loader
Foto

Galerie foto

Dezmembrat şi vândut la fier vechi. „Moartea unui combinat”, la „Dosar România”

Combinatul Siderca din Călăraşi este, astăzi, o ruină. Despre colosul jefuit până la ultima piuliţă, într-un nou reportaj „Dosar România”! Gabriel Geamănu ne-a spus întreaga poveste la TVR 1, duminică, 21 noiembrie, ora 18.00.|VIDEO

 

Dosar România

Combinatul Siderca din Călăraşi este, astăzi, o ruină. Doar o mică parte din ce era odată mai funcţionează în prezent. Câteva secţii, printre care oţelăria sau laminorul, au scăpat de dezmembrarea firmelor de fier vechi, fiind preluate de investitori străini cu experienţă în metalurgia mondială. Regimul comunist investise aproape două miliarde de dolari în construcţia mastodontului, iar aici erau angajaţi peste 10.000 de oameni calificaţi.

(w882)

Fosta cocserie a combinatului Siderca

(w882)

Combinatul dezmembrat şi vândut la fier vechi

În urmă cu 42 de ani, în noiembrie 1979, era inaugurat cu mare fast Combinatul Siderca din Călăraşi. Acest combinat trebuia să producă, în principal, şină de cale ferată, mare parte urmând a fi exportată în ţările socialiste din CAER, dar şi în Asia ori America de Sud.

Într-o dimineaţă de iulie, întorcându-se de la Constanţa, Nicolae Ceausescu, conducătorul de atunci al României comuniste, s-a oprit la groapa de gunoi a oraşului şi le-a ordonat aghiotanţilor săi să fie construit în zonă un combinat care urma să producă oţel şi, în special, şină de cale ferată. Lucrările au început în anul 1976, iar combinatul a prins contur în anul 1978. Prima şarjă de oţel a fost turnată exact acum 42 de ani, în luna noiembrie a anului 1979.

(w882)

Cocseria jefuită

„După căderea regimului Ceauşescu, combinatul îşi restrânge activitatea şi ajunge să fie dezmembrat. Sute de mii de tone de fier vechi sunt valorificate de baieţii deştepţi ai acelor ani care spuneau că hoţii mărunţi au tăiat combinatul”, relatează Gabriel Geamănu, realizatorul reportajului.

La combinatul siderurgic din Călăraşi au lucrat specialişti aduşi din ţară, de la Galaţi ori Hunedoara, dar au fost angajaţi şi tineri absolvenţi de facultate, liceu sau şcoală profesională. Mâna de lucru era supercalificată. Odată cu falimentarea combinatului, însă, România a pierdut oameni foarte instruiţi în metalurgie. Mulţi au plecat în străinătate, pe salarii generoase.

(w882)

Viorel Dobre, lider sindical

„Nimeni nu a făcut puşcărie, nu au fost găsiţi vinovaţi”, spune Viorel Dobre, care a lucrat la Siderca încă de la inaugurare. Cu a cui complicitate a fost posibil jaful care a durat zeci de ani? Cine este vinovat de distrugerea Combinatului Siderca?

(w882)

O mare parte a platformei siderurgice, devenită teren agricol

Câteva răspunsuri, duminică, la „Dosar România”, când Gabriel Geamănu ne spune povestea unui colos jefuit până la ultima piuliţă. Pe 21 noiembrie, ora 18.00, la TVR 1.

 

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...

„Breaking Fake News!”: despre „Marea resetare”

Duminică, 21 aprilie, ora 19.00, la TVR 1, Marian Voicu va dezbate, cu psihiatrul Gabriel Diaconu, teoria conspirației prin care un „guvern ...

 

#tvr1