loader
Foto

Galerie foto

Echipa „Exclusiv în România” a pornit pe urmele lui Traian | VIDEO

Duminică 19 noiembrie, am aflat de ce poartă Blajul numele de „Mica Romă” şi vizităm Sanctuarul Fecioarei Săracilor. Cristi Tabără ne-a aşteaptat la „Exclusiv în România” duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

.
Alba este unul dintre judeţele emblematice ale României, unde istoria noastră stă scrisă, din cele mai vechi timpuri, în vestigii daco-romane. Pe urmele lui Traian şi Decebal, echipa drumeţilor „Exclusiv în România” ne propune, pentru duminica aceasta, o călătorie spirituală, ce ne va transpune în lumea străbunilor. Urmărim o nouă ediţie a emisiunii prezentate de Cristi Tabără la TVR 1 pe 19 noiembrie, de la ora 17.00.

(w882) garda apul

Episodul începe cu prezentarea, în premieră mondială, a reconstituirii fidele a armurii de paradă pe care împăratul Traian a purtat-o la Roma, la sărbătorirea cuceririi Daciei. Armura este parte a unei remarcabile expoziţii dedicate campaniei romane de cucerire a Daciei, organizată la Alba-Iulia. Liviu Zgârciu, coodonatorul Gărzii Apulum, şi Marius Ardeleanu, voluntar pasionat de istorie, ne vor explica în detaliu care era viaţa unui legionar roman staţionat la Apulum.

(w882) romani

(w882) Apulum

Aproape de Alba este Blajul, Mica Romă, locul unde îl întâlnim pe episcopul greco-catolic Cristian Crişan, un om cub o situaţie unică în lume: la momentul hirotonirii sale, era cel mai tânar episcop al Bisericii Catolice, iar acum este auxiliarul celui mai vârstnic episcop catolic în viaţă, Preasfinţitul Lucian Mureşan. Îi aflăm povestea în ediţia „Exclusiv în România” din 19 noiembrie.

(w882)

(w882) Cristian C(w882) Cristian C

Foarte aproape de Blaj se află Sanctuarul Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj. Capela a fost construită în 1938 de către părintele Peter Adhemar Mercks, belgian de origine, identică cu cea de la Banneux în Belgia, acolo unde o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria. Aceasta i s-a recomandat ca Fecioara Săracilor și i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, unde a cerut să se construiască o capelă. Vom vizita şi noi, prin intermediul camerei de luat vederi, capela de la Cărbunari, împreună cu părintele Petru Dumitru, cel care păstoreşte acest loc special.

(w882) biserica

Vizita la Blaj este un prilej pentru o argumentare a supranumelui de „Mica Romă”. Vom afla, tot acum, cum a primit Blajul acest nume din partea poetului Mihai Eminescu şi, de asemenea, vom descoperi o rugăciune scrisă de marele poet în cinstea Fecioarei Maria, care a fost recitată de Papa Ioan Paul al II-lea în limba română, în piaţa San Pietro din Vatican.

(w882)

O ediţie ce îmbogăţeşte spiritual echipa de drumeţi de la TVR 1, dar şi telespectatorii emisiunii. Pe 19 noiembrie, de la ora 17.00, îi însoţim din nou pe Cristi Tabără şi pe partenerii săi de călătorii într-o aventură „Exclusiv în România”.

(w882)

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

18:55 Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.1)

Întreaga viață, Pablo Picasso a păstrat în atelier patru tablouri, toate aparținând aceluiași pictor: Henri Rousseau. Îi adora lucrările, considerându-le un etalon pentru propria sa operă. Povestea pictorului Rousseau începe spre sfârșitul secolului al XIX-lea, la Paris-efervescent epicentru unde, zilnic, artele se reinventează. În 1868, la 24 de ani, provincialul Henri se muta la Paris și, patru ani mai târziu, se angaja ca funcționar la Oficiul Vamal. Scriitorul Alfred Jarry a fost primul care l-a numit, cu afecțiune și amuzament, Le Douanier (Vameșul). Dar, după două decenii, nesatisfăcut de meseria ingrată, Henri Rousseau hotăra să se dedice artei. În 1890, finaliza primul său autoportret, intitulat Eu însumi. Portret-peisaj, care îi înglobează personalitatea, talentul și visurile de glorie.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.2)

Sfârşitul secolului al XIX-lea aducea un suflu proaspăt în cercurile artiștilor din Europa, dar în capitala Imperiului Austro-Ungar domnea conservatorismul. Pe 3 aprilie 1897, pictorul Gustav Klimt și încă vreo 40 de avangardiști înființau Wiener Secession (Secesiunea Vieneză) punând capăt dictaturii gustului burghez, sub motto-ul Der Zeit ihre Kunst. Der Kunst ihre Freiheit. (Timpurilor, arta lor. Artei -libertatea !) Emilie Flöge s-a alăturat cu entuziasm noii mișcări, ce revendica împrospătarea și... „popularizarea” curentelor artistice. Spera ca și design-ul vestimentar să se elibereze de vechile standarde și a decis că e timpul să-și pună în practică intuiția... feminină.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.2)

Într-o zi, spune legenda, Zeus, stăpânul Olimpului, decide să schimbe ordinea în Univers. Zeus va ocupa cea mai înaltă culme. Ceilalţi confraţi vor sta pe o treaptă mai joasă, în vreme ce oamenii vor locui la poalele muntelui. La porunca suveranului, va fi organizat un mare ospăţ pe vastele câmpii din Mekone. Acolo, un bou sacrificat va fi împărţit între muritori şi divinităţi. Partea cea mai bună va reveni, desigur, zeilor. Numai că Prometheus, titanul însărcinat cu delicata misiune, are de gând să-l păcălească pe Zeus.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

Programe In Memoriam Cristina Deleanu la TVR

publicat: vineri, 16 mai 2025

Televiziunea Română regretă dispariţia actriţei Cristina Deleanu, care a încetat din viaţă la vârsta de 84 de ani, şi îşi modifică programele, ...

Sfânta Liturghie de inaugurare solemnă a pontificatului Papei Leon al XIV-lea, în direct la TVR

Duminică, 18 mai, la ora 11.00, în Piața Sfântul Petru, papa Leon al XIV-lea va prezida Sfânta Liturghie pentru inaugurarea solemnă a ...

„Zlatna, Abrud, Brad - Tot ce-a fost şi ce va fi”, un film despre oraşele din patrulaterul aurifer al Munţilor Apuseni

La „Dosar România”, Gabriel Geamănu ne propune un documentar despre viaţa a trei dintre localităţile din Apuseni unde se exploata minereu. ...

 

#tvr1