loader
Foto

Ediţie specială cu prilejul sărbătorii Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, la TVR 1

Marţi, 27 octombrie, TVR 1 a transmis, de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, Sfânta Liturghie, cu prilejul praznicului Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor.

 

Universul credinţei

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa unui sobor de ierarhi ortodocşi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, pe podiumul din vecinătatea Catedralei Patriarhale.

La ceremonie a participat şi o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Pavlos (Pavel) de Drama.

Delegaţia din Grecia a adus de la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos, Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur.

Acestea au fost purtate în procesiune prin Bucureşti şi aşezate spre închinare în baldachinul de la Catedrala Patriarhală, alături de cele ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

***

Despre viaţa Sf. Dimitrie Basarabov - ocrotitorul Bucureştilor

S-a născut în satul Basarabi, la sud de Dunare (în Bulgaria). A trăit în secolul al XIII-lea, în timpul imperiului vlaho-bulgar de la Târnovo, întemeiat de fraţii Petru şi Asan. Iubind viaţa ascetică, se  retrage într-o peşteră.

Tradiţia spune că înainte de a muri s-a aşezat singur între două lespezi de piatră, ca într-un sicriu, fiind acoperit în timp de apele râului. Moaştele sale au rămas multă vreme sub ape, până când Sfântul i s-a arătat unei copile, care pătimea de duh necurat, spunându-i: "Dacă părinţii tăi mă vor scoate din apă, eu te voi tămădui".

Părinţii fetei au mers la locul indicat în vis, lângă râul Lom şi au găsit trupul neputrezit al Cuviosului între două pietre.

Moaştele Cuviosului Dimitrie au fost aşezate în Biserica din Basarabi, unde au stat până în timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), când generalul rus Petru Salticov, trecând prin satul Basarabov, le-a luat cu intenţia de a le trimite în Rusia.

La rugămintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedo-română, precum şi a Mitropolitului Grigorie al II-lea al Ţării Româneşti, Petru Salticov le-a dăruit poporului român.

Moaştele se află din iunie 1774 la Catedrala Patriarhală din Bucureşti. Sfântul Cuvios Dimitrie este sărbătorit în fiecare an în data de 27 octombrie.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!


11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Despre generozitatea care te obligă să dai mai departe din tot ceea ce cunoști! „Nocturne”, cu prof. dr. Ioana Grințescu – luni, la TVR 1

A construit, aparat cu aparat și om cu om, Secția ATI a Spitalului de Urgență București. Prof. dr. Ioana Grințescu este invitata Marinei ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

 

#tvr1