Ce este alienarea parentală și cât de grav afectează copiii? Cum poate proba cineva că un minor este supus abuzului emoțional de către unul dintre părinții divorțați? De ce o hotărâre judecătorească definitivă rămâne de multe ori o simplă hârtie care nu produce efecte? În ediţia din 3 aprilie, am discutat despre cum este protejat copilul atunci când unul dintre părinți îl folosește pe cel mic împotriva celuilalt părinte.
În direct, de la ora 13:00, invitata Mihaelei OLARU a fost Ileana RĂDESCU, avocat.
Statistica europeană arată că peste 6% din populație este sau a fost alienată parental. În România vorbim despre aproximativ 1 milion de oameni abuzați emoțional. Deși alienarea parentală, ca fenomen distinct, nu este reglementată de legislația din țara noastră, acest concept a ajuns să fie tot mai prezent în jurisprudență și cade sub incidența legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului.
Conform Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, prin abuz asupra copilului se înțelege orice acțiune voluntară a unei persoane care se află într-o relație de răspundere, încredere sau de autoritate față de acesta, prin care sunt periclitate viața, dezvoltarea fizică, mentală, spirituală, morală sau socială, integritatea corporală, sănătatea fizică sau psihică a copilului și se clasifică drept abuz fizic, emoțional, psihologic, sexual și economic.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numarul de WhatsApp 0728.754.133 precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
- av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
- Raluca AMZĂR
REALIZATOR
- Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
- Mihaela GRECU