loader

Despre Albert Einstein şi Cetatea Gerasa, la Teleenciclopedia

Teme incitante în ediţia de sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi TVR+.

 

Teleenciclopedia

Iată sumarul ediţei:

DIRIJABILELE

La începutul secolului trecut dirijabilele sau aerostatele erau principalul mijloc de transport - în prezent fiind folosite doar pentru zboruri de agrement, reclame şi filmări.

(w882)

NUCUL

Familia Juglandaceae: descriere, tradiţii asociate, legende, utilizări.

(w882)

CETATEA GERASA

(w882)

Sub administrația Imperiului Roman, Gerasa se număra printre cele zece principale centre comerciale și politice, ale confederației autonome denumite Decapolis.  Dar, din secolul al III-lea – când i s-a schimbat statutul privilegiat în cel de colonie – şi-a pierdut importanţa. 300 de ani mai târziu, oraşul a fost invadat de perşi și arabi, iar în anul 749 a fost devastat de un puternic cutremur.

ALBERT EINSTEIN

(w882)

Albert Einstein – fizicianul genial, îndeobşte cunoscut ca autor al Teoriei Relativităţii – a stârnit, de-a lungul vieții, reacţii divergente: de la entuziasm necondiționat la brutală denigrare. Personalitatea sa complexă a fost mereu învăluită de o aură de mister, care dăinuie şi acum – la aproape şase decenii de la dispariţia sa.

BLINDAJE NATURALE

Nevertebrate dotate cu „platoşe”:  artropode, melci, coleoptere.

Teleenciclopedia poate fi urmărită şi pe portalul TVR+.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” periaoda comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut odată cu ea, iar pentru cei mai mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1