loader
Foto

Cu „Ora Regelui”, prin România Regelui Charles | VIDEO

Oameni pe care i-a întâlnit Regele Charles, de care a fost cucerit și pe care i-a impresionat profund - ei formează „România Regelui Charles”, cea plină de farmec. La „Ora Regelui”, sâmbătă, 6 mai, la TVR 1.

 

Ora Regelui

„Voi păstra mereu cea mai mare afecțiune pentru România și pentru oamenii ei”, a spus, în repetate rânduri, Regele Charles al III-lea. Principele de Wales a făcut prima vizită oficială la București în anul 1997 și pe a doua, în 2017. În acești douăzeci de ani însă, a venit în România, în vizite private, aproape în fiecare an.

(w882)

Având ocazia de a relata de nenumărate ori despre vizitele moștenitorului Coroanei Britanice, Camelia Csiki, realizator al emisiunii „Ora Regelui” își amintește:

(w882)

„Am fost impresionată să văd cât de mult se bucură Regele Charles de toate călătoriile pe care le face în țara noastră. Iubește România pentru simplitatea ei, pentru cultura și pentru tradițiile care s-au păstrat aici aproape neatinse, dar mai ales pentru biodiversitatea ei, unică în Europa. L-au încântat pădurile, sutele de specii de fluturi, satele vechi ale Transilvaniei și, cel mai mult, oamenii simpli care se bucură sincer de fiecare data când îl întâlnesc.  Fie că a fost oaspetele Familiei Regale a României, că a vizitat Muzeul Satului, Delta Văcărești, Patriarhia, centrul vechi al Bucureștiului, biserici, teatre sau asociații caritabile, Regele Charles, pe atunci prinț moștenitor, a lăsat să se vadă că e fascinat.     L-am  urmărit, de-a lungul anilor, amestecîndu-se în mulțimea venită să îl salute, îmbrățișându-i pe oameni, prinzându-se în horă, savurând fiecare clipă alături de români.”

(w882)

Regelui Charles îi face plăcere să sublinieze că are vechi rădăcini în Transilvania, descinzând, prin contesa Claudia Rhédey, rădăcinile sale ajungând chiar la Vlad Țepeș. Tocmai de aceea Valea Zălanului îi pare seducătoare, cu casele ei simple, fermecătoare, ca un refugiu de suflet.

(w882)

„Când am aflat, cu ani în urmă, că am avut o stră-stră-străbunică din Transilvania, al cărei sat natal urma să fie distrus, am înțeles și mai bine suferințele teribile pe care românii     le-au îndurat atât de mult timp”, explica Principele de Wales, aflat la vernisajul unei expoziții, la Institutul Cultural Român din Londra. Colecția de peisaje transilvane fusese realizată, la fel ca prețiosul album „Transylvania Florilegium”, la propunerea şi cu sprijinul său.

Moştenitorul Coroanei Britanice a dorit să participe și la evenimentul „30 de ani de la Revoluția Română”, organizat tot de misiunea diplomatică românească.

(w500)

„Legăturile cu România înseamnă foarte mult pentru mine și este minunat să văd schimbările din acești 30 de ani, care au avut loc ca urmare a eforturilor depuse de foarte mulți oameni. La fel de mult apreciez contribuția imensă a comunității românești din Regatul Unit. Să văd atât de multă lume adunată aici, din toate domeniile de activitate, aducându-și contribuția specială la această țară în atât de multe feluri, mă face să mă simt foarte mândru”, spunea cu aceasta ocazie.

(w500)

Regele Charles l-a admirat pe Regele Mihai, a copilărit cu Majestatea Sa Margareta, cu care a lucrat apoi în nenumărate proiecte, având nu numai o relație de rudenie, ci și de solidă prietenie. În emisiunea „Ora Regelui” de sâmbătă, 6 mai, ora 15.30, aflați cum a intrat această legătură în atenția Securității și ce conțineau dosarele de urmărire.

(w500)

Întâlnirile dintre cele două familii regale, românâ și britanică, s-au desfășurat pe tot parcursul vieții, Regele Mihai, Majestatea Sa Margareta și Principele Consort fiind primiți de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham și la Castelul Windsor sau de către Principele de Wales, la reședința sa privată de la Highgrove.

(w500)

„Până în prezent, niciun monarh în funcție nu a vizitat România. Însă, încă de la fondarea Dinastiei Române, monarhii români au avut Londra mereu pe harta călătoriilor lor, din motive atât strategice, cât și familiale. Strategice pentru că Londra a fost capitala unui imperiu cu vaste interese și pe continentul european, și rămâne capitala unei mari puteri învingătoare în Al Doilea Război Mondial, iar familiale pentru că, de la Carol I, România și Marea Britanie au fost legate prin sângele familiilor lor regale”, explică Ioan Luca Vlad, Consilier privat Onorific al Familiei Regale a României, cu ocazia invitării la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a, în anul 2012.

(w882)

De-a lungul anilor, în emisiunea „Ora Regelui”, au fost prezentate aceste întâlniri, dar în ediția de săptămâna aceasta vom putea urmări povești noi, chiar din acest răstimp, cu oameni pe care i-a întâlnit Regele Charles, de care a fost cucerit și pe care i-a impresionat profund. Ei formează „România Regelui Charles”, cea plină de farmec.

„Ora Regelui” :

- TVR 1, sâmbătă, 6 mai 2023, ora 15.30

- TVR Internațional, în aceeaşi zi, ora 17.00

- TVR MOLDOVA, joi, 11 mai 2023, ora 16.00

Montaj: Nicolaie Cernat

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

credit foto: romaniaregala.ro

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1