loader

Despre civilizaţia Maya şi Antonio Gaudi, sâmbătă, la Teleenciclopedia

Pe 6 septembrie, de la 18:50, vă aşteptăm cu subiecte fascinante într-o nouă ediţie a Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

Civilizaţia Maya (ultima parte)

Ipoteze privind declinul celei mai strălucitoare dintre civilizaţiile precolumbiene: Maya; Păstrarea unor obiceiuri vechi de 1200 de ani, precum sărbătoarea lui Maximon –  o divinitate populară.

Sanatoriile puilor (partea a IV-a)

În sudul Franței, la Zoo Peaugres, fiecare progenitură (fie şi născută în captivitate) a  gheparzilor, numiți ştiințific  Acinonyx jubatus, e prețioasă.

Antonio Gaudi (partea a II-a)

O creaţie definitorie pentru arhitectul catalan Antonio Gaudi este Parcul Güell. Casa-muzeu de aici găzduieşte mobile realizate de Gaudi, în epoca de maturitate, pentru reşedinţele: Casa Vicens, Casa Mila, Casa Batlló, dar şi Casa Calvet.

Ceasul biologic

Adesea ne irosim timpul fără discernământ, iar viaţă sănătoasă include, periodic, odihna şi relaxarea oferite de somn! Constatăm, din propria ,,experienţă”, că programul de lucru nu ţine cont de fiziologia umană – de faptul că activitatea noastră zilnică este, parţial, condusă de un „ceas interior” sau ,,ceas biologic”, individual, care „bate” altfel decât ,,ceasul deşteptător”.

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1