loader
Foto

Galerie foto

Educația, digitalizarea, migrația și mediul în Europa viitorului

Vineri, 10 decembrie, de la ora 13:00, a continuat seria dezbaterilor ce urmăresc Conferinţele Parlamentului European dedicate viitorului UE. Emisiunea s-a difuzat exclusiv online pe TVR+, Youtube și Facebook. |VIDEO

 

Printre temele abordate în această ediție a emisiunii se regăsesc educația, migrația, schimbările de mediu și transformarea digitală. Gazda ediției, Monica Ilie-Prica, a stat de vorbă cu:

Dragoş Tudorache, europarlamentar, vicepreședinte al Renew Europe Group

Prof. univ.dr Remus Pricopie, rector SNSPA

Aurélien Krejbich, director executiv consorțiul CIVICA, European University of Social Sciences

Emil Schenkyr, student masterat Studii politice, Erasmus+ student la Sciences Po.

***

Europarlamentarul Dragoş Tudorache a vorbit despre planul Parlamentului European pentru sistemul educațional după pandemie, despre felul în care se pregătește Uniunea Europeană pentru schimbările aduse de digitalizare și despre reacția Parlamentului European la procesul global de transformare digitală. De asemenea, a abordat subiectul certificatului digital covid și a altor măsuri de luat la nivelul UE în context pandemic.

(w882)

Inițiativele UE privind schimbările de mediu au fost în egală măsură discutate în această ediție, la fel ca și prioritizarea investițiilor în acest sector. Dragoş Tudorache a menționat modalitățile în care este gestionată criza migrației, despre perspectiva umanitară, cea diplomatică și ce măsuri concrete se iau în această problemă la nivelul Uniunii.

(w882)

Prof. univ.dr Remus Pricopie a discutat despre educație și despre provocările universităților în perioada crizei provocate de pandemia covid-19. Digitalizarea și egalitatea în procesul de conectivitate, predarea cu implicarea inteligenței artificiale, familiarizarea pe scară largă a profesorilor și studenților cu noul mediu digital au fost printre temele tratate.

(w882)

Aurélien Krejbich, director executiv al consorțiului CIVICA, a definit rolul alianței pe care o reprezintă în a menține colaborarea permanentă a instituțiilor superioare de învățământ înscrise în acest for, a vorbit despre importanța programelor Erasmus, despre schemele de cooperare în domeniul cercetării, despre rețelele universitare și proiectele comune, despre tehnologiile ”data driven for social sciences” și despre modul în care CIVICA intenționează să implementeze viitoarele tehnologii în Europa.

(w882)

Emil Schenkyr a vorbit despre rolul CIVICA și beneficiile aduse studenților, despre experiența sa cu programul Erasmus, dar și despre impactul pandemiei asupra mediului universitar, era tehnologică și profesorii digitali.

***

Emisiunea „Observatori la Parlamentul European” a revenit cu un nou sezon, centrat pe „Europa viitorului” şi poate fi vizionată într-un nou format, exclusiv online pe site-ul www.tvrplus.roYoutube (canalul oficial al TVR)Facebook (contul oficial al TVR 1) și  pe tvr.ro/europaviitorului/.

Începând din 12 noiembrie până la finalul lunii iunie 2022, în fiecare zi de vineri, moderatorul TVR şi invitaţii săi vor urmări şi discuta seria de Conferinţe ale Parlamentului European dedicate viitorului UE.

Emisiunea va fi difuzată în direct, din Studioul 4 al TVR, pentru a permite astfel interactivitatea, reacțiile privitorilor. La fiecare ediție, moderatorul va avea în platou un invitat, europarlamentar sau membru al board-ului Conferinţei PE pentru Viitorul Europei, plus alți trei invitați, studenți sau profesori din România şi UE, care se vor alătura dezbaterii prin intermediul platformei Skype.

(w882)

Seria Conferinţele PE va avea opt teme principale, printre care: justiție, drepturile omului, mediu sau digitalizarea UE, fiecare urmând a fi analizată la „Observatori la Parlamentul European”.

Cele mai importante idei din cadrul emisiunii se pot constitui în propuneri pentru Viitorul Europei şi vor fi decupate şi postate pe platforma Conferinţele PE.

***

Moderator: Monica Ilie-Prica

Producător: Ion Stavre

 

18:00 Ţară, ţară, cine eşti?

* Moderator Mădălina Dobrovolschi

“Țară, țară, cine ești?” aduce în prim plan oameni care găsesc soluții funcționale pentru comunități şi prezintă soluții care, dacă ar fi multiplicate la nivelul întregii societăți, ar ameliora imaginea României.

Emisiunea propune o perspectivă inedită pe piața media din România, aceea a jurnalismului bazat pe soluții, pentru că, deși pornește de la statistici negative, în care România nu arată deloc bine, emisiunea aduce în studio oameni care construiesc și implementează soluții.

România se află pe primul loc în Europa la numărul de copii abandonați. Numărul copiilor abandonați la naștere este într-o continuă creștere, cele mai afectate fiind zonele cele mai sărace din țară.

Invitati: Diana Podaru-director general SOS Satele copiilor

Andreea Bălan-cântăreață, ambasadoare SOS Satele copiilor

​Producător Ioana Mureşan

Sezon nou

18:55 Teleenciclopedia

* AUGUSTE RODIN (ep.5)

În 1905, la sugestia lui Rainer Maria Rilke, Rodin se mută în Hôtel Biron, pe Rue de Varenne, unde locuiau chiriași deja cunoscuți ori aspiranți la faimă: scriitorul Jean Cocteau, pictorul Henri Matisse, dansatoarea americană Isadora Duncan. Acolo, caută în continuare modalități de a surprinde mișcarea... Urmărește fascinat „Dansul serpentin” al americancei Loïe Fuller, aplaudă entuziasmat premiera spectacolului „După-amiaza unui faun”, inspirat din poemul lui Stéphane Mallarmé. Și, încântat de coregrafia modernă creată de rusul Vațlav Nijinski pe muzica lui Claude Debussy, sculptorul îi cere balerinului să pozeze nud. La 17 noiembrie 1917, Rodin se stinge, câteva luni după dispariția credincioasei Rose. Se căsătoriseră cu numai șase săptămâni înainte. După doi ani, se inaugurează muzeul dedicat sculptorului. Colecțiile sunt expuse atât în Rue de Varenne, cât și la Villa des Brillants, proprietatea din Meudon. Auguste Rodin își dobândise un binemeritat loc în Panteonul geniilor umanității.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1)

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia dintre cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. „Sărutul” (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numita perioadă „de aur”a artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe adorata sa muză: Emilie Flöge-una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.1)

A cui este silueta acestui intrus care se strecoară în palatul marelui zeu al Olimpului ? Ce motiv îl împinge, oare, să fure focul sacru de la zei? A uitat ce pedeapsă îl aşteaptă? Să ne amintim. Legenda spune că, la începutul vremurilor, era Haos. Apoi a apărut Gaia, mama Pământ. După ce l-a zămislit pe Ouranos, Cerul, ei s-au împreunat și, astfel, s-au născut titanii, ciclopii și Hecatonhirii. Unul dintre titani, zis Iapetos, a luat-o de soție pe Klimeni, care i-a dăruit patru copii: Atlas, Menítios, Epimetheus și eroul acestui documentar: Prometheus. Spre deosebire de Epimetheus-al cărui nume înseamnă „cel care cugetă după ce făptuiește” -Prometheus vedea în viitor-calitate ce avea să-i fie de mare folos.

ECOSISTEME: CHINA (ep.1)

Departe, în nord, dincolo de Marele Zid Chinezesc, se află o pădure impresionantă, ce se întinde până în Siberia. Este tărâmul tigrilor siberieni (Panthera tigris altaica): simboluri ale frumuseții, puterii și curajului în luptă. Luncile mlăștinoase din China centrală sunt mărginite la vest de lanțul muntos Qinling: domeniul urșilor panda (Ailuropoda melanoleuca). În libertate au rămas numai câteva mii de exemplare-ceilalţi fiind protejaţi şi crescuţi în captivitate.

Producător Oana Haşegan

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1