loader

Cum a fost făurit „omul nou”

Pe 17 şi 24 decembrie, în seria de documentare „Adevăruri despre trecut”, Florin Zamfirescu, Dan C. Mihăilescu, Oana Sîrbu şi Lavinia Betea ne vor vorbi despre ce a presupus devenirea „omului nou”. În episoadele 6 şi 7 - sâmbătă, de la ora 14.30, la TVR 1 şi TVR+.

 

Adevăruri despre trecut

Ediția din 17 decembrie este disponibilă online pe TVR+.

„Timp de 50 de ani s-au forţat comuniştii prin toate formele de educaţie şi învăţămant să recreeze fiinţa umană. Au început prin copierea sistemului sovietic şi implementarea lui în toate instituţiile de învăţământ din România. Religia a fost scoasă din şcoli, la fel profesorii care au deţinut funcţii în partidele istorice. La admiterea în învăţământul superior aveau prioritate doar cei cu origine sănătoasă”. Au continuat cu impunerea Organizaţiei Pionierilor, a Şoimilor Patriei, a muncii voluntare şi a practicii agricole”, aşa începe reportajul despre „omul nou” al producătoarei Raluca Rogojină. În două noi episoade ale seriei Adevăruri despre trecut, pe care telespectatorii TVR 1 le vor vedea pe 17 şi 24 decembrie, de la ora 14.30, aflăm totul despre devenirea „omul nou”.

Ediţia din 24 decembrie este disponibilă online pe TVR+.

Principiile generale ale învăţământului de atunci erau: educaţia prin colectiv şi pentru colectiv şi educaţia prin muncă şi pentru muncă. Omul nou a fost „frăgezit” cu Daciada, Cântarea României şi învăţământul politico-ideologic. A fost generaţia celor crescuţi cu cheia de gât, la cozi, în cultul pentru muncă şi patrie, în stil cazon. Ce-a ieşit? „Nouă nu ne-a rămas nimic sfânt, noi nu credem în nimic, ne-am familiarizat cu dezastrul. Ne-a făcut să fim adaptabili, tranzacţionari, maleabili, flexibili, foarte mulţi dintre noi, dezosaţi etic. La noi a fost o ciorbă, a fost aşa ... un sos continuu şi un ghiveci moral - imoral - amoral care, practic, ne face astăzi să nu mai putem disocia binele de rău, susul de jos. Totul este o plastilină! Până şi mentalul nostru este atât de plastilinizat… Nouă ni se pot induce toate teoriile din lume!” (Dan C. Mihăilescu).

(w882)

Vor vorbi despre isteria cravatelor roşii, a numerelor matricole, despre crescutul la creşă, despre bătaia ruptă din rai şi despre tot ce a presupus devenirea „omului nou”: Florin Zamfirescu, Dan C. Mihăilescu, Oana Sîrbu şi Lavinia Betea. Îi vedem în premieră pe pionierii Mircea Badea şi Cătălin Oprişan, în anul 1985.

Realizator şi producător: Raluca Rogojină

credit foto: Jurnalul Naţional

Din 29 octombrie, seria de documentare Adevăruri despre trecut a revenit la TVR 1cu noi episoade sâmbăta, de la 14.30. Despre ce însemna să supravieţuieşti în Epoca de Aur, despre ce însemna să rămâi om deşi trăiai duplicitar. Despre statul la cozi şi despre peştele de pe televizor. Despre “descurcăreală” şi despre a avea carne pe masă, duminica. Despre repartiţii. Despre Dacii şi curajul de a divorţa în anii ‘80. Despre toate acestea ne vom aminti sau vom afla în cele 8 episoade ale seriei Adevăruri despre trecut de la TVR 1.

„Este despre tinereţea, adolescenţa şi maturitatea noastră. Sunt imagini care arată tarele anilor ‘60-‘70-‘80, scoase la iveală pentru prima dată de la întâia lor difuzare pe post. Adevăruri despre trecut e despre adevărul vostru! Arhiva TVR a reţinut enorm din ce-am trăit. Încercăm, după 60 de ani, să redăm măcar o parte. Din 29 octombrie la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 14.30” (Raluca Rogojină).

Realizatori: Roxana Tarhon, Iulian Foişor, Aura Dobre, Marian Voicu, Ştefania Ţene.

Consultant de specialitate: Lavinia Betea

10:00 Vreau sa fiu sănătos!

Prezinta Izabela Marinescu

* Emisiunea isi propune teme din mai multe zone medicale sau zone tangente
sănătății, prezentate și dezbătute într-un stil cât mai agreabil și pe înțelesul
tuturor.

Beneficiile asigurărilor medicale de călătorie

Boala varicoasă

Trusa medicală de vacanță

Noutăți în tratamentul bolilor hemato-oncologice

Suplimente pentru combaterea depresiei sezoniere

Producător Beatrice Cioba

10:30 Eu pot!

Eu pot ! "Eu pot" este o emisiune TV educativă, care are ca scop crearea unui ghid de viață bună, aşa cum şcoala sau familia rareori reuşeşte să traseze. EU POT aduce în prim-plan invitați profesioniști din domeniul dezvoltării personale, neuroștiințelor și psihologiei aplicate, oferind telespectatorilor soluții concrete pentru o viață echilibrată.

Cristian Manea, psihoterapeut si teolog-relatia in 3: tu, eu si Dumnezeu (I)

EU POT să iubesc. Dar știu cum?

Ce e iubirea adevărată într-un cuplu? Ce zice Biblia? Ce spune psihologia?

Ce simți TU?

Despre iubire ca voință, nu doar emoție.

Despre cum reaprinzi flacăra.

Despre rolul spiritualității în cuplu.

Despre intimitate, iertare, sex, traume, orgoliu și chemarea la jertfă.

Despre cum vindeci, reconstruiești, crești.

Un dialog ca o confesiune. Ca o revelație. Ca un ghid.

Dr.Cristian Manea-psihoterapeut și teolog-într-o ediție specială EU POT care nu va lăsa pe nimeni neatins.

Vino să (re)înveți ce înseamnă iubirea, relația și miracolul de a rămâne împreună.

Realizator Anca Mazilu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1