Ce este poprirea veniturilor, cum se înfiinţează şi cât este voie să se oprească din salariu? Care sunt excepţiile şi ce venituri nu pot fi poprite? Când este abuzivă această formă de executare silită şi cine o poate pune în aplicare? În situaţia în care din diferite motive ajungeţi într-o procedură de executare silită, este bine să ştiţi cum să procedaţi şi ce soluţii legale aveţi în ajutor.
Aflați despre toate acestea marți, 5 martie, din ediția ”Oamenii și legea” redifuzată de la ora 13:00 pe TVR 1. Invitatul Mihaelei OLARU este Vasile BOZEŞAN, judecător.
Executarea silită poate începe doar în următoarele condiţii: creditorul are un titlu executoriu; creditorul a făcut o cerere în acest sens; există încuviinţarea dată de către o instanţă de judecată care permite demararea procedurii de executare silită.
Conform legii, dacă adresa de poprire pe salariu a fost trimisă angajatorului dumneavoastră, atunci acesta se va numi terţ poprit şi va fi obligat să vireze sumele de bani, respectiv 1/2 sau 1/3 din salariu, către executor. Dacă înfiinţarea popririi pe salariu se face la bancă, atunci banca va avea calitatea de terţ poprit. În această situaţie, nu veţi putea retrage bani de la bancomat, ci doar de la casieria băncii.
Ediția s-a difuzat în 15.11.2023.
Ne puteti trimite comentarii, întrebări, sugestii şi propuneri de teme prin mesaj la numărul de WhatsApp 0728.754.133, precum şi la adresa de e-mail oameniisilegea@tvr.ro.
MODERATOR
• av. Mihaela OLARU
JURNALIST TV
• Raluca AMZĂR
REALIZATOR
• Ileana GAIŢĂ
PRODUCĂTOR
• Mihaela GRECU