loader
Foto

Galerie foto

Despre Albert Einstein şi Cetatea Gerasa, la Teleenciclopedia

Teme incitante în ediţia de sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 18:50, la TVR 1 şi TVR+.

 

Teleenciclopedia

Iată sumarul ediţei:

DIRIJABILELE

La începutul secolului trecut dirijabilele sau aerostatele erau principalul mijloc de transport - în prezent fiind folosite doar pentru zboruri de agrement, reclame şi filmări.

(w882)

NUCUL

Familia Juglandaceae: descriere, tradiţii asociate, legende, utilizări.

(w882)

CETATEA GERASA

(w882)

Sub administrația Imperiului Roman, Gerasa se număra printre cele zece principale centre comerciale și politice, ale confederației autonome denumite Decapolis.  Dar, din secolul al III-lea – când i s-a schimbat statutul privilegiat în cel de colonie – şi-a pierdut importanţa. 300 de ani mai târziu, oraşul a fost invadat de perşi și arabi, iar în anul 749 a fost devastat de un puternic cutremur.

ALBERT EINSTEIN

(w882)

Albert Einstein – fizicianul genial, îndeobşte cunoscut ca autor al Teoriei Relativităţii – a stârnit, de-a lungul vieții, reacţii divergente: de la entuziasm necondiționat la brutală denigrare. Personalitatea sa complexă a fost mereu învăluită de o aură de mister, care dăinuie şi acum – la aproape şase decenii de la dispariţia sa.

BLINDAJE NATURALE

Nevertebrate dotate cu „platoşe”:  artropode, melci, coleoptere.

Teleenciclopedia poate fi urmărită şi pe portalul TVR+.

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Realizator: CORNELIA RĂDULESCU

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” periaoda comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut odată cu ea, iar pentru cei mai mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1