Luni, 30 noiembrie, TVR 1 a difuzat, de la ora 8.00, un material despre viaţa Sf. Andrei, iar de la ora 10.00, transmite, în direct, de la Mănăstirea „Peştera Sfântului Andrei”, Sf. Liturghie oficiată de către IPS Teodosie - Arhiepiscopul Tomisului.
Ediția este disponibilă online pe TVR+.
Apostolul Andrei s-a născut în cetatea Betsaida (lângă Marea Galileii), în hotarul Zabulonului, într-o familie cu un tată sărac care i-a învăţat pe fiii săi să pescuiască în Marea Galileii. Andrei a devenit ucenicul lui Ioan şi apoi a propovăduit credinţa în toată Bitinia, la Nicomidia şi în Niceea.
Apoi a ajuns şi în partea Mării Negre, până la Camupolin. A ajuns şi în Munţii Kievului, unde a zis către ucenicii care erau cu dânsul: „Vedeţi aceşti munţi? Credeţi-mă că peste aceştia o să strălucească darul lui Dumnezeu şi o să se facă cetate mare aici şi multe biserici o să se ridice lui Dumnezeu şi o să se lumineze cu Sfântul Botez tot pământul Rusiei”.
Venerarea ca sfânt
În jurul anului 350 împăratul Constanțiu al II-lea (fiul lui Constantin cel Mare) duce moaștele sfântului Andrei la Constantinopol si le așează în Biserica Apostolilor.
Acestea se păstreaza întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul cedează rugăminților locuitorilor din Patras si le înapoiază capul sfântului Andrei.
Apoi, în 1208, în timpul Cruciadei a patra, relicvele au ajuns la Amalfi, în apropiere de Napoli, fiind păstrate în domul San Andrea.
Două secole mai târziu au fost duse la Roma, din cauza pericolului turcesc. În secolul al XV-lea papa Pius al II-lea a mutat relicvele sfântului Andrei în Catedrala Sfântul Petru din Roma. În anul 1964 capul sfântului Andrei a fost înapoiat bisericii din Patras.
Sfântul Andrei este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei.
**
În România este socotit cel care a propovăduit Evanghelia pe aceste meleaguri. Mărturie stau toponimele din zona Dobrogei unde a și locuit o vreme. Peștera Sfântului Andrei, Paraiașul Sfântului Andrei sunt tot atâtea mărturii care dovedesc trecerea Apostolului pe aceste meleaguri.
***
Emisiunea poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.