loader
Foto

Despre „Vasilopita” grecească şi un teatru de păpuşi albanez din România

Emisiunile dedicate minorităţilor ne aduc şi în perioada 23 - 27 ianuarie, la TVR 1, noutăţi din actualitatea multietnică din România.

 

Opre roma
Akzente
Convieţuiri
Maghiara de pe unu
Europolis

Echipele redacţionale ale programelor pentru minorităţi ne poartă în fiecare săptămână prin diversa lume a etniilor naționale. Aflăm, aşadar, despre maghiari, germani, albanezi, armeni, bulgari, cehi, croați, evrei, germani, greci, italieni, macedoneni, maghiari, polonezi, romi, ruși lipoveni, ruteni, sârbi, slovaci, tătari, turci, ucraineni, în emisiunile ce le sunt dedicate şi în această săptămână la TVR 1.

Luni şi marţi, aşa cum ne-au obişnuit, prietenii de la „Maghiara de pe unu” ne pun la curent, de la ora 15.00, cu activităţile şi proiectele comunităţii maghiare din ţara noastră. Pe 23 inuarie, urmărim reportajul „400 de ani – Istoria Colegiului Naţional Bethlen Gabor din Aiud”, precum şi prima parte a materialului „In memoriam Fodor Sándor, scriitor”. Marţi, pe 24 ianuarie, rubrica de actualitate cinematografică „Cine-Ma” ne aduce o discuţie cu regizorul Fazakas Péter; tot atunci, sub umbrela „Pódium”, vedem imagini de la adaptarea poemului dramatic „Tragedia omului”, în memoria scriitorului Madách Imre, dar ne bucurăm şi de concertul „Inefabble Symphonic”.

Miercuri, pe 25 ianuarie, de la ora 15.00, Camelia Văcaru continuă la „Convieţuiri” dialogul despre identitate, înțelegere, istorie, prezent și planuri împreună cu minoritățile naționale. Despre cele cinci nopți luminate care încep pentru musulmani sau tăierea pitei Sfântului Vasile cel Mare, la greci - numită Vasilopita (Βασιλόπιτα) - pentru un an în care să fim împreună, mai buni, mai fericiți, dar și despre lecțiile istoriei și momente care au schimbat definitiv lumea, în reportaje despre Ziua Internațională a Comemorării Victimelor Holocaustului care are loc pe 27 ianuarie, în această ediție de actualitate etnică.

(w882) Vasilopita

(w882) Conviețu

Christel Ungar Ţopescu ne propune joi, la „Akzente”, tot de la 15.00, un subiect ce pune în valoare Capitală: retrospective şi perspective, la Bucureşti. Emisiunea ne mai aduce reportaje de la Sibiu, unde vizităm Căminul dr. Carol Wolf. Aflăm ce noi apariţii sunt la editura Aldus, din Braşov, dar discutăm şi despre noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer. În final, petrecem cu Formaţia de dans şvăbesc din München, la 40 de ani de când participă la Oktoberfest.

Vineri, 27 ianuarie, la aceeaşi oră, „Opre Roma” prezintă imagini de la Conferința „Bottom up funding for Roma" - Modele de intervenție în procesul de incluziune și abilitare a romilor, organizată de Asociatia Nevo Parudimos și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – Sastipen. Instituții publice, donatori și societatea civilă romă s-au întâlnit acolo pentru a discuta pe tema finanțării și colaborării cu și între societatea civilă și instituții.

(w882) OpreRoma_I

Tot vineri, de la 15.55, facem o călătorie etnică la „#Europolis”, pentru a descoperi un teatru de păpuși albanez, o rețetă ucraineană și pentru a cunoaște oameni din comunități diverse într-o ediție magazin cu reportaje semnate de jurnalistul Mihai Mostoghiu.

(w882) Europolis_

Prietenii emisiunilor dedicate minorităţilor naţionale altele decât maghiară şi germană pot interacţiona cu echipele realizatoare pe pagina de facebook Alte Minorități.

11:30 Teleshopping

12:00 Români universali

*Realizator si prezentator Cristian Tabără

O nouă personalitate pe care Cristian Tabără o propune este primul ne-japonez devenit Shidoin. Il descoperim pe judoka Florin Lascău, un om impresionant pe multe paliere. Faptul că prima dată în istorie japonezii au acordat acest titlu important unui judoka străin-el este un român din Oradea-este o poveste care merită toată atenția. De aceea, Cristi Tabără a ales să îl prezinte pe Florin Lascău, omul care a ales calea blândeții-căci așa se traduce judo-ul. Director de arbitraj al Federaţiei Internaţionale de Judo și profesor la Academia Mondială de Judo,

Florin Lascău este omul a cărui viață se petrece în toată lumea. Spune că însumat stă doar vreo 100 de zile din an acasă cu familia, majoritatea timpului fiind pe drumuri, la competiții și conferințe.

Producători: Marin Găbudean, Cristian Tabără

 
Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

Parada războiului, la Moscova. Vineri, la „Breaking Fake News”

În aceeaşi ediţie, despre ce mai postează Elon Musk pe X sau pana de curent ce a anesteziat Spania. Pe 9 mai, de la 18.45, Marian Voicu ne ...

 

#tvr1