loader
Foto

„Exclusiv în România”: terapii pentru trup și suflet la Govora | VIDEO

Cristi Tabără și echipa sa au explorat facilitățile, spațiile de recuperare și reculegere din stațiunea vâlceană, dar au aflat și povești despre oameni și fapte încărcate de istorie. „Exclusiv în România” a fost pe 6 iunie, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

CRISTIAN TABĂRĂ
Exclusiv în România

Stațiune cu o istorie bogată, ce renaște spectaculos în zilele noastre, cu spații de cazare și terapii adaptate vremurilor moderne, Băile Govora reprezintă unul dintre cele mai potrivite locuri în care să îți încarci bateriile, după un an dificil. Recuperarea fizică se împletește acolo cu experiențe spirituale și cu povești fascinante ce merită ascultate.

Echipa „Exclusiv în România” ne propune, pentru această duminică, o vizită în renumita stațiune vâlceană și împrejurimile sale. Ponturile aflate de Cristi Tabără și colegii săi ne sunt împărtășite într-o nouă premieră a emisiunii, pe 6 iunie, de la ora 17.00, la TVR 1.

Dacă baza de tratament asigură revenirea în bună formă a trupului, de terapia sufletului se ocupă Mănăstirea Govora. Una dintre cele mai frumoase mănăstiri din țară, Mănăstirea Govora este un loc încărcat de istorie. Aici a fost tiparită și „Pravila de la Govora”, prima carte de legi a Țării Românești. Aflăm mai multe despre ea duminică, la „Exclusiv în România”.

(w882) La manasti

(w882) tratament

Mai departe, turiștii pot face o excursie până la salina Ocnele Mari, pentru o cură cu aerosoli salini și multă mișcare. „În salină am găsit şi un spaţiu sacru, frumos amenajat, după toate canoanele ortodoxe, o biserică unde poți să te reculegi și chiar să participi la slujbe. De fapt, ar putea fi cea mai mare biserică subterană din România, şi nu numai”, spune Marin Găbudean, producătorul emisiunii.

(w882) Salina Ocn

Întorși în statiune, Cristi Tabără și echipa sa descoperă poveștile demult uitate ale locului. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, în stațiunea Băile Govora s-au refugiat membrii guvernului Poloniei împreună cu familiile lor, membri ai parlamentului polonez și nenumărați basarabeni. Chiar și Banca Națională a României și-a mutat arhiva și tiparniță de bani în acest loc, împreună cu mulți funcționari.

(w882) moniment

Tot în acele vremuri, un preot tânăr din satul Govora era mobilizat și trimis în Transnistria în scop misionar. Faptele lui extraordinare din acei ani au făcut ca Gheorghe Petre să primească, din partea statului Israel, titlul de „Drept între popoare”. Nici în vremea comunismului, părintele Gheorghe Petre Govora nu și-a găsit liniștea. Din cauza sprijinului pe care l-a acordat Partidului Liberal, la alegerile din 1946, comuniștii l-au arestat și torturat. Cu toate acestea, a continuat ca preot, având grijă de enoriașii săi care îi purtau un respect deosebit. Ani mai târziu, și-a găsit și o nouă pasiune, arheologia, pe care a practicat-o zeci de ani, a scris nenumărate cărți în domeniu și a rămas una dintre figurile științifice emblematice ale județului Vâlcea. Povestea lui, pe larg, duminică, 6 iunie, de la 17.00, la TVR 1, într-o nouă ediție „Exclusiv în România”.

 

Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean

1:55 Joy

(JOY-SUA, 2015)

Regia David O'Russell

Cu: Jennifer Lawrence, Robert de Niro, Bradley Cooper

*Comedie.

Redactor Bogdan Stănescu

*Nominalizare la premiul Oscar 2016 pentru cea mai bună actriţă (Jennifer Lawrence)

*Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-o comedie (Jennifer Lawrence) şi nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun film-comedie

3:55 Viaţa satului

Jurnalişti: Teodor Dumitriu, Bădiţa Dumitru

Producător Gabriel Gherghescu

 
Andrei Ujică, invitatul lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”

În ultima ediţie a sezonului „Garantat 100%”, Cătălin Ştefănescu ne propune un interviu de suflet cu scriitorul şi regizorul român Andrei Ujică. ...

„Eurovision ești tu!” - podcast despre concurenții Selecției Naționale

Televiziunea Română și Radio România, prin București FM, Laura Fronoiu, Marius Popa și Răzvan Petre, realizează o serie podcast #eurovisionestitu ...

Cum să ne ferim de capcanele imobiliare?

Cum să ne ferim de capcanele imobiliare?

publicat: joi, 26 ianuarie 2023

Ne-a învaţat arhitectul Radu Negoiță în noua ediţie „Dincolo de alb și negru”, la TVR 1. Joi, 26 ianuarie, de la ora 18.55, autorul primului ghid ...