loader

Din centrul Padovei, ajungem în Timbuktu, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 5 martie, de la ora 18:50,  la Teleenciclopedia ați fost invitați să vă alăturaţi unor expediţii inedite, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Iată sumarul ediţiei din 5 martie:

Capela Scrovegni

În centrul istoric al Padovei - vechi oraş al Italiei - se înălţau, la începutul veacului al XIV-lea, castelul bancherului Enrico Scrovegni şi paraclisul familiei, construite pe locul amfiteatrului roman, denumit Arena.

Palatul a fost demolat în anul 1827 - însă, Capela Scrovegni (sau Capela dell’Arena) s-a păstrat datorită celor 130 de scene pictate în frescă de inovatorul picturii italiene: Giotto di Bondone.

Gertrude Bell

La 24 februarie 1914, Gertrude Margaret Bell a ajuns la Ha’il - reşedinţa Prinţului Rashid. A fost arestată de unchiul acestuia, Ibrahim, care a eliberat-o, apoi, datorită isteţei sclave Turkiyyeh.

Bell s-a întors în Anglia, în luna mai 1914, cu informaţii foarte preţioase pentru oficialii Departamentului de Război al Marii Britanii, care au convocat-o la sediul din Londra. Spioana l-a întâlnit, în secret, pentru ultima oară, pe Charles Doughty Wylie, bărbatul vieţii ei.

La Biroul Britanic de Informații Secrete din Cairo, Gertrude a devenit prima femeie ofiţer politic, din armata Regatului Unit. Cu Bell în culise şi Lawrence al Arabiei în fruntea armatelor, războinicii deșerturilor au învins Turcia.

Charles Doughty Wylie a murit la 26 aprilie 1915, în dezastruoasa Campanie de la Gallipoli, soldată cu 120.000 de morţi, iar Gertrude Margaret Bell s-a sinucis în anul 1926, înghiţind o supradoză de somnifere.

Ecosisteme: Scandinavia

Următoarele şase luni nu vor fi uşoare pentru vieţuitoarele rămase în Peninsula Scandinavă. Animalele mai bine adaptate şi mai viguroase -  urşii, glutonii sau râşii -  vor supravieţui asprei ierni polare. La fel şi vulturul codalb (Haliaetus albicilla) sau corbii (Corvus corax) - păsări foarte inteligente.

Pentru focile cenuşii (Halichoerus grypus), de pe ţărmurile Mării Baltice, a sosit momentul decisiv: femelele vor da naştere puilor.

Dogonii

Lăsăm în urmă meleagurile dogonilor pentru a ne îndrepta spre Timbuktu - vestit centru urban din Mali, fondat în jurul anului 1.100 de tuaregi.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1