loader
Foto

Ediţii de colecţie „TEZAUR FOLCLORIC”, de Sfintele Paşti la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţii speciale „Tezaur Folcloric” în ziua de Paşte la TVR 1 și TVR Folclor. Duminică 5 mai, de la ora 12.10, în emisiunea „Tezaur folcloric”, la TVR 1 şi un spectacol de înaltă ţinută la TVR Folclor, difuzat de la ora 14:00.

 

Tezaur folcloric

Petrecem Sărbătorile de Paşte alături de „Tezaurul Folcloric”. În zi luminată, echipa emisiunii a pregătit telespectatorilor momente speciale, înregistrări de mare încărcătură emoțională, dar şi o nouă parte a programului eveniment de primăvară filmat de TVR, alături de marii artişti şi ansambluri ale muzicii populare.

„Tradițiile, cultura noastra populară în societatea modernă reprezintă acea „punte” de suflet dintre generații, „locul” unde ne întâlnim cu înaintașii noştri, cu părinții și bunicii noștri de la care moștenim anumite valori culturale. Legate de port, de un anumit comportament, legate de gastronomie, de ocupații... Pentru că înaintașii noştri trăiau în perfectă armonie cu natura, cu semenii lor bazându-se pe reguli importante ale vieții. Într-o casă țărănească, oamenii își realizau toate cele necesare traiului, de la hrană, la îmbrăcăminte și încalțăminte, la mijloace de transport și altele. Nimic nu se petrecea întâmplător în viața lor. Toate aveau un rost și o rânduială. O rânduială care le crea acel confort de viață sănătoasă și sigură. Modernitatea se bazează foarte mult pe aceste valori ale culturii tradiționale, luand acel „sâmbure de viață” din fiecare și le adaptează la condițiile actuale”, a spus Gheorghiţa Nicolae, realizator de emisiuni folclorice, prezentator-moderator al emisiunii „Tezaur folcloric”.

(w882)

O călătorie în lumea specială a tradițiilor și obiceiurilor, la TVR 1

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dar şi alţi tineri și talentați interpreţi ne sunt alături la ediţia de Paşti „Tezaur folcloric”. Duminică, 5 mai, de la ora 12.10, la TVR 1. Călătoria în lumea specială a tradițiilor și obiceiurilor din lumea satului continuă de Sf. Paști, la Cula Izvoranu Geblescu, Brabova, judeţul Dolj, cu interpreți îndrăgiți și iubiți de publicul larg: Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, tinerii și talentații: Liviu Olteanu, Roxana Reche, Luiza Turcu, Roxana Bădescu, Dorina Narița, Floricica Moga, Gabriela Ardusătan, Alexandru Pal, Nicolae Plută, Georgian Schinteie.

(w882)

„Întotdeauna ne-am străduit să aducem în casele telespectatorilor sinceritatea trăirilor poporului român, cântecul și portul autentic, într-o manieră unică și ușor de perceput de public. De aceea emisiunea Tezaur folcloric rămâne cea mai iubită emisiune în domeniu. Mulțumim publicului, colaboratorilor și colegilor noștri!”, a mai spus Gheorghiţa Nicolae, prezentatoarea emisiunii „Tezaur folcloric”, la TVR 1.

„Împreună de Sfintele Paști - Tezaur Folcloric” la TVR Folclor

De la ora 14:00, suntem „Împreună de Sfintele Paști - Tezaur Folcloric” la TVR Folclor. Momente excepționale care ne duc spre cântecul tradițional, spre vatra satului românesc ne oferă Grupul Măriile Gorjului, coordonat de Maria Loga, Maria Loga, Maria Lia Bologa, Gheorghe Gheorghe, Corina Dragomir, Mitriță Crețu, Niculina Merceanu, Maria Tănase Marin, Mărioara Man Gheorghe, Geta Postolache, Grupul Jidvei România şi Ansamblul Folcloric Profesionist Cununa Carpaţilor. Producător TVR: Roxana Pletea Păpuşoi.

(w882)

„Aici, la TVR Folclor, este și-mi doresc să rămână, locul unde folclorul românesc adevărat și interpreții care slujesc folclorul și nu se slujesc de el, să aibă casă bună. Să fie cu adevărat scena românilor”, a spus Alexandru Pugna, realizatorul emisiunii „Cântec şi poveste” de la TVR Cluj şi coprezentator al evenimentului de la TVR.​

13:00 Ora regelui

La întâlnirea tradițională de la finalul anului, Majestatea Sa Margareta a mulțumit Corpului Diplomatic acreditat la București pentru activitatea desfășurată în România, asigurându-i pe trimișii diplomatici că țara noastră este un partener valoros și de încredere.

O rochie de gală a Reginei Maria și o bundiță brodată de Regina Elisabeta sunt personajele poveștii pe care o aflăm de la expertul restaurator Aurelia Pomponiu. Obiectele de vestimentație fac parte din patrimoniul Muzeului Teatrului Național din București, iar rochia de bal poate fi văzută, în prezent, în cadrul expoziției "Regina Maria la teatru", alături de alte documente și fotografii regale restaurate.

Anul 2024 a fost prolific pentru tinerii artiști susținuți de Fundaţia Regală Margareta a României și s-a încheiat cu Gala Tinere Talente ce a inclus un spectacol prezentat de bursierii de la muzică şi o amplă expoziţie de arte vizuale.

”Conectăm Generații în lumea digitală” este un program pe care Fundația Regală și alte organizații partenere, precum Asociația ”Voluntariat pentru viață” din Mărășești, îl dedică seniorilor. Voluntarii din județul Vrancea lucrează chiar și cu cei din alte țări pentru binele semenilor.

Este deja o tradiţie ca, în fiecare an, Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti să-i primească pe colindătorii din Corul Regal. Cu un repertoriu de colinde tradiționale și moderne, ansamblul artistic condus de dirijorul Răzvan Apetrei, ne poartă în fiecare an într-o călătorie cu totul nouă. În catedrala arhiplină, spiritul sărbătorii îi vrăjește pe copii, părinți și bunici, într-un decembrie ca de poveste.

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Diana Ilina, Adelina Dumitrescu,

Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

Sezon nou

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1