loader
Foto

Din centrul Padovei, ajungem în Timbuktu, la Teleenciclopedia

Sâmbătă, 5 martie, de la ora 18:50,  la Teleenciclopedia ați fost invitați să vă alăturaţi unor expediţii inedite, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Iată sumarul ediţiei din 5 martie:

Capela Scrovegni

În centrul istoric al Padovei - vechi oraş al Italiei - se înălţau, la începutul veacului al XIV-lea, castelul bancherului Enrico Scrovegni şi paraclisul familiei, construite pe locul amfiteatrului roman, denumit Arena.

(oar_w460) Capela

Palatul a fost demolat în anul 1827 - însă, Capela Scrovegni (sau Capela dell’Arena) s-a păstrat datorită celor 130 de scene pictate în frescă de inovatorul picturii italiene: Giotto di Bondone.

Gertrude Bell

La 24 februarie 1914, Gertrude Margaret Bell a ajuns la Ha’il - reşedinţa Prinţului Rashid. A fost arestată de unchiul acestuia, Ibrahim, care a eliberat-o, apoi, datorită isteţei sclave Turkiyyeh.

Bell s-a întors în Anglia, în luna mai 1914, cu informaţii foarte preţioase pentru oficialii Departamentului de Război al Marii Britanii, care au convocat-o la sediul din Londra. Spioana l-a întâlnit, în secret, pentru ultima oară, pe Charles Doughty Wylie, bărbatul vieţii ei.

(w882) Gertitude

La Biroul Britanic de Informații Secrete din Cairo, Gertrude a devenit prima femeie ofiţer politic, din armata Regatului Unit. Cu Bell în culise şi Lawrence al Arabiei în fruntea armatelor, războinicii deșerturilor au învins Turcia.

Charles Doughty Wylie a murit la 26 aprilie 1915, în dezastruoasa Campanie de la Gallipoli, soldată cu 120.000 de morţi, iar Gertrude Margaret Bell s-a sinucis în anul 1926, înghiţind o supradoză de somnifere.

Ecosisteme: Scandinavia

Următoarele şase luni nu vor fi uşoare pentru vieţuitoarele rămase în Peninsula Scandinavă. Animalele mai bine adaptate şi mai viguroase -  urşii, glutonii sau râşii -  vor supravieţui asprei ierni polare. La fel şi vulturul codalb (Haliaetus albicilla) sau corbii (Corvus corax) - păsări foarte inteligente.

Pentru focile cenuşii (Halichoerus grypus), de pe ţărmurile Mării Baltice, a sosit momentul decisiv: femelele vor da naştere puilor.

Dogonii

Lăsăm în urmă meleagurile dogonilor pentru a ne îndrepta spre Timbuktu - vestit centru urban din Mali, fondat în jurul anului 1.100 de tuaregi.

(w882) Timuk

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

 

1:35 Dosar România (R)

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

3:15 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)
 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1