loader

Despre donarea de celule stem, sâmbătă, la „Vreau să fiu sănătos”

Identificarea unui donator compatibil cu un pacient care are nevoie de un transplant de celule stem s-a simplificat enorm de când au apărut Registrele Naţionale ale Donatorilor Voluntari. Mai multe detalii au fost prezentate în ediția de  sâmbătă.

 

Sonia Argint Ionescu
Vreau să fiu sănătos!

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

* Donarea de celule stem

De când au apărut Registrele Naţionale ale Donatorilor Voluntari de Celule Stem, identificarea unui donator compatibil cu un pacient care are nevoie de un transplant de astfel de celule s-a simplificat enorm.

De câţiva ani, o asemenea instituţie a fost înfiinţată şi în România. Misiunea RNDVCSH este aceea de a identifica şi a asigura, la standarde internaţionale, donatori voluntari de celule stem hematopoietice compatibili, neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de acest tip de transplant şi pentru care nu există donatori voluntari compatibili înrudiţi.

Cum îi puteţi ajuta pe cei în nevoie, vă spunem în ediţia din această săptămână împreună cu invitata noastră dr. Aurora Dragomiristeanu.


Realizator: Cristina Andrei

* CT sau RMN?

Nu este neobişnuit pentru pacientul român să încerce să îşi pună singur un diagnostic şi pe cale de consecinţă să îşi prescrie tratamentul sau să îşi stabilească investigaţiile cărora ar trebui să se supună.

Imagistica medicală nu face excepţie. „Vreau să fiu sănătos” vă spune ce sunt Computerul Tomograf şi Rezonanţa Magnetică, două tipuri de investigaţie extrem de solicitate în prezent.

Dr. Dan Nicolae Popa ne explică cum se folosesc aceste aparate şi cât de uitle sunt ele în depistarea bolilor.


Realizator: Cristina Andrei

* Terapiile alternative în afecţiunile oncologice

International Agency for Research on Cancer estimează că în anul 2008 s-au înregistrat în întreaga lume peste 12 milioane de persoane diagnosticate cu cancer. Tot aceeaşi agenţie informează că 7.6 milioane de persoane au decedat din cauza acestuia.

Cancerul este socotit în prezent flagelul vremurilor moderne, a cărui apariţie este favorizată de un stil de viaţă în care stresul şi dezorganizarea au un rol însemnat.

Dacă se întâmplă să avem neşansa de a ne îmbolnăvi, atunci este cel mai bine să fim corect informaţi.

Emisiunea noastră răspunde unor întrebări frecvente, cum ar fi: Care este rolul terapiilor alternative în tratarea cancerului? Au ele efecte dovedite ştiinţific? Pot ajuta, completa sau, dimpotrivă, dăunează tratamentului personalizat al acestei afecţiuni?

La aceste întrebări ne răspunde dr. Dan Jinga.


Realizator: Cristina Andrei

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


6:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă Laura Fronoiu şi Marius Popa

Producători: Delia Nicola şi Andreea Vişan

Transmisiune directă

8:45 Teleshopping

 
La cererea publicului... „Care pe care”... Sezonul 5! Încep filmările pentru noul sezon

Din aprilie, urmărim ediţii în premieră „Care pe care”. Vă așteptăm alături de noi la TVR 1, TVR Internațional și TVR Moldova.

Poveşti optimiste în debutul noului sezon „România face bine”, la TVR 1

Din 4 aprilie, emisiunea „România face bine” prezintă o serie de reportaje despre oameni care cred în destinul României și care luptă pentru o ...

Contractul de donație – drepturi și obligații

Ce înseamnă actul de donaţie, care sunt avantajele şi dezavantajele încheierii acestui tip de contract şi cum se poate contesta în caz de ...

 

#tvr1