loader
Foto

Galerie foto

Dezmembrat şi vândut la fier vechi. „Moartea unui combinat”, la „Dosar România”

Combinatul Siderca din Călăraşi este, astăzi, o ruină. Despre colosul jefuit până la ultima piuliţă, într-un nou reportaj „Dosar România”! Gabriel Geamănu ne-a spus întreaga poveste la TVR 1, duminică, 21 noiembrie, ora 18.00.|VIDEO

 

Dosar România

Combinatul Siderca din Călăraşi este, astăzi, o ruină. Doar o mică parte din ce era odată mai funcţionează în prezent. Câteva secţii, printre care oţelăria sau laminorul, au scăpat de dezmembrarea firmelor de fier vechi, fiind preluate de investitori străini cu experienţă în metalurgia mondială. Regimul comunist investise aproape două miliarde de dolari în construcţia mastodontului, iar aici erau angajaţi peste 10.000 de oameni calificaţi.

(w882)

Fosta cocserie a combinatului Siderca

(w882)

Combinatul dezmembrat şi vândut la fier vechi

În urmă cu 42 de ani, în noiembrie 1979, era inaugurat cu mare fast Combinatul Siderca din Călăraşi. Acest combinat trebuia să producă, în principal, şină de cale ferată, mare parte urmând a fi exportată în ţările socialiste din CAER, dar şi în Asia ori America de Sud.

Într-o dimineaţă de iulie, întorcându-se de la Constanţa, Nicolae Ceausescu, conducătorul de atunci al României comuniste, s-a oprit la groapa de gunoi a oraşului şi le-a ordonat aghiotanţilor săi să fie construit în zonă un combinat care urma să producă oţel şi, în special, şină de cale ferată. Lucrările au început în anul 1976, iar combinatul a prins contur în anul 1978. Prima şarjă de oţel a fost turnată exact acum 42 de ani, în luna noiembrie a anului 1979.

(w882)

Cocseria jefuită

„După căderea regimului Ceauşescu, combinatul îşi restrânge activitatea şi ajunge să fie dezmembrat. Sute de mii de tone de fier vechi sunt valorificate de baieţii deştepţi ai acelor ani care spuneau că hoţii mărunţi au tăiat combinatul”, relatează Gabriel Geamănu, realizatorul reportajului.

La combinatul siderurgic din Călăraşi au lucrat specialişti aduşi din ţară, de la Galaţi ori Hunedoara, dar au fost angajaţi şi tineri absolvenţi de facultate, liceu sau şcoală profesională. Mâna de lucru era supercalificată. Odată cu falimentarea combinatului, însă, România a pierdut oameni foarte instruiţi în metalurgie. Mulţi au plecat în străinătate, pe salarii generoase.

(w882)

Viorel Dobre, lider sindical

„Nimeni nu a făcut puşcărie, nu au fost găsiţi vinovaţi”, spune Viorel Dobre, care a lucrat la Siderca încă de la inaugurare. Cu a cui complicitate a fost posibil jaful care a durat zeci de ani? Cine este vinovat de distrugerea Combinatului Siderca?

(w882)

O mare parte a platformei siderurgice, devenită teren agricol

Câteva răspunsuri, duminică, la „Dosar România”, când Gabriel Geamănu ne spune povestea unui colos jefuit până la ultima piuliţă. Pe 21 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1.

 

12:00 Familiile regale din Balcani

(THE ROYALS FROM THE BALKANS, Germania, 2018)

Realizator Alix François Meier

După căderea Cortinei de Fier, foştii monarhi şi membrii familiilor regale din Balcani-denigraţi timp de zeci de ani de fostele regimuri comuniste-se bucură de recâştigarea încrederii naţiunilor pe care le-au condus cândva şi sunt consideraţi nişte gardieni ai moralităţii şi neutralităţii.

Filmul documentar se apleacă asupra a trei dinastii, studiindu-le trecutul şi analizând modul în care au devenit importanţi factori de influenţă şi stabilitate în societăţi post-socialiste.

Este vorba despre regele Mihai I al României, regele Simeon al II-lea din Bugaria, membru al familiei von Saxa-Coburg şi Gotha, şi despre Prinţul Nicolae al II-lea din Muntenegru, descendent al dinastiei Petrovic-Njegos.

13:00 Ora regelui

”Papa Francisc nu a fost doar un simbol, ci un exemplu viu de credință, umanitate, dăruire și har pentru oamenii din întreaga lume, indiferent de religia lor, în special pentru cei aflați în nevoie”, a spus Majestatea Sa Margareta. În cartea de condoleanțe deschisă de Monseniorul Giampiero Gloder, Nunțiul Apostolic în România și Moldova, Altețele Lor Regale Principesele Sofia și Maria au completat în numele Custodelui Coroanei: ”Suveranul Pontif a avut România în inima Sa, iar noi l-am avut în inima noastră”.

Încărcată de semnificații, 10 Mai este, înainte de toate, Ziua Independenței Naționale (1877), dar, printr-o coincidență a istoriei, este și data în care a fost realizat Concordatul care reglementa raporturile bilaterale ale României cu Sfântul Scaun (1927). Despre evoluția centenară a relațiilor dintre Familia Regală a României și Statul Pontifical, dar și despre înrudirea membrilor dinastiei române cu cele ale Europei, până la îndepărtata Portugalie, în ”Ora Regelui” care aduce învățături cu precădere de viață, despre virtuți rare, despre iubirea de Dumnezeu și de oameni.

Prezintă: Camelia Csiki

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1