loader
Foto

Galerie foto

Filmări din Marele Accelerator de Particule, la Garantat 100%

Ruben van Leer, regizorul primei ficţiuni filmate în Marele Accelerator de Particule de la CERN,  Symmetry , vine la Garantat 100%. Dialogul său cu jurnalistul Cătălin Ştefănescu a putut fi urmărit în 3 aprilie, de la ora 23.10, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Este pentru prima dată în istoria laboratorului de fizică de la Geneva când o echipă de film artistic a fost acceptată să filmeze. Este vorba despre echipa regizorului olandez Ruben van Leer, care a  realizat Symmetry, o combinaţie de film operă - film dans. Ruben van Leer a fost invitatul Festivalului Internaţional de Film Experimental de anul acesta. La Garantat 100%, regizorul ne vorbeşte despre Symmetry, film prezentat în festival, dar şi despre cetatea ştiinţei (CERN) şi despre tehnologie, Ediţia Garantat 100% cu Ruben van Leer poate fi urmărită la TVR 1, TVR HD şi TVR+, duminică, 3 aprilie, de la ora 23.10.

„Filmul regizorului olandez este unul de artă, o perspectivă artistică asupra ştiinţei. Cel puţin pe Internet sunt voci care spun că filmul are mesaje oculte încifrate, unii pretinzând că citesc în film ritualuri ezoterice. Regizorul a demontat aceste afirmaţii la Garantat 100% şi a explicat totul în viziunea unei estetici şi a unui concept artistic”, povesteşte Cătălin Ştefănescu, realizatorul emisiunii Garantat 100% de la TVR.

(w882)

Ruben van Leer are 32 de ani şi este regizor de artă interdisciplinară din Amsterdam. Lucrările lui implică mai ales time based media* şi filmul. Van Leer explorează cu îndemânare potenţialul armoniei audiovizuale prin naraţiune, vocea narativă asumându-şi adesea rolul de protagonist. Cel mai recent proiect al lui Van Leer, Symmetry, este o dovadă clară a preferinţei sale pentru povestirea multisenzorială. Cultivându-şi talentul prin colaborările cu coregraful Lukas Timulak la scurtmetrajul premiat Instrument, cu compozitorul Michel van der Aa pentru opera filmată în 3D Sunken Garden şi proiectul de film The Book of Sand, cu regizorul Peter Greenaway, pentru instalaţia Writing on Water, Van Leer a primit recunoaştere internaţională pentru consistenţa viziunii sale. Filmele lui Van Leer au fost proiectate internaţional, fiind selectate la San Francisco Dance Film Festival (Premiul pentru cel mai bun regizor, Premiul pentru cele mai bune efecte vizuale), Barcelona Choreoscope (Marele Premiu), Festivalul Logroño Fiver (Premiul special pentru documentar), Festivalul de Film Los Angeles RAW Science (Marele premiu pentru spectacole profesioniste) şi Festivalul Internaţional de Film India All Lights (Menţiune specială).

(w882)

„Ultimul meu film, Symmetry, este despre alinierea acestui echilibru delicat dintre emoţie şi abstract; dintre întregul univers şi cele mai mici particule; dintre ştiinţă şi artă; dintre tine şi mine… Cel mai interesat sunt de viziunea de ansamblu pe care şi-o construieşte publicul experimentând filmul”, mărturiseşte Ruben van Leer.

Conform Hyperallergic, „Arta digitală, dansul şi fizica se întrepătrund pentru a crea o meditaţie asupra enigmelor filosofice ce străbat universul nostru, în Symmetry, un film care tratează teme precum iubirea, filosofia şi natura vieţii. Realizat în Elveţia, la CERN – sediul Marelui Accelerator de Particule, cea mai mare instalaţie experimentală construită vreodată şi cea mai mare maşinărie compactă din lume – filmul urmăreşte un cercetător care lucrează cu pasiune la teoria întregului şi la cea a celei mai mici particule. Regizorul Ruben van Leer foloseşte cu măiestrie îmbinarea coregrafiei şi sunetului pentru a prezenta cele două laturi ale înţelegerii noastre, cea raţională şi cea emoţională”.

 

 

*Operele de artă contemporană care includ video, film, audio şi tehnologie digitală sunt definite ca „time based media works”. Durata lor se constituie în dimensiune, operele dezvăluindu-se privitorului în timp.

 

19:35 Omul anului

Reportaj-portret

Episodul 2

Producator Oana Turcu

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1