loader
Foto

Despre istoria recentă a copilăriei şi Muzeul Abandonului, la „Omul şi timpul”

Pe 28 noiembrie, Rafael Udrişte ne propune o discuţie despre copilărie, aşa cum a fost percepută de-a lungul vremii, cu bucuriile şi rănile ei, unele încă nevindecate. Vedem „Omul şi timpul” duminică, de la ora 19.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

Astăzi, când vorbim de copilărie ne gândim automat la iubire, inocenţă, afecţiune şi, mai ales, la protecţie. Dar aşa a fost tot timpul, de-a lungul istoriei? Se estimează că la începutul anilor ‘90, ţările ex-comuniste aveau în grijă peste jumătate de milion de copii abandonaţi. În România, aproape 100.000 de copii erau înregistraţi, oficial, în orfelinate şi lăsaţi în grija Statului. În realitate, numărul lor era mult mai mare. Alţi aproximativ 50.000 de copii nu erau nici măcar ai Statului. Despre istoria recentă a copilăriei şi-a propus să discute Rafael Udrişte duminică, la „Omul şi timpul”, cu Oana Drăgulinescu, unul dintre iniţiatorii proiectului „Muzeul Abandonului”, Daniela Bocşa, psiholog, şi Ciprian Făcăieru, designer media. „Omul şi timpul” se vede pe 28 noiembrie, de la ora 19.00, la TVR 1.

(w882) ursulet

Statutul copilului s-a transformat odată cu societatea. În cea mai mare parte a trecerii sale istorice, copilăria nu a fost percepută ca o perioadă aparte din viaţa individului, ci doar ca un pasaj către maturitate. Copilul era, în anumite perioade, privit ca proprietate a propriilor părinţi, fără drepturi distincte şi cu obligaţii foarte clare. Şi acestă stare de fapt a funcţionat până la finalul secolului al XIX-lea, când copilul începe să facă obiectul unei legislaţii specifice.

(w882) Muzeul Aba

Cu timpul, copilăria devine un domeniu de stadiu distinct în ştiinţele socio-umane. Şi astfel, încep să apară instituţii şi instrumente juridice, sociale şi economice, care să favorizeze trecerea firească a copilului către vârsta adultă. Interesul larg pe care îl reclamă azi problematica drepturilor copilului reprezintă o recunoaştere a complexităţii şi importanţei acestora pentru societatea contemporană, dat fiind faptul că vizează în mod direct o treime din populaţia globului.

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din 17 octombrie, de la ora 19.00, urmărim în fiecare duminică un nou sezon „Omul şi timpul” la TVR 1.

 

foto: muzeulabandonului.ro

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

19:00 Dincolo de alb şi negru

* Moderator Marian Voicu

Invitat Razvan Rughiniș, profesor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, și co-fondatorul programului de dezvoltare de noi produse digitale Innovation Labs.

Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu

Transmisiune directa

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...