loader

„Dosar România” pune reflectoarele pe bazele sportive ale ţării

Vorbim despre sportul românesc - care este politică naţională doar pe hârtie – şi bazele sportive din România, în reportajul Abandon , realizat de Gabriel Geamănu. De văzut sâmbătă, 20 mai, ora 21.00, la „Dosar Romania”, la TVR 1 şi TVR+.

 

Irina Păcurariu
Dosar România

În ultimii 27 de ani nu a existat vreo strategie pentru refacerea şi modernizarea bazelor sportive din întreaga ţară. Prin urmare, zeci de baze sportive au dispărut, altele au fost lăsate în paragină, unele s-au transformat în mall-uri, altele, în cartiere de locuinţe, iar pe câteva dintre ele cresc buruieni. Este rezultatul situaţiei actuale din sportul românesc de performanţă dar, mai ales, din cel de masă, stare ce afectează atât performanţele sportivilor, cât şi baza de selecţie de unde începe totul, de la juniori. Un reportaj despre sportul românesc – care este politică naţională doar pe hârtie – şi despre bazele sportive din ţară ne propune Gabriel Geamănu la Dosar România de sâmbătă, 20 mai. De văzut de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

(w882)

(w882)

„Ne plângem că avem rezultate dezastruoase la Olimpiadă, la campionatele mondiale sau europene, însă totul porneşte de la baza de selecţie. Copiii nu mai au unde să se antreneze, au dispărut până şi spaţiile de joacă dintre blocuri. La atletism, există în Bucureşti o singură bază care corespunde. Echipa naţională de hochei joacă într-un mall, iar echipa de volei CSM Bucureşti a jucat o finală de cupă europeană tot într-un mall.

Cum să vină un copil din Pantelimon ori Berceni să facă atletism tocmai pe stadionul Iolanda Balas? Sportivii de la Liceul cu Program sportiv din Baia-Mare ajung la Bucureşti cu câteva zile mai devreme pentru a se antrena înaintea campionatelor naţionale de juniori, tocmai pentru că acasă, la Baia-Mare, nu au niciun teren de antrenament. Situaţia este similară şi în cazul sportivilor de la Satu-Mare ori Roman”, ne face Gabriel Geamănu o scurtă radiografie a situaţiei bazelor sportive din România.

(w882)

(w882)

(w882)

Cluburile Sportive Şcolare suferă din cauza lipsei banilor. Baza Cireşarii din Bucureşti este pârloagă. La Constanţa, un complex sportiv de 8 hectare este, acum, raiul prostituatelor şi al  oamenilor fără adăpost. Cei 500 de sportivi legitimaţi la Baza Sportivă Voinţa din capitală ori au plecat în alte părţi, ori au abandonat sportul. Stadionul din Medgidia, construit din ambiţii comuniste, este în paragină. Patinoarul Flamaropol a fost demolat. Abia peste 3-4 ani vom avea un alt patinoar, dar cu costuri mult mai mari decât prognozat iniţial.

Greu de crezut, dar Bucureştiul nu are încă o Sală Polivalentă de nivel european. Au existat bani pentru asta? La Cluj, a fost posibilă construirea unei săli moderne, la Bucuresti, nu. „În schimb, a fost construită Arena Naţională, fosta Lia Manoliu, cu un deviz triplu faţă de cel iniţial. La Constanţa, o sală polivalentă nu poate fi terminată din cauza unor procese interminabile”, mai precizează realizatorul Gabriel Geamănu.

Dacă bazele sportive care au mai rămas ar fi fost intreţinute, cu bani de la federaţii ori consilii locale, astăzi nu am mai fi asistat la prăbuşirea sportului românesc. Exemplele pozitive sunt rare. La Constanţa, Gică Hagi a investit sume importante într-o academie unde vin sute de copii anual sa invete fotbal, iar la Otopeni, Ion Ţiriac a construit singurul patinoar funcţional din sudul României.

(w882)

Preşedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman, campionul Mihai Covaliu, anunţă o mare reformă în sportul românesc pentru că, afirmă el, „este singura noastră şansă". Olimpiada de la Rio ne-a arătat unde suntem, performanţele fiind cu mult sub ce aveam înainte.   În 2020, situaţia poate fi mult mai gravă, dacă nu se iau măsuri imediate: construirea sau refacerea bazelor sportive şi investiţii în copii.

(w882)

Născuţi în era digitală, mulţi dintre copiii din România nu mai au timp de sport, tentaţia tabletelor şi a telefoanelor mobile este mult mai mare şi mai confortabilă. Suntem pe primele locuri din Europa la boli cardiovasculare, diabet, depresii, deşi sportul ar ajuta enorm copiii.

(w882)

O naţiune pentru care sportul nu contează este o naţiune bolnavă. Ca să fim sănătoşi, avem nevoie de sport şi de baze sportive. „În ciuda situaţiei dramatice din sportul românesc, niciodată nu este prea tarziu pentru un moment 0 al reconstrucţiei”, crede realizatorul reportajului. Cu reportajul său, Abandon, Gabriel Geamanu prinde o nouă filă în Dosar România. Materialul poate fi vizionat sâmbătă, 20 mai, de la ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

(w882)

Emisiunea de reportaje, documentare şi anchete despre istoria pe care o trăim astăzi, cu poveşti care au rămas în umbra evenimentelor zilnice şi ale ştirilor de moment - Dosar România - este la TVR 1, şi online, pe TVR+ în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00.

 

3:30 Telejurnal (R)

Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

(Reluare)

4:20 Meteo (R)

(Reluare)
 
Performanţele olimpicilor români, recompensate la „Gala COSR”

Tricolorii medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice Paris 2024 au fost premiați cu mașini, în semn de recunoștință pentru performanțele lor ...

Catinca și Cori, cele mai drăgălașe surprize la „Revelion între prieteni”

Cu siguranţă, cei mai tineri, dar și cei mai răsfățați oaspeţi la filmările „Revelionului între prieteni” (TVR INFO, de la ora 20:30) au fost ...

Laura Fronoiu: „Sărbătorile de iarnă sunt speciale mai ales pentru că îmi aduc toată familia acasă!”

Jurnalişi, vedete, oameni de televiziune povestesc, în cadrul campaniei TVR „Zi-le de Sărbătoare”, despre Crăciunul copilăriei lor, despre ...

 

#tvr1