loader
Foto

În 30 septembrie, a început sezonul 9 al emisiunii „Banii Tăi”

Monica Ghiurco vă dă întâlnire în fiecare luni, de la ora 18:00, pe TVR1 și online pe TVR+.

 

Monica Ghiurco
Banii tăi

Pentru că toamna se strâng recoltele și se fac provizii, în prag de octombrie, tragem linie ca să vedem cum mai stăm cu puterea de cumpărare. Și cam cât câștigă românii pe final de an electoral - când, de regulă, totul devine posibil, însă în detrimentul generațiilor viitoare, în contul cărora consumăm fără măsură. Și tot în ediția de luni vedem cum stăm cu principalii indicatori economico-financiari.

Vestea bună pentru cei 5 milioane de pensionari din România a fost majorarea punctului de pensie de la 1.100 la 1.265 de lei. O creștere cu 15 procente, începând din această lună. Iar pentru anul viitor, promisiunea de majorare este de 40%. Ceea ce ar însemna încă o majorare binemeritată, de câteva sute de lei. Dar care ar fi, în opinia unora, o lovitură devastatoare pentru bugetul de stat. Discutăm subiectul cu analistul economic Adrian Bența.

Toată vara am consumat cu frenezie. Ne-am golit cardurile și buzunarele, fără să fim foarte atenți la reversul medaliei. Banii luați cu împrumut trebuie înapoiați până la ultimul leu, euro sau dolar, plus dobânda aferentă. Și cu cât suntem mai dependenți de împrumuturi, cu atât banii devin mai scumpi. Un efect în spirală care nu duce spre mai bine, decât pentru moment. De fapt, ne apropie vertiginos de criză.

Cu cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, România, se împrumută pe termen lung, adică până la 30 de ani, la dobânzi mult prea mari față de oricare alt stat din UE. Nu sunt puțini cei care reclamă nivelul ridicat al îndatorării, dar conform Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială: îndatorarea totală continuă să se mențină sub pragul de alertă. Atenție, important este costul cu care o facem.

Marii investitori străini atrag atenția că România nu mai este țară low cost în ceea ce privește mâna de lucru. Ceea ce din punctul de vedere al competitivității ridică probleme serioase pentru antreprenori: în special în legătură cu recrutarea și păstrarea personalului performant. Iar motivarea nu mai înseamnă doar salariu. Aflați mai multe detalii de la Cosmin Ghiță, director general, Nuclearelectrica, Christophe Dridi, director general, Groupe Renault România și Corneliu Bodea, director general, compania energetică Adrem.

Pentru succesul unei afaceri, omul e la fel de important ca și banii. Poate chiar mai important, pentru că din punct de vedere contabil e singurul activ care se apreciază continuu. Călin Rangu, președinte, Institutul de Studii Financiare, vă spune în emisiune câteva dintre provocările actuale ale economiei autohtone, inclusiv cele ce privesc direct resursa umană.

Pentru cei mai mulți dintre investitori, problema cea mai spinoasă nu este doar capitalul de pornire, ci omul, resursa umană. Oare mai avem cu cine, se întreabă antreprenorii? Să vedem cum procedează firmele care cu greu își mai găsesc angajații de care au nevoie. Și ce s-a schimbat în ultimii 20 de ani. Detalii despre acest subiect aflați de la Leonard Rizoiu, director general, companie de recrutare și Tudor Petecilă, talent acquisition director, companie de telefonie.

Contextul economic european este marcat de incertitudinea generată de un Brexit ezitant, dar și de o scădere semnificativă a industriei auto germane. Desigur, cu un impact cel puțin la fel de important și asupra economiei românești. Explicăm subiectul cu analistul economic Adrian Bența.

Faliment răsunător în turismul internațional. Grupul britanic Thomas Cook, cel mai vechi operator de turism din lume a fost doborât de competiția ofertelor online și de un nivel ridicat de îndatorare. 600 de mii de turiști din toată lumea care-și contractaseră vacanța prin touroperatorul britanic, au rămas blocați în stațiuni și aeroporturi și toate rezervările sunt anulate. Falimentul Thomas Cook înseamnă de fapt sfârșitul unui model de business.

 

Din 30 septembrie urmăriți sezonul 9 al emisiunii „Banii Tăi”, în fiecare luni, de la ora 18:00, pe TVR1 și online pe TVR+.

Contact: baniitai@tvr.ro; www.facebook.com/baniitaitvr

Foto: Mircea Mitrofan

1:00 Istorii ascunse (R)

Realizator Cristina Băican

(Reluare)

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1