loader
Foto

De 60 de ani, Madrigalul schimbă România prin muzică. Anna Ungureanu, dirijor şi Emil Pantelimon, managerul Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, au deschis noul sezon „Nocturne”, la TVR 1

Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne-a aşteptat la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne”. Actorii Ştefan Bănică şi Adrian Văncică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon - managerul Madrigalului, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Sărbătoarea celor 20 de ani de existenţă a emisiunii „Nocturne” a început luni, 23 octombrie, la TVR 1, printr-o ediţie cu totul specială, dedicată Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”. În noul sezon, „Nocturnele” vor însemna întâlniri de suflet cu invitaţi precum actorii Ştefan Bănică, Adrian Văncică, Anna Ungureanu şi Emil Pantelimon - dirijorul şi managerul Madrigalului, Oana Drăgulinescu - fondator al Muzeului Abandonului.

În ediţia nr. 1 a noului sezon „Nocturne”, Marina Constantinescu şi primii ei invitaţi, Anna Ungureanu şi Emil Pantelimon, dirijorul şi managerul acestui fenomen, ne-au ghidat prin istoria de 60 de ani a corului, începută în 1963 din visul unui om genial, ieşit din orice tipar – maestrul Marin Constantin.

De atunci şi până în prezent, Madrigalul schimbă România prin muzică. Forţa şi puterea celor doi invitaţi duc acest nume peste tot în ţară şi în afara ei, prin spectacole, expoziţii, lansări de viniluri şi DVD-uri, ansamblul având chiar şi propriul muzeu la Aeroportul „Henri Coandă”, dar şi un salon la Palatul Parlamentului. Iar cea mai recentă întâlnire pe care o dau publicului este expoziţia de la Art Safari, unde au creat un spaţiu magic în care te laşi purtat cu plăcere, pe muzică antică, din trecut în prezent.

Anna Ungureanu şi Emil Pantelimon sunt amândoi din Sf. Gheorghe, dar s-au cunoscut la Bucureşti. El este managerul cu studii de ştiinţe politice şi diplomaţie pentru care ziua de lucru are 20 de ore şi care ghidează neobosit o moştenire uriaşă din dorinţa de a duce muzica Madrigalului peste tot în această lume. „Mi-am dat repede seama că cel mai sănătos este să mă înconjor de oameni mult mai deştepţi ca mine”, îi mărturiseşte Emil Pantelimon Marinei Constantinescu.

Discipol al maestrului Constantin, Anna Ungureanu este, de asemenea, o forţă deghizată într-o prezenţă delicată, care ţine în braţele şi privirea ei comuniunea perfectă dintre cor şi dirijor. „Pot să fac o multitudine de gesturi sau niciunul şi Madrigalul să intre perfect împreună”, descrie Anna Ungureanu această comuniune.

Despre puterea echipei şi a minunatului vers care îi călăuzeşte „Nimic pentru tine, tot pentru toţi”. Despre munca din spatele spectacolelor - repetiţii, costume, decoruri, despre amprenta pe care Madrigalul a aşternut-o în istorie, dar şi despre un viitor care nu poate ieşi decât strălucit din mâinile celor doi şi din vocile corului. Despre toate acestea, luni seară, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu, Anna Ungureanu şi Emil Pantelimon. De la ora 23.00, la TVR 1.

12:50 Vorbeşte corect!

Producători şi realizatori : Cristina Dănilă şi Radu Dănilă

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Unitatea Specială de Aviație din București a Inspectoratului General al Ministerului Afacerilor Interne a primit de curând vizita Familiei Regale. Profund atașată de Crucea Roșie și implicit de activitățile de salvare a vieții, Majestatea Sa Margareta a dorit să cunoască echipele medicale de urgență și pe piloții care le transportă în misiunile lor, luptând cu timpul, pentru o nouă șansă la viață.

Volumul "Pictorii români şi Franţa (1834-1939)" care a reunit figurile fondatoare ale picturii româneşti influenţate de Franţa, a fost publicat la Paris cu câțiva ani în urmă. Extrem de valoros chiar și prin faptul că prezintă francezilor Şcoala de pictură românească, acesta a fost punctul central al interviului de colecție cu istoricul de artă Gabriel Badea-Păun.

Plin de culoare și de seninătate, târgul ”Suflet de România” aduce an de an, pe Domeniul Regal din Săvârșin, savorile copilăriei, rețetele vechi din gospodăria bunicilor și bucuria lucrurilor autentice. Producători ai locului sau de departe și artiști din Republica Moldova s-au adunat pentru a bucura mii de oaspeți cu un festival de tradiții, meșteșuguri și bunătăți românești.

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1