loader
Foto

Deşeurile - o problemă fără soluţie în România? | VIDEO

Arderile de gunoaie ne otrăvesc aerul şi ne ameninţă sănătatea, tone de deşeuri din alte ţări ajung în România. Ionuţ Gheorghe a stat de vorbă cu Octavian Berceanu, fostul şef al Gărzii de Mediu, la „Inspiră România”. Marţi, 15.02, ora 17.00, la TVR 1.

 

Ionuț Gheorghe
Inspiră România

Vedem zilnic ştiri despre aerul poluat pe care îl respirăm. Despre cum sănătatea noastră este pusă în pericol zi de zi. Pare că problema aerului pe care îl respirăm nu are o soluţie. Nu mai târziu de vineri, 12 februarie, stiriletvr.ro relatau despre coloana de fum de lângă Bucureşti, care a sufocat din nou Capitala.

Şeful Gărzii de Mediu Bucureşti spune că senzorii de poluare au indicat vineri seară valori mai mari şi cu 40%. Cel mai probabil, afirmă cei care luptă pentru protecţia mediului, de vină sunt incendiile de deşeuri și de vegetaţie din Sinteşti, unde, la finalul anului trecut, localnicii i-au luat la bătaie pe comisarii Gărzii de Mediu. Tot ei sunt de părere că lucrurile s-ar schimba dacă arderea deșeurilor ar deveni infracțiune.

În prezent, primăriile care nu colectează selectiv deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă pot primi o amendă între 5.000 şi 15.000 de lei. Garda de Mediu a amendat vineri ADP Sector 1 cu 70 de mii de lei pentru că a ars deșeuri ilegal. Iar anul trecut, Garda de Mediu București a dat amenzi de 11, 5 milioane de lei.

Înregistrarea ediţiei „Inspiră România” de marţi, 15 februarie poate fi vizionată aici:

Cu toate acestea, în continuare, arderile de deşeuri şi gunoaie ne otrăvesc aerul şi ne ameninţă sănătatea, iar tone de deşeuri din alte ţări ajung în România. Ionuţ Gheorghe a stat de vorbă, în noua ediţie „Inspiră România”, cu fostul comisar general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, despre aerul pe care îl repirăm şi ce soluţii avem pentru a rezolva problema arderilor de deşeuri. Într-o intervenţie video, Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, ne-a explicat efectele poluării aerului cauzate de arderea deșeurilor asupra sănătăţii. Echipa emisiunii aşteaptă de la telespectatori întrebări pentru invitaţii emisiunii, pe adresa de e-mail: inspiraromania@tvr.ro. Pe aceeaşi adresă, pot trimite fotografii şi pot semnala probleme de mediu.

Şi tot la „Inspiră România” de marţi, 15 februarie, ora 17.00, meteorologul Mihai Huştiu ne-a povestit ce se întâmplă cu vremea. Temperaturile ridicate înregistrate de curând şi precipitaţiile aproape inexistente în unele zone ale ţării generează mari probleme în agricultură.

Uneori, teme care ar trebui să preocupe adulții sunt mult mai ușor asimilate de copii. Jurnalista Măriuca Mihăilescu, invitata rubricii „Educaţie pentru mediu", a vorbit despre podcast-uri de educaţie pentru mediu, un mod inedit şi eficient de a-i face pe cei mici să înţeleagă şi să fie preocupaţi de mediul în care trăim.

(w882)

În fiecare marți, de la ora 17.00, la TVR 1 încercăm să găsim împreună inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta care, deocamdată, este singura noastră casă. În noua emisiune a postului public, „Inspiră România”, moderatorul Ionuţ Gheorghe dezbate alături de invitaţii săi subiecte fierbinți despre mediu, climă şi schimbări climatice.

Poluarea aerului şi a apei, clima în schimbare, deloc puţinele activităţi umane dăunătoare mediului înconjurător ne privesc pe toţi. Printre invitaţii jurnalistului Ionuţ Gheorghe se numără specialişti şi factori de răspundere care ne pot şi vor ajuta să înţelegem fenomenele şi să aflăm ce soluţii există pentru a avea o planetă sănătoasă.

Producători: Raluca Stroe Brumariu, Cristina Dănilă

10:30 CAMPANIE TVR (R)

România face bine! Moderatori:Mihaela Crăciun si Cristian Tabără.

Jurnalisti : Vanda Liche, Cristina Radulescu, Raluca Rogojina

Director de imagine Bogdan Marincov

Regia artistica Aurel Badea

Producatori: Aimee D’Albon , Ruxandra Tuchel

Un proiect de Dorotheea Ionescu

O productie a Redactiei Teatru-Film

(Reluare)

13:00 Ora regelui

*“Of Stone and Steel”, la Londra

O vizită în ”Casa României” de la Londra este o lecție deschisă despre istoria și cultura țării și, în același timp, o călătorie plină de inspirație. Amplasat în cartierul diplomatic din inima Londrei, Institutul Cultural Român funcționează într-un palat concesionat de Regele Carol al II-lea, spre a fi sediul ambasadei din Marea Britanie.

În Galeria „Constantin Brâncuși” a palatului londonez au fost așezate și cele 20 de panouri fotografice care compun expoziția Alteței Sale Regale Principesa Sofia. ”Din piatră și oțel-O călătorie în lumea Urbex” aduce în prim-plan o uimitoare incursiune în istoria și starea actuală a unor clădiri abandonate din România.

Vernisajul expoziției a avut loc de ziua aniversară a Principesei Sofia, aceeași dată ca a Reginei Maria, străbunica Alteței Sale Regale. Echipa ”Ora Regelui” vă invită să descoperiți Conacul Eastwell, aflat nu departe de Londra, locul în care au trait Regina României și părinții săi, ducele Alfred de Edinburgh, al doilea fiu al Reginei Victoria a Marii Britanii, și prinţesa Maria Alexandrovna, singura fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Director de imagine Claudiu Petringenaru

Editor de imagine Nicolaie Cernat

Realizator Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

sezon nou

 
„Tu votezi România!” – maraton jurnalistic şi emisiuni speciale la TVR, pe 24 noiembrie

Sub genericul „Tu votezi România!”, Televiziunea Română difuzează, pe 24 noiembrie, jurnale şi ediţii speciale dedicate primului tur al ...

Dorin zidaru' pregătește scrisoarea pentru Moş Nicolae! Să-l ajutăm să o corecteze, în noua ediţie „Care pe care”, la TVR 1

Patru concurenţi, mari iubitori ai limbii române, se întrec şi în ediţia de sâmbătă a emisiunii prezentate de Ruxandra Gheorghe-Negrea. Vedem ...

Despre revenirea lui Trump la Casa Albă, sâmbătă, la „Breaking Fake News”

Tot atunci, despre inundaţiile din Valencia şi despre statul Alaska, un etern măr al discordiei între Rusia şi SUA. Pe 23 noiembrie, de la 14.30, ...

 

#tvr1