați, întorși din Germania. Apoi, abatele Pierre a strâns acolo donațiile pentru cei care altfel n-ar fi supraviețuit iernii teribile din 1954. În anii ’70, i se prefigura destinul artistic. Înăuntrul navei, susținea spectacole compania teatrală Renaud-Barrault și, pentru o perioadă, a funcţionat casa de licitații Drouot-Rive Gauche. Restul incintei servea drept parcare. Abia în 1980, Gara Orsay a renăscut, grație îndrăznețului proiect de construire a unui muzeu destinat celei mai vaste colecții de tablouri și sculpturi impresioniste.

GULAG: 1938-1957 (ep. 9)

Odată cu moartea lui Iosif Visarionovici Stalin, la 5 martie 1953, se încheia un sfert de veac de dictatură. Mulți îl jeleau sincer, cei din Gulag exultau și sperau vremuri mai bune, iar oficialii așteptau directivele noii conduceri. La 27 martie 1953, temutul Lavrenti Beria, rămas ministru de interne și al securității statului, acorda o amplă amnistie, dintr-un simplu calcul economic: Gulagul trebuia „curățat” de cei „neproductivi”. Paranoic, Stalin evitase deliberat să numească un succesor, dar pe 14 septembrie 1953, Nikita Hrușciov devenea prim secretar al partidului comunist. Nu era nicidecum un bătrânel jovial, cum lăsa impresia, ci un politician abil, fără scrupule.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.1)

De la Atlantic până la Pacific şi de la un pol la altul vânează ființe deosebit de inteligente, uimind pe cercetători. În Chatham Strait-strâmtoare aflată în sud-estul statului Alaska -e primăvară târzie și, din adâncuri, pândesc balene cu cocoașă (Megaptera novaeangliae): coloşi care ating, la maturitate, 15 metri lungime şi au 30 de tone. Grație „alchimiei” între soare și alge, vaste colonii de crustacee, printre care și Euphausia superba, prosperă de-a lungul coastei, ademenind aproximativ 3.000 de cetacee.

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător Oana Haşegan

AUDIENŢA GENERALA (AG)

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1