loader
Foto

Destinul „Reginei Deșertului“, Gertrude Bell, la Teleenciclopedia

Tradiţionala întâlnire de sâmbătă seara cu episoadele Teleenciclopediei a avut loc și sâmbătă, 20 februarie, la TVR 1 şi online pe TVR +, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+, timp de șapte zile.

Am aflat istorii interesante, povestite cu cele mai frumoase imagini, despre civilizația Orientului Mijlociu care s-a împletit cu viața scriitoarei și diplomatei Gertrude Bell, despre popoarele africane sau pictorii renascentiști italieni, dar și despre fauna scandinavă. Iată sumarul ediției din 20 februarie:

Galeria Academiei

Așa cum aţi văzut în episodul din 13 februarie, Galeria Academiei din Florența găzduieşte inestimabile colecții de artă, datând din perioada Prerenașterii și Renașterii Timpurii. Reprezentative pentru secolul al XV – lea sunt şi picturile religioase aparţinând lui Piero di Giovanni. În 1391 – la vârsta de 20 de ani – artistul, foarte căutat la acea vreme, şi-a depus jurămintele de intrare în monahism, la Mănăstirea camaldoleză Santa Maria degli Angeli, din Florenţa. Motiv pentru care i s-a zis Lorenzo Monaco.

(w882) Teleencicl

Trittico dell'Annunciazione (Lorenzo Monaco). Sursa foto: Galleria dell'Accademia, Florența

Ecosisteme: Scandinavia

Animalele din Scandinavia îşi întemeiază familii vara. Atunci, peninsula este populată de unele dintre cele mai mari colonii de păsări din lume. Pe lângă pescăruşii cu trei degete (Larus trydactila) cuibăresc aici şi uliganii pescari (Pándion haliaetus) – ai căror pui se pregătesc să străbată, singuri, 7.000 de km până în Africa de Vest; un gluton se dovedeşte mai „viclean” decât lupii, când e vorba să-şi apere prada – un leş de ren; focile cenuşii (Halichoerus grypus) au profitat din plin de îmbelşugata vară, iar masculii sunt „în formă maximă” pentru următorul sezon de reproducere.

Gertrude Bell

La începutul secolului al XX-lea, luptele crâncene pentru supremaţie însângerau nisipurile fierbinți ale Peninsulei Arabice. Cu toate acestea, în anul 1913, o englezoaică aristocrată, absolventă a Universităţii Oxford, pe nume Gertrude Margaret Bell, se hotăra – dintr-o pasiune mistuitoare pentru civilizaţia Orientului Mijlociu – să traverseze nemilosul deşert arab. ,,Odiseea orientală” a temerarei Miss Bell avea să schimbe cursul istoriei.

Dogonii

Dogonii – unul dintre cele mai vechi popoare africane – s-au stabilit în Mali (azi, Ţara Dogonilor), pe culmile Platoului Bandiagara: un ţinut de o frumuseţe uluitoare, „presărat” cu sate întinse pe o suprafaţă de 200 de kilometri, la înălţimi de până la 600 metri.

(w882) Teleencicl

Sursa foto: mulfry.org

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

0:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)

2:00 Garantat 100% (R)

Moderator Cătălin Ştefănescu

Realizator Cătălin Ştefănescu. Producător Adrian Ionică

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1