loader
Foto

Centrul de Excelență pentru Eco-Tehnologii şi Fabrica de Ierarhi din Măneciu

Peisajele încântătoare concurează cu unicitatea poveștilor din zonă! Surprinzătoarea comună Măneciu, din judeţul Prahova, ni s-a dezvăluit la „Exclusiv în România”, duminică, 26 iunie, de la ora 17.00, la TVR 1. | VIDEO

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Poate mulţi aţi trecut pe-acolo şi v-aţi minunat de pitoreasca stațiune balneoclimaterică de larg interes Cheia, însă puţini ştiu că aceasta este parte a unei comune bogate în comori şi unicate surpriză.

Cristina Șoloc și Cristi Tabără ne-a prezentat comuna Măneciu, din judeţul Prahova duminică, în noua ediţie „Exclusiv în România”.

(w882) Cristina S

Într-unul dintre cele șapte sate ale comunei Măneciu l-am întâlnit pe prof. dr. Leon Zăgrean neurocercetător, care, după ce a cercetat o viață bolile neurodegenerative și îmbătrânirea, pare că a găsit secretul sănătății de fier: la 70 de ani, fără medicamente și fără nevoia de doctor. Prof. Zăgrean ne-a dezvăluit secretul sănătății lui și ne-a purtat pe urmele marelui inventator român Henri Condă.

(w882)

Cu Cristian Tabără şi echipa am ajuns la vechea platformă experimentală de la Măneciu, unde erau dezvoltate și testate, în 1974, invențiile savantului Henri Condă, printre care și Aerotub Expres, trenul care putea atinge 500 de Km/h, prin tub vidat, pe pernă de aer.

(w882) 2

După 1989, platforma a ajuns ruine, dar din 2015, a renăscut. Acum, pe locul ales de Henri Coandă pentru experimente, activează un Centru de Excelență pentru Eco-Tehnologii – EcoTech, o extensie a Institutului Național de Cercetare Erospațială INCAS (București). Pe Platforma Experimentală de la Măneciu au loc, în prezent, experimente legate de aerodinamică, iar tinerii cercetători de aici dezvoltă simulatoare unice în Europa şi care aduc bani în România.

(w882)

(w882) 1

De la INCAS, am urcat mai departe, pe drum de munte, ca să ajungem la Mănăstirea Crasna, supranumită și Fabrica de Ierarhi. Starețul Mănăstirii Crasna, părintele Protosinghel Maxim Hulic, ne-a spus povestea sfântului Aresenie Pustnicul, îngopat aici.

(w882)

(w882) 4

La final, neurocercetătorul Leon Zăgrean ne-a explicat ce transformări au loc în creier, când un individ are o credință foarte puternică.

(w882)

16:00 Care pe care

*Prezentator Ruxandra Gheorghe Negrea

Prima emisiune concurs dedicată exclusiv limbii române, după un format tv 100% românesc, CARE PE CARE este prezentată de Ruxandra Gheorghe Negrea al cărei nume este legat de emisiunile despre cum vorbim și scriem corect.

Titlul emisiunii face trimitere la una dintre cele mai întâlnite greșeli în vorbirea curentă, dar în același timp este un indicator către competiția de limba și literatura română care va avea loc în platoul de televiziune CARE PE CARE.

În fiecare ediție a concursului, patru concurenți se întrec în cinci runde spectaculoase, care nu sunt formate numai din întrebări și răspunsuri, ci și din probe incitante, clipuri video cu greșeli gramaticale culese din presă și de pe internet. Emisiunea aduce în atenţia concurenților și telespectatorilor cele mai întâlnite greșeli gramaticale, capcanele în care cad jurnaliștii, politicienii, influencerii, expresiile străzii și englezismele.

"Limba noastră-i o comoară" reală, concurenții având şansa să plece acasă cu premii substanţiale. Învingătorul își va dubla câștigurile.

Regia artistică Dan Manoliu

Format Marius Toder (Media Factory)

Producător Elena Stirbescu

sezon nou

16:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
Filmul eveniment al anului, în premieră absolută pe micile ecrane la TVR 1!

Televiziunea Română oferă telespectatorilor un cadou cinematografic unic în luna decembrie: "Anul nou care n-a fost", un film regizat, scris și ...

Ediţie specială „Copiii spun”, de Crăciun, la TVR 1

Pe 26 decembrie, ne bucurăm alături de copii de tot ce înseamnă Crăciunul. Cu poezii, turtă dulce, dar şi cu momente memorabile ale acestui sezon ...

Sărbătoarea începe cu „Poveste de Crăciun”, un spectacol al Operei Comice pentru Copii

Colinde, balet, poezie, decoruri grandioase şi, mai ales, artişti îndrăgiţi ai scenei româneşti sunt ingredientele poveştii pe care cei mici, dar ...

 

#tvr1