Copii însetați de cunoaștere, tineri talentați, muzicieni și artiști plastici, seniori care împart din înțelepciunea lor. „Fundația Regală Margareta a României” le-a oferit încrederea că există oameni cărora le pasă.| VIDEO
O sărbătoare, personală, a lumii creștine sau a întregii planete, nu e o zi oarecare – ne dovedește, de 32 de ani, „Fundația Regală Margareta a României”. Peste timp, semnificația zilei rămâne, pentru fiecare om, o amintire dragă sau, dimpotrivă, dureroasă. Penelul destinului conturează clipele de bucurie, țelurile, satisfacțiile și toate celelalte cu care ne surprinde.
Anul trecut, al doilea al pandemiei, a îngreunat și mai mult viața unora dintre semenii oricum încercați de soartă – copii aflați în pericolul de a pierde școala, tineri talentați fără perspectiva meritată, vârstnici care nu mai au pe nimeni. Însă șansa unora s-a intersectat cu laboratoarele de creație ale „Fundației Regale Margareta a României”. Nevoile lor, observate în ani de compasiune și creativitate, au generat proiectele „Fondul special pentru copii”, „Fondul pentru vîrstnici”, ”Telefonul vîrstnicului”, „Centrele Generații”, „Investiție în mediul rural”, „Tinere Talente”.
Dintre cei aproape patru milioane de vîrstnici din țară, puțini au abilități de utilizare a noilor tehnologii de comunicare, iar unii trăiesc realmente izolați.
Constant, în topul apelurilor primite la „Telefonul Vîrstnicului”, se situează nevoia de informații utile. Abia apoi vin solicitările pentru sprijin financiar, material sau de îngrijire la domiciliu. Singura linie telefonică națională, gratuită, dedicată seniorilor, a înregistrat anul trecut peste 13.000 de convorbiri.
Jumătate dintre apelanți au mai mult de 70 de ani și locuiesc singuri. De la debutul pandemiei, au trecut prin confuzie, anxietate sau depresie generate de pierderea unor persoane apropiate sau îngrijorare privind starea de sănătate proprie ori a celor dragi. Ei au căutat sprijin emoțional. Dar fiecare reprezintă alt exemplu, de la care cei tineri pot deprinde răbdarea, bunătatea, duioșia, ambiția și toate calitățile care i-au ghidat în viață. Asistenții sociali, psihologii și voluntarii care răspund la telefon îi încurajează să socializeze în cluburi de seniori sau să devină ei înșiși voluntari în centrele intergeneraționale.
Copiii din Centrele Generații au și ei nevoie de sprijin, de atenție, de timp, de îndrumare și de multă dragoste. Oferă în schimb voioșie, curiozitate și energia vîrstei. Atelierele de pictură, de lectură sau altele, coordonate de voluntarii seniori, numite ”Sărbători creștine” ori ”Călătorie în jurul lumii” au ajuns să îi bucure pe toți.
Într-o nouă ediţie „Ora Regelui”, trăim emoția alături de protagoniștii poveștilor - copii însetați de cunoaștere, tineri talentați, muzicieni și artiști plastici, seniori care împart din comoara înțelepciunii lor.
Generatoare de optimism, „Fundației Regală Margareta a României” le-a oferit încrederea că, în ciuda dificultăților zilnice, există oameni cărora le pasă. Voluntarii, donatorii și partenerii ei au dovedit că un strop de generozitate poate schimba cu totul o viață.
În 18 ianuarie 1990, fiicele Regelui Mihai au venit în țară și, de atunci, fundația înființată de Majestatea Sa Margareta împreună cu tatăl său experimentează schimbul de valori între generații, aducând alinare, dar mai presus de ea, darul de neprețuit al speranței.
„Ora Regelui” se vede la TVR 1 – sâmbătă, 29 ianuarie 2022, ora 14.30, la TVR Internațional – sâmbătă, 29 ianuarie 2022, ora 16.00, iar la TVR Moldova – joi, 3 februarie 2022, ora 16.00.
Montaj: Nicolaie Cernat
Producător: Lidia Voicu
Prezintă: Bogdan Șerban-Iancu
Realizatori: Diana Ilica, Adelina Dumitrescu