loader
Foto

Galerie foto

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor | VIDEO

Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” şi în spectacolul ce a deschis grila de primăvară a postului TVR Folclor - duminică, 28 aprilie, de la ora 14:00, în Duminica Floriilor.

 

Tezaur folcloric

„Tezaurul Folcloric” petrece fiecare sărbătoare alături de telespectatorii săi. Şi în această primăvară, echipa emisiunii a pregătit momente speciale şi înregistrări de mare încărcătură emoțională. Ocazia a prilejuit şi o premieră în televiziune: alături de artiști, pentru prima oară împreună într-un platou TV, au fost invitați realizatorii de ieri şi de azi ai emisiunilor folclorice de la TVR şi Radio România. Printre aceştia, Theodora Popescu, primul redactor tv care s-a ocupat de folclor şi care, în cei patruzeci de ani de activitate, între 1957-1997, a pus în valoare la Televiziunea Română melosul, tradiţiile, obiceiurile şi istoria satelor româneşti.

 

„Echipa emisiunii Tezaur folcloric, timp de trei zile, a realizat, în curtea Televiziunii Române, înregistrări pentru ediții ale emisiunii Tezaur folcloric, precum și emisiuni pentru TVR Folclor, noul canal specializat pe domeniul folcloric. Materialele înregistrate sunt de foarte bună calitate gândite astfel încât, să reflecte fenomenul folcloric la ora actuală, spiritualitatea românească. Programele sunt prezentate pe idei, teme și conținuturi diverse”, a spus Gheorghiţa Nicolae, realizator de emisiuni folclorice, prezentator-moderator al emisiunii „Tezaur folcloric”.

(w882)

Irina Loghin, Gheorghe Turda, Gheorghe Roşoga, Angela Buciu, Aneta Stan, Polina Gheorghe, Mariana Anghel, Cornel Borza, Cătălin Maximiuc, Lorena Oltean, Mariana Stănescu Verman, Pamfil Roată, Anghelina Timiş Lungu, Nicolae Furdui Iancu, dar și gazdele programului, prezentatorii Gheorghiţa Nicolae și Alexandru Pugna, se numără printre interpreţii de muzică populară care au răspuns invitaţiei lansate de Televiziunea Română pentru a realiza un Program eveniment de primăvară perfect pentru a petrece Sărbătorile alături de TVR.

O parte dintre artiştii prezenți au fost acompaniaţi de Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraș. Ediţiile speciale au putut fi urmărite la TVR 1 și TVRi sâmbătă 27 și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric”. Au deschis grila de primăvară TVR Folclor duminică, 28 aprilie, de la ora 14:00, de Florii.

(w882)

Programul de sărbătoare este un prilej de a îi revedea pe unii dintre cei mai apreciaţi realizatorii de emisiuni folclorice de la TVR şi Radio România: Theodora Popescu, Elise Stan, Gheorghiţa Nicolae, Iuliana Tudor, Maria Tănase Marin, Niculina Merceanu, Cristina Struţeanu, Mircea Neacşa, Polina Gheorghe, Mariana Stănescu Verman, Cătălin Maximiuc, Theodor Isaru, Lorena Oltean, Ileana Vieru. Clipe și momente unice, o emoție sinceră a revederii și a retrăirii unor sentimente pe care le poate înțelege doar omul de televiziune, care prin strădanie și efort, alături de o echipă unită şi simțită la intensitate maximă.

Şi tot în Duminica Floriilor, partea a doua a programului ne-a oferit cântecele sărbătoriților acestei zile speciale: Floarea Calotă, Viorica Flintaşu, Florin Pârlan, Florentina și Petre Giurgi, Margareta Clipa, dar și ale grupurilor de copii Muguri de Tezaur de la Alba Iulia coordonați de prof. Leontina Fărcaş și Cununiţa Năzdrăvană de la Satu Mare, coordonați de prof. Maria Carmen Sas și Leontina Dorca şi Ansamblul folcloric Periniţa din Otopeni, coordonat de prof. Liliana Comana.

(w882)

„Consider că toți acei înterpreți și ansambluri folclorice, care promovează cu adevărat valorile spirituale ale Neamului nostru, trebuie să-și găsească locul cuvenit în spațiul emisiunilor de specialitate de la TVR. Încă de la înființarea sa, TVR a fost un adevărat bastion de apărare, salvare și tezaurizare a valorilor spirituale românești. Cele de esență, de profunzime!”, a spus Alexandru Pugna, realizatorul emisiunii „Cântec şi poveste” de la TVR Cluj şi coprezentator al evenimentului.

(w882)

13:00 Ora regelui

La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit Corpului Diplomatic acreditat la București pentru activitatea desfășurată în România, asigurându-i pe trimișii diplomatici că țara noastră este un partener valoros și de încredere.

O rochie de gală a Reginei Maria și o bundiță brodată de Regina Elisabeta sunt personajele poveștii pe care o aflăm de la expertul restaurator Aurelia Pomponiu. Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.

Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști susținuți de Fundaţia Regală Margareta a României și s-a încheiat cu Gala Tinere Talente ce a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică şi o amplă expoziţie de arte vizuale.

”Conectăm Generații în lumea digitală” este un program pe care Fundația Regală și alte organizații partenere, precum Asociația ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, îl dedică seniorilor. Voluntarii din județul Vrancea lucrează chiar și cu cei din alte țări pentru binele semenilor.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, ansamblul artistic condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu,

Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1