loader
Foto

"Ferma animalelor"- filmul din 1954 comandat de CIA, la Telecinemateca

Marţi, 15 martie, de la 22.10, urmăriţi parabola inspirată de romanul lui George Orwell, realizată în 1954 în coproducţie Marea Britanie - SUA. Filmul a fost nominalizat la BAFTA la categoria "Cel mai bun film de animaţie".

 

FERMA ANIMALELOR (ANIMAL FARM – Regatul Unit, SUA, 1954)
Regia: John Halas, Joy Batchelor
Narator: Gordon Heath

*Nominalizare la premiul BAFTA pentru cel mai bun film de animaţie>

Parabolă inspirată de romanul lui George Orwell. La Manor Farm, animalele se revoltă împotriva oamenilor care le tratează cu cruzime şi îi alungă, devenind stăpâne pe domeniu şi pe propria soartă. Nu peste mult timp, însă, porcul Napoleon - conducătorul revoluţiei - prinde gustul puterii şi începe să-şi chinuie foştii aliaţi, transformându-i în umili supuşi, fiindcă „toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele”.

Marele scriitor britanic, George Orwell, a fost suspectat vreme îndelungată de autorităţi că ar fi agitator comunist şi un militant. El este descris, într-un dosar al serviciului secret intern britanic MI5 drept un om cu convingeri comuniste avansate, un boem şi un vagabond. Doar că ultimele sale opere - şi cele mai valoroase, "Ferma Animalelor" şi "1984" au spulberat orice suspiciune cu privire la simpatiile comuniste ale aceluia care a fost George Orwell, alias Eric Arthur Blair.

Cine controlează trecutul controlează viitorul” spunea George Orwell care şi-a făcut un renume din a satiriza totalitarismul. El este omul care a introdus în mentalul colectiv ideea de Big Brother, sau Fratele cel Mare.

Revista Time a ales cartea "Ferma Animalelor" ca fiind una dintre cele mai bune 100 de romane scrise în limba engleză (între 1923 și 2005), şi pe locul 31 în lista celor mai bune romane ale secolului XX. Cartea a câştigat în 1996 Premiul Hugo şi este inclusă între Marile Cărţi ale Occidentului.

Drepturile pentru ecranizare cinematografică a romanului au fost cumpărate de la văduva lui Orwell. Ea a fost abordată de agenți care lucrau pentru Biroul de coordonare a politicilor (OPC), o ramură a CIA care se ocupa cu utilizarea culturii pentru combaterea comunismului. Există multe diferențe între filmul animat și cartea originală, modificări care au fost făcute la cererea CIA pentru a consolida mesajul antisocialist al filmului.

Deși din punct de vedere financiar filmul a fost un dezastru, el a devenit rapid material de studiu în America şi în Marea Britanie.

 

23:00 Documentar

* Phoenix. Har/Jar

Phoenix. Har/Jar” reuneşte membrii formației din perioada de dinaintea plecării din 1977 şi punctează momentele importante din cronologia tumultuoasă a trupei, de la primele apariții din 1962 sub numele de „Sfinții”, până în prezent, povestind, în premieră, întâmplările prin care au trecut în țară, relația cu

Securitatea, momentele în care au hotărât să fugă din România şi cum au reuşit s-o facă, dar şi viața pe care au dus-o peste hotare înainte şi după Revoluția

din ’89.

Filmul documentar este realizat de Televiziunea Română prin Casa de Producție TVR

Regia Cornel Mihalache

Scenariul: Cornel Mihalache și Claudia Nedelcu Duca

Montaj film Roxana Elekes

Producator Claudia Nedelcu Duca

XX AUDIENTA GENERALA (AG)

1:00 Petrecere...cu cântec! (R)

Prezintă Iuliana Tudor

Română. Jurnalist Anamaria Voicu. Regia artistică Dan Manoliu

Producător Iuliana Tudor

(Reluare)
 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1