loader

Ediţie specială cu prilejul sărbătorii Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, la TVR 1

Marţi, 27 octombrie, TVR 1 a transmis, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie, cu prilejul praznicului Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

 

Universul credinţei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa unui sobor de ierarhi ortodocşi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, pe podiumul din vecinătatea Catedralei Patriarhale.

La ceremonie a participat şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos (Pavel) de Drama.

Delegaţia din Grecia a adus de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos, Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Acestea au fost purtate în procesiune prin Bucureşti şi aşezate spre închinare în baldachinul de la Catedrala Patriarhală, alături de cele ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

***

Despre viaţa Sf. Dimitrie Basarabov - ocrotitorul Bucureştilor

S-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunare (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul imperiului vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, se  retrage într-o peşteră.

Tradiţia spune că înainte de a muri s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaştele sale au rămas multă vreme sub ape, până când Sfântul i s-a arătat unei copile, care pătimea de duh necurat, spunându-i: "Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui".

Părinţii fetei au mers la locul indicat în vis, lângă râul Lom şi au găsit trupul neputrezit al Cuviosului între două pietre.

Moaştele Cuviosului Dimitrie au fost aşezate în Biserica din Basarabi, unde au stat până în timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, le-a luat cu intenţia de a le trimite în Rusia.

La rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedo-română, precum şi a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, Petru Salticov le-a dăruit poporului român.

Moaştele se află din iunie 1774 la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Sfântul Cuvios Dimitrie este sărbătorit în fiecare an în data de 27 octombrie.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


10:00 Devreme, despre vreme

* Prezentator Dana Iancu

* Emisiunea „Devreme, despre vreme” este destinată completării cunoştinţelor publicului telespectator cu informaţii de bază şi la zi despre vreme şi conexiunile acesteia cu societatea şi mediul înconjurător.

Vremea nu mai este demult un subiect-clişeu de conversaţie la o cană de ceai. Viaţa noastră de zi cu zi este din ce în ce mai afectată de schimbările condiţiilor meteo, adeseori bruşte şi neaşteptate. Astfel că acestea au devenit o temă frecventă de discuţie în mass-media şi, în egală măsură, între oameni.

În plus, noţiunile de vreme şi climă sunt confundate încă, deşi există diferite programe de televiziune în care se vorbeşte frecvent despre acestea. De aceea, nicio ocazie suplimentară de informare nu este inutilă.

Este esenţial să aflăm date corecte şi din cât mai multe surse, chiar cu abordări diferite, şi să înţelegem fenomenele, pentru a fi pregătiţi în fiecare zi, pentru orice situaţie. Producător şi realizator Cristina Dănilă

Premiera

10:30 In grădina Danei

Horticultura este o alegere excelentă în carieră dacă dorești să lucrezi în aer liber și să fii aproape de lumea plantelor care ne înconjoară!

Duminică, 11 mai, de la ora 10,30, descoperim povesti frumoase cu tineri legumicultori și floricultori care mizează în fiecare an pe culturile lor!

Preot Daniel Apaitan, consultant Cosmin Dragu și ing.Viorel Oprea ne povestesc despre strânsă legatura dintre carieră și pasiune.

Realizator Dana Constantinescu

Sezon nou

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1