Întâlnirea culturală de sâmbătă seara cu episoadele „Teleenciclopediei” este prezentă şi în programul din 26 martie, la TVR 1 şi online pe TVR +, de la ora 18:50.
Ediția este disponibilă online, timp de 7 zile de la data difuzării, pe TVR+
Prima femeie din Europa care a ajuns în Tibet, capodopere prerenascentiste ori felul în care vidrele şi pescăruşii din Islanda îşi căută hrana odată cu venirea primăverii sunt tot atâtea teme de „prelegeri tv”, utile şi plăcute într-o seară de sâmbătă. Iată sumarul ediţiei din 26 martie a emisiunii „Teleenciclopedia”:
Capela Scrovegni
Descoperim şi în ediţia din 26 martie a „Teleenciclopediei” comori artistice şi spirituale din Italia: strălucit exemplu pentru noul limbaj al artei prerenascentiste, pictura în frescă a Capelei Scrovegni, din Padova – capodopera maestrului florentin Giotto di Bondone – este inspirată, cu precădere, de Noul Testament – majoritatea imaginilor ilustrând Viața Lui Iisus.
Ecosisteme: Scandinavia
În luna martie, odată cu îmblânzirea vremii, pescăruşii cu trei degete (Ryssa tridactyla) şi cocorii comuni (Grus grus) se întorc pe falezele abrupte ale peninsulei Hornstrandir; numeroase animale semiacvatice, precum vidra eurasiatică (Lutra lutra) şi pescărelul negru (Cinclus cinclus), găsesc hrană proaspătă în râurile şi pârâurile eliberate din gheţuri; vulcanul Eyjafjallajökull – al cincilea ca mărime din Islanda – s-a „trezit” şi aruncă în aer, peste 750 de tone de rocă pulverizată.
Alexandra David Néel
În octombrie 1923, la 55 de ani, temerara scriitoare şi exploratoare franco-belgiană Alexandra David Néel se deghiza într-o umilă cerşetoare ca să traverseze munţii Himalaya, spre Lhasa. Însoţită de călugărul budist şi slujitorul ei loial pe nume Aphur Yongden, ea a devenit prima femeie din Europa care a reuşit să călătorească în Tibet – interzis, la acea vreme, străinilor.
Sanatoriile puilor
Puii de lemur Orla şi Orly îşi trăiesc copilăria lipsită de primejdii şi griji în Irlanda, la Grădina Zoologică din Parcul Natural Fota. Păţaniile lor, dar şi grija cu care sunt înconjuraţi sunt subiectul din ultimul episod al aventurii noastre între paginile „Teleenciclopediei” de sâmbătă, 26 martie.
***
Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.
Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu
***
Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zilede la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.