În 30 septembrie, a început sezonul 9 al emisiunii „Banii Tăi”
duminică, 29 septembrie 2019
Monica Ghiurco vă dă întâlnire în fiecare luni, de la ora 18:00, pe TVR1 și online pe TVR+.

Pentru că toamna se strâng recoltele și se fac provizii, în prag de octombrie, tragem linie ca să vedem cum mai stăm cu puterea de cumpărare. Și cam cât câștigă românii pe final de an electoral - când, de regulă, totul devine posibil, însă în detrimentul generațiilor viitoare, în contul cărora consumăm fără măsură. Și tot în ediția de luni vedem cum stăm cu principalii indicatori economico-financiari.

Vestea bună pentru cei 5 milioane de pensionari din România a fost majorarea punctului de pensie de la 1.100 la 1.265 de lei. O creștere cu 15 procente, începând din această lună. Iar pentru anul viitor, promisiunea de majorare este de 40%. Ceea ce ar însemna încă o majorare binemeritată, de câteva sute de lei. Dar care ar fi, în opinia unora, o lovitură devastatoare pentru bugetul de stat. Discutăm subiectul cu analistul economic Adrian Bența.

Toată vara am consumat cu frenezie. Ne-am golit cardurile și buzunarele, fără să fim foarte atenți la reversul medaliei. Banii luați cu împrumut trebuie înapoiați până la ultimul leu, euro sau dolar, plus dobânda aferentă. Și cu cât suntem mai dependenți de împrumuturi, cu atât banii devin mai scumpi. Un efect în spirală care nu duce spre mai bine, decât pentru moment. De fapt, ne apropie vertiginos de criză.

Cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, România, se împrumută pe termen lung, adică până la 30 de ani, la dobânzi mult prea mari față de oricare alt stat din UE. Nu sunt puțini cei care reclamă nivelul ridicat al îndatorării, dar conform Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială: îndatorarea totală continuă să se mențină sub pragul de alertă. Atenție, important este costul cu care o facem.

Marii investitori străini atrag atenția că România nu mai este țară low cost în ceea ce privește mâna de lucru. Ceea ce din punctul de vedere al competitivității ridică probleme serioase pentru antreprenori: în special în legătură cu recrutarea și păstrarea personalului performant. Iar motivarea nu mai înseamnă doar salariu. Aflați mai multe detalii de la Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica, Christophe Dridi, director general, Groupe Renault România și Corneliu Bodea, director general, compania energetică Adrem.

Pentru succesul unei afaceri, omul e la fel de important ca și banii. Poate chiar mai important, pentru că din punct de vedere contabil e singurul activ care se apreciază continuu. Călin Rangu, președinte, Institutul de Studii Financiare, vă spune în emisiune câteva dintre provocările actuale ale economiei autohtone, inclusiv cele ce privesc direct resursa umană.

Pentru cei mai mulți dintre investitori, problema cea mai spinoasă nu este doar capitalul de pornire, ci omul, resursa umană. Oare mai avem cu cine, se întreabă antreprenorii? Să vedem cum procedează firmele care cu greu își mai găsesc angajații de care au nevoie. Și ce s-a schimbat în ultimii 20 de ani. Detalii despre acest subiect aflați de la Leonard Rizoiu, director general, companie de recrutare și Tudor Petecilă, talent acquisition director, companie de telefonie.

Contextul economic european este marcat de incertitudinea generată de un Brexit ezitant, dar și de o scădere semnificativă a industriei auto germane. Desigur, cu un impact cel puțin la fel de important și asupra economiei românești. Explicăm subiectul cu analistul economic Adrian Bența.

Faliment răsunător în turismul internațional. Grupul britanic Thomas Cook, cel mai vechi operator de turism din lume a fost doborât de competiția ofertelor online și de un nivel ridicat de îndatorare. 600 de mii de turiști din toată lumea care-și contractaseră vacanța prin touroperatorul britanic, au rămas blocați în stațiuni și aeroporturi și toate rezervările sunt anulate. Falimentul Thomas Cook înseamnă de fapt sfârșitul unui model de business.

 

Din 30 septembrie urmăriți sezonul 9 al emisiunii „Banii Tăi”, în fiecare luni, de la ora 18:00, pe TVR1 și online pe TVR+.

Contact: baniitai@tvr.ro; www.facebook.com/baniitaitvr

Foto: Mircea Mitrofan

 • 17:15
  Prinţul Jumong
  Serial * (JUMONG, PRINCE OF THE LEGEND-Coreea de Sud, 2006) Cu: Song Il-Kook, Han Hye-jin, Kim Seung-su Episodul 63 *Dramă istorică. Redactor Mirela Străinu
 • 18:30
  Handbal feminin
  * Liga Florilor. Etapa 3 Rapid Bucureşti-Gloria Bistriţa Comentatori: Dragos Bocanaciu/ Dragos Cojocaru Producător Daniela Enăchescu Transmisiune directă
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Bufniţa Cenuşie
  Film * Bufniţa Cenuşie (GREY OWL-Marea Britanie, Canada, 1999) Regia Richard Attenborough Cu: Pierce Brosnan, Annie Galipeau, Graham Greene * Dramă. Film bazat pe biografia naturalistului de origine engleză Archibald Belaney, personalitate controversată a anilor 1930, care a adoptat o identitate indiană, luptând pentru conservarea mediului sub numele de. Fascinat de cultura amerindiană, tânărul Archie îşi părăseşte Anglia natală la începutul secolului XX şi duce o viaţă de vânător în pustietatea canadiană. Întâlnirea şi povestea de dragoste cu băştinaşa Anahareo îi vor schimba radical atitudinea faţă de natură şi animalele sălbatice, transformându-l din vânător, în protector al acestora. Redactor Adriana Vulpe
 • 23:10
  Omul care dăruieşte oglinzi
  Oana, Adina și Alex sunt trei dintre răniții de la Colectiv a căror viață s-a schimbat dramatic după tragedie. Din cauza arsurilor, privitul zilnic în oglindă devenise o tortură. După ani de suferință, ei au reușit să treacă peste asta cu răbdare, ambiție dar și cu sprijinul celor din jur. Omul care dăruiește oglinzi, un documentar-lecție despre cum înveți să trăiești din nou. Realizator Alina Amza
 • 23:59
  Suflet Colectiv
  Clip
 • 00:03
  Telejurnal
  *Sport*Meteo Prezintă: Mihai Rădulescu/Eugen Rusu Producător Alina Pagu, Loredana Negrilă
 • 00:50
  Politică şi delicateţuri
  cu Mircea Dinescu Jurnalist Iulia Ioaniţoaia. Producător Dan Manoliu
 • 01:40
  Suflet Colectiv
  Clip
 • 01:55
  Fan/Fun urban
 • 02:20
  Bufniţa Cenuşie
  (GREY OWL-Marea Britanie, Canada, 1999) Regia Richard Attenborough Cu: Pierce Brosnan, Annie Galipeau, Graham Greene Dramă. Redactor Adriana Vulpe
 • 04:15
  Telejurnal
  Ştiri* Tema zilei* Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 05:05
  Garantat 100%
  Moderator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 05:55
  Imnul României