loader

Exclusiv în România ajunge la Mecca motocicliştilor, în Banat

Ştiţi unde este cea mai lungă pistă asfaltată de biciclete din ţară? Cristian Tabără şi echipa emisiunii Exclusiv în România au testat-o în ediţia din 16 mai, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+ .

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Pe 16 mai, echipa emisiunii Exclusiv în România a ajuns în zona Timişului, unde a testat cea mai lungă pistă asfaltată de biciclete din ţară - 37 km lungime - şi care leagă Timişoara de graniţa Serbiei.

UPDATE: Ediţia este disponibilă pe TVR +

(w882)

Apoi vizita continuă la Bastionul Terezia, ultimul bastion din ceea ce a fost cândva cetatea Timişoara. Departe de Timişoara, dar tot în Banat, de această dată în Banatul Montan, se află localitatea Brebu Nou, un fel de Mecca a motocicliştilor din România şi nu numai. Aici are loc, de mulţi ani, Enduromania, cunoscută mai ales în rândul celor care merg pe drumuri neasfaltate cu motocicleta, a  “enduriştilor”, atât români, dar mai ales străini.

„Deşi atunci când am ajuns în zonă era începutul primăverii, vremea ne-a luat prin surprindere cu un peisaj şi un anotimp specifice iernii, care ne-a mai tăiat din avânt. Dar tot nu am renunţat şi am încercat alte tipuri de vehicule, mai potrivite pentru zăpadă, cum ar fi buggy-urile.
Am ajuns şi la capătul Pământului, la marginea ţării, la Beba Veche, în locul unde, în urmă cu o sută de ani, se trasau, pe partea de vest, graniţele României moderne! Aici s-a construit în 1921 un monument numit Triplex Confinium, care delimitează graniţele României, Serbiei şi Ungariei. Este un monument unic în lume”, aflăm de la Marin Găbudean, unul dintre producătorii emisiunii Exclusiv în România de la TVR.

(w882)

De la Beba Veche Cristi Tabără şi echipa Exclusiv în România merg la Charlotemburg, singurul sat din ţară construit în formă circulară. Se pare că nici în Estul Europei nu mai există ceva similar. Satul a fost construit în urmă cu două secole şi jumătate de o comunitate de nemţi şvabi, care au colonizat această zonă în căutarea unui trai mai bun. Ghidul echipei TVR a fost domnul Peter Trimper, ultimul şvab din localitate şi singurul care mai cunoaşte istoria acestui loc.

Toate acestea sunt prezentate telespectatorilor în ediţia din 16 mai a emisiiunii Exclusiv in România, realizată de echipa formată din: Daniel Georgescu (jurnalist), Cristina Madgearu şi Marin Gabudean (producători).

Locuri frumoase, unice, de legendă - toate împănate cu poveşti bine spuse, dar şi cu secrete gastronomice, se dezvăluie într-o nouă ediţie Exclusiv în România, ce poate fi urmărită, ca de obicei, sâmbătă, la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro, de la ora 18.00. Exclusiv în România este şi pe www.tvr.ro şi www.tvrplus.ro/editie-exclusiv-in-romania, precum şi pe www.facebook.com/fanTVR1 şi https://www.facebook.com/ExclusivInRomania. TVR+ este disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie 2013, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1