loader
Foto

Din Islanda în Tibet, prin intermediul „Teleenciclopediei”

Întâlnirea culturală de sâmbătă seara cu episoadele „Teleenciclopediei” este prezentă şi în programul din 26 martie, la TVR 1 şi online pe TVR +, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online, timp de 7 zile de la data difuzării, pe TVR+

Prima femeie din Europa care a ajuns în Tibet, capodopere prerenascentiste ori felul în care vidrele şi pescăruşii din Islanda îşi căută hrana odată cu venirea primăverii sunt tot atâtea teme de „prelegeri tv”, utile şi plăcute într-o seară de sâmbătă. Iată sumarul ediţiei din 26 martie a emisiunii „Teleenciclopedia”:

Capela Scrovegni

Descoperim şi în ediţia din 26 martie a „Teleenciclopediei” comori artistice şi spirituale din Italia: strălucit exemplu pentru noul limbaj al artei prerenascentiste, pictura în frescă a Capelei Scrovegni, din Padova – capodopera maestrului florentin Giotto di Bondone – este inspirată, cu precădere, de Noul Testament – majoritatea imaginilor ilustrând Viața Lui Iisus.

(w882) Teleencicl

Ecosisteme: Scandinavia

În luna martie, odată cu îmblânzirea vremii, pescăruşii cu trei degete (Ryssa tridactyla) şi cocorii comuni (Grus grus) se întorc pe falezele abrupte ale peninsulei Hornstrandir; numeroase animale semiacvatice, precum vidra eurasiatică (Lutra lutra) şi pescărelul negru (Cinclus cinclus), găsesc hrană proaspătă în râurile şi pârâurile eliberate din gheţuri; vulcanul Eyjafjallajökull – al cincilea ca mărime din Islanda – s-a „trezit” şi aruncă în aer, peste 750 de tone de rocă pulverizată.

(w882) Teleencicl

Alexandra David Néel

În octombrie 1923, la 55 de ani, temerara scriitoare şi exploratoare franco-belgiană Alexandra David Néel se deghiza într-o umilă cerşetoare ca să traverseze munţii Himalaya, spre Lhasa. Însoţită de călugărul budist şi slujitorul ei loial pe nume Aphur Yongden, ea a devenit prima femeie din Europa care a reuşit să călătorească în Tibet – interzis, la acea vreme, străinilor.

(w882) Teleencicl

Sanatoriile puilor

Puii de lemur Orla şi Orly îşi trăiesc copilăria lipsită de primejdii şi griji în Irlanda, la Grădina Zoologică din Parcul Natural Fota. Păţaniile lor, dar şi grija cu care sunt înconjuraţi sunt subiectul din ultimul episod al aventurii noastre între paginile „Teleenciclopediei” de sâmbătă, 26 martie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zilede la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitat Dan Frînculescu

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

23:00 Cu ai mei! (R)

Interviuri realizate într-o atmosferă relaxată cu vedete ale folclorului românesc, despre viaţa lor de dincolo de scenă.

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1