loader

Descoperim Oameni şi locuri. Din România. La „Dosar România”

Povestea „Profesorului de Patriotism”, a Alinei Amza şi reportajul lui Gabriel Geamănu despre iminenta dispariţie a unui sat din Gorj în urma exploatării lignitului în zonă sunt subiectele ediţiei „Dosar România” de sâmbătă, 4 noiembrie. De urmărit la TVR 1, de la 21.00.

 

Irina Păcurariu
Dosar România

La Dosar România, jurnaliştii continuă să prezinte telespectatorilor TVR 1 oameni care merită descoperiţi şi locuri care nu merită să moară.

Mihai Giuran a trăit o jumătate de viaţă la Londra şi s-a întors acasă pentru a avea grijă de românii lui. Îşi peticeşte singur hainele, dar oferă ajutor celor care au nevoi mai mari decât el. A pus de-o parte, cu grijă, fiecare pensie şi a cumpărat aparatură medicală de câteva zeci de mii de euro pentru un spital din Râmnicu-Vâlcea.

(w882)

Creşte două fetiţe, una de 6 şi una de 10 ani şi încearcă în fiecare zi să-şi ajute semenii. Alina Amza a stat de vorbă cu el, l-a filmat printre românii lui şi ne prezintă lecţia lui de viaţă în reportajul „Profesorul de Patriotism”, la Dosar România de sâmbătă, 4 noiembrie, ora 21.00. Dosar România se vede la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

(w882)

În decursul a peste patruzeci de ani, multe sate din judeţul Gorj au fost rase de pe faţa pământului. Astăzi, în locul satelor, vechi de sute de ani, vedem cariere de lignit, unele - părăsite, altele - aflate în plină exploatare. Locuitorii au fost stramutaţi, casele au fost făcute una cu pământul. Cele mai multe biserici au fost distruse de cupele excavatoarelor. „Morţii din cimitire au fost mutaţi, dar şi multe morminte au fost făcute una cu lignitul”, Ţării, cât mai mult carbune!, aceasta era deviza minerească care conta. Nu contau oamenii, nu contau morţii din cimitire, nu contau bisericile”, spune Gabriel Geamănu, realizatorul reportajului.

(w882)

Şi satul Runcurel din judetul Gorj are zilele numărate. Complexul Energetic Oltenia îşi extinde carierele de lignit, iar Runcurel se află în coridorul de exploatare. Sătenii au fost expropriaţi. Li s-a spus că până şi cimitiul va fi mutat.

(w882)

Peste 100 de familii mai sunt în sat. Alţii şi-au vândut proprietăţile Complexului Energetic Oltenia pe sume mari. În decembrie 2015, guvernul Ciolos a emis o hotărâre de guvern prin care sătenii din Runcurel erau expropriaţi. Li s-a stabilit şi suma pe metru pătrat: 1 euro. Li s-a cerut să-şi mute morţii din cimitire pentru că exploatarea lignitului nu poate aştepta. Organizaţia de mediu Greenpeace a dezvăluit opiniei publice drama satului Runcurel. La Dosar România de la TVR 1 şi TVR+, Gabriel Geamănu ne spune povestea acestui sat în reportajul „Runcurel - un sat pe moarte”. Sâmbătă, 4 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

Producător - Ioana Mureşan, producător delegat - Răzvan Butaru

 

5:55 Imnul României

6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

 

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...

"Opre Roma" și portretele schimbării | VIDEO

publicat: joi, 03 iulie 2025

Ediția "Opre Roma" din 4 iulie, difuzată de la ora 15:00, la TVR 1 și TVR+, depășește barierele prejudecăților și oferă o perspectivă autentică ...

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

TVR - programe In memoriam MIHAI LEU

publicat: miercuri, 02 iulie 2025

România a pierdut o legendă a sportului: Mihai Leu, primul campion mondial la box profesionist al țării. Televiziunea Română regretă dispariţia ...

 

#tvr1