loader

Filmări din Marele Accelerator de Particule, la Garantat 100%

Ruben van Leer, regizorul primei ficţiuni filmate în Marele Accelerator de Particule de la CERN,  Symmetry , vine la Garantat 100%. Dialogul său cu jurnalistul Cătălin Ştefănescu a putut fi urmărit în 3 aprilie, de la ora 23.10, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Este pentru prima dată în istoria laboratorului de fizică de la Geneva când o echipă de film artistic a fost acceptată să filmeze. Este vorba despre echipa regizorului olandez Ruben van Leer, care a  realizat Symmetry, o combinaţie de film operă - film dans. Ruben van Leer a fost invitatul Festivalului Internaţional de Film Experimental de anul acesta. La Garantat 100%, regizorul ne vorbeşte despre Symmetry, film prezentat în festival, dar şi despre cetatea ştiinţei (CERN) şi despre tehnologie, Ediţia Garantat 100% cu Ruben van Leer poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+, duminică, 3 aprilie, de la ora 23.10.

„Filmul regizorului olandez este unul de artă, o perspectivă artistică asupra ştiinţei. Cel puţin pe Internet sunt voci care spun că filmul are mesaje oculte încifrate, unii pretinzând că citesc în film ritualuri ezoterice. Regizorul a demontat aceste afirmaţii la Garantat 100% şi a explicat totul în viziunea unei estetici şi a unui concept artistic”, povesteşte Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR.

(w882)

Ruben van Leer are 32 de ani şi este regizor de artă interdisciplinară din Amsterdam. Lucrările lui implică mai ales time based media* şi filmul. Van Leer explorează cu îndemânare potenţialul armoniei audiovizuale prin naraţiune, vocea narativă asumându-şi adesea rolul de protagonist. Cel mai recent proiect al lui Van Leer, Symmetry, este o dovadă clară a preferinţei sale pentru povestirea multisenzorială. Cultivându-şi talentul prin colaborările cu coregraful Lukas Timulak la scurtmetrajul premiat Instrument, cu compozitorul Michel van der Aa pentru opera filmată în 3D Sunken Garden şi proiectul de film The Book of Sand, cu regizorul Peter Greenaway, pentru instalaţia Writing on Water, Van Leer a primit recunoaştere internaţională pentru consistenţa viziunii sale. Filmele lui Van Leer au fost proiectate internaţional, fiind selectate la San Francisco Dance Film Festival (Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul pentru cele mai bune efecte vizuale), Barcelona Choreoscope (Marele Premiu), Festivalul Logroño Fiver (Premiul special pentru documentar), Festivalul de Film Los Angeles RAW Science (Marele premiu pentru spectacole profesioniste) şi Festivalul Internaţional de Film India All Lights (Menţiune specială).

(w882)

„Ultimul meu film, Symmetry, este despre alinierea acestui echilibru delicat dintre emoţie şi abstract; dintre întregul univers şi cele mai mici particule; dintre ştiinţă şi artă; dintre tine şi mine… Cel mai interesat sunt de viziunea de ansamblu pe care şi-o construieşte publicul experimentând filmul”, mărturiseşte Ruben van Leer.

Conform Hyperallergic, „Arta digitală, dansul şi fizica se întrepătrund pentru a crea o meditaţie asupra enigmelor filosofice ce străbat universul nostru, în Symmetry, un film care tratează teme precum iubirea, filosofia şi natura vieţii. Realizat în Elveţia, la CERN – sediul Marelui Accelerator de Particule, cea mai mare instalaţie experimentală construită vreodată şi cea mai mare maşinărie compactă din lume – filmul urmăreşte un cercetător care lucrează cu pasiune la teoria întregului şi la cea a celei mai mici particule. Regizorul Ruben van Leer foloseşte cu măiestrie îmbinarea coregrafiei şi sunetului pentru a prezenta cele două laturi ale înţelegerii noastre, cea raţională şi cea emoţională”.

 

 

*Operele de artă contemporană care includ video, film, audio şi tehnologie digitală sunt definite ca „time based media works”. Durata lor se constituie în dimensiune, operele dezvăluindu-se privitorului în timp.

 

11:00 Dosar România

*Dezbatere: Securitatea la români.

Producător Răzvan Butaru

(Reluare)

13:00 Ora regelui

Tradus de cercetătorul Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române, și având notele scrise de istoricul Tudor Vișan-Miu, volumul ”Însemnări zilnice. 1932” este o adevărată comoară pentru cei interesați de istoria țării. Cartea-mărturie, scrisă sârguincios de Regina Maria a României, este una dintre cele mai interesante din această serie, tumultosul an 1932 fiind redat din perspectivă personală.

Proiectul de cercetare “Istorii deturnate-destine rescrise. Patrimoniul construit din București sub regimul comunist” a fost realizat de Muzeul Naţional Cotroceni, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și studenți la istorie și la arhitectură. Destinele a șapte personalități ale politicii și culturii interbelice, supuse represiunii comuniste au fost aduse în fața publicului, prin poveștile locuințelor și ale proprietarilor lor, conturate pe fondul unei Românii profund marcate de comunism.

Custodele Coroanei române a acordat Înaltul Patronaj Federației de Canotaj. În cadrul ceremoniei de la Castelul Peleș, Majestatea Sa Margareta a conferit învestituri regale unor personalități române din țară, dar și Germania și Elveția.

Prezintă Bogdan Șerban-Iancu

Producător Lidia Voicu

 
Vizită regală în Irlanda

Vizită regală în Irlanda

publicat: sâmbătă, 12 iulie 2025

Sâmbătă, 19 iulie, la „Ora Regelui”, vom călători, împreună cu Familia Regală, în Irlanda.  Vom afla ce îi atrage pe mulți români la capătul de ...

Concertul de Gală de la Opera Garnier din Paris se vede la TVR 1

Filarmonica din Viena, sub bagheta lui Yannick Nézet-Séguin, a concertat la Opera Garnier din Paris, celebrând cea de-a 150-a aniversare a ...

„Hai, române, joacă bine!”, ne îndeamnă maramureșeanca Paula Seling. Ansamblul Folcloric „Transilvania”, aniversat la TVR 1

Iuliana Tudor ne aşteaptă, duminică seară, la un concert extraordinar al Ansamblului Folcloric Naţional „Transilvania”, la împlinirea a 66 de ani ...

 

#tvr1