loader
Foto

Galerie foto

Folclorul, terapie pentru suflet la „Vedeta populară”

Din Satu Mare la Vaslui, din Prahova la Sibiu şi apoi în Olt. Alţi cinci concurenţi luptă să prindă un loc în semifinala „Vedeta populară”. Iuliana Tudor ne dă întâlnire duminică, 23 mai, ora 21.00, la TVR 1.

 

Iuliana Tudor
Vedeta populară

„Viața e afară, oameni buni, nu în interior. Ca să trăiești, trebuie să ieși în natură. Ca să se știe de tine, trebuie să ieși în lume!” este mesajul special pentru noi, toţi, al concurentei de 44 de ani, studentă la Ştiinţe Socio-Umane, la Sibiu.

De la 13 ani e în cărucior cu rotile, dar nu s-a lăsat doborâtă. A înfruntat toate momentele de cumpănă cu curaj şi demnitate. Are o familie frumoasă, îşi urmează pasiunile şi face foarte mult sport: participă la competiţii și joacă de două ori pe săptămână baschet în scaun cu rotile la Sibiu. De doi ani ia lecţii de canto popular, iar duminică seară vine să ne arate că nimic nu-i stă în cale. La TVR 1, pe 23 mai, de la ora 21.00, Iuliana Tudor ne prezintă cinci noi concurenţi dornici să devină „Vedeta populară”.

(w500)

(w882)

Cea mai mare dorinţă a lui este să ducă mai departe tradiţia din Zona Codrului. Deşi are doar 16 ani, vorbeşte despre păstrarea tradiţiilor cu mai multă pasiune şi implicare decât adulţii. Cel mai tânăr concurent la ediţia a patra „Vedeta populară” este elev la Liceul de Arte din Satu Mare şi singurul care cântă din familia sa. Să vedem ce impresie face juriului şi publicului duminică seară, în noua ediţie „Vedeta populară” a sezonului 6.

O parte din ea o trage spre ştiinţele exacte, cealaltă o îndreaptă spre partea artistică. Este medic rezident la reumatologie, dar pasiunea pentru muzica populară o face să viseze şi la o carieră muzicală. Va reuşi să ne aline durerile cu muzica ei ? O cunoaştem pe prahoveanca de 27 de ani duminică seară, în concursul de talente de la TVR 1.

(w882)

A fost o luptătoare de mică şi ştie că eforturile depuse sunt mereu răsplătite. Datorită vocii ei, în clasa a cincea a primit o bursă de studiu care i-a îndreptat paşii către o carieră muzicală. Tânăra vasluiancă, în prezent la master la Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală din cadrul Universității București, urcă duminică seară pe scena la „Vedeta populară”, să ne convingă de talentul ei.

Şi o studentă la inginerie medicală, domeniu care se ocupă de aparatura din spitale, vrea să facă impresie bună la „Vedeta populară”. Intenţiona să urmeze Conservatorul din Bucureşti, dar pademia a facut-o să gândească mai pragmatic şi a ales o facultate tehnică, mai de viitor. Pasiunea pentru folclor o aduce însă pe olteanca din Romanaţi în faţa juraţilor şi a unei ţări întregi, duminică seară, la TVR 1.

(w882)

La această ediție „Vedeta populară”, pentru interpretările live din concurs, artiștii îi vor avea alături pe membrii Orchestrei Ansamblului Profesionist Maria Tănase, dirijor Nicolae Drăghia, manager Niculina Stoican.. Spectacolul prezentat de Iuliana Tudor este la TVR 1 pe 23 mai, de la ora 21.00, fiind preluat simultan și la TVRi și TVR MOLDOVA.

 

18:55 Teleenciclopedia

* AUGUSTE RODIN (ep.5)

În 1905, la sugestia lui Rainer Maria Rilke, Rodin se mută în Hôtel Biron, pe Rue de Varenne, unde locuiau chiriași deja cunoscuți ori aspiranți la faimă: scriitorul Jean Cocteau, pictorul Henri Matisse, dansatoarea americană Isadora Duncan. Acolo, caută în continuare modalități de a surprinde mișcarea... Urmărește fascinat „Dansul serpentin” al americancei Loïe Fuller, aplaudă entuziasmat premiera spectacolului „După-amiaza unui faun”, inspirat din poemul lui Stéphane Mallarmé. Și, încântat de coregrafia modernă creată de rusul Vațlav Nijinski pe muzica lui Claude Debussy, sculptorul îi cere balerinului să pozeze nud. La 17 noiembrie 1917, Rodin se stinge, câteva luni după dispariția credincioasei Rose. Se căsătoriseră cu numai șase săptămâni înainte. După doi ani, se inaugurează muzeul dedicat sculptorului. Colecțiile sunt expuse atât în Rue de Varenne, cât și la Villa des Brillants, proprietatea din Meudon. Auguste Rodin își dobândise un binemeritat loc în Panteonul geniilor umanității.

AMORURI BOEME. AMORURI BOEME : EMILIE FLÖGE ŞI GUSTAV KLIMT (ep.1)

Stilul şi viziunea lui Gustav Klimt au contribuit, în mare măsură, la izbucnirea uneia dintre cele mai mari revoluții din istoria artei. Lider al avangardei şi fondator al Secesiunii vieneze, pictorul austriac s-a evidenţiat prin compoziţii debordând de senzualitate, motive antice, motive şi simboluri reinterpretate. „Sărutul” (1907-1908), una dintre cele mai faimoase picturi ale sale, datează din așa-numita perioadă „de aur”a artistului. În ciuda numeroaselor idile pe care le-a avut, Gustav Klimt a iubit-o cu adevărat doar pe adorata sa muză: Emilie Flöge-una dintre marile creatoare de modă ale secolului al XX-lea.

MITURILE GRECIEI ANTICE. PROMETHEUS: TITANUL RĂZVRĂTIT (ep.1)

A cui este silueta acestui intrus care se strecoară în palatul marelui zeu al Olimpului ? Ce motiv îl împinge, oare, să fure focul sacru de la zei? A uitat ce pedeapsă îl aşteaptă? Să ne amintim. Legenda spune că, la începutul vremurilor, era Haos. Apoi a apărut Gaia, mama Pământ. După ce l-a zămislit pe Ouranos, Cerul, ei s-au împreunat și, astfel, s-au născut titanii, ciclopii și Hecatonhirii. Unul dintre titani, zis Iapetos, a luat-o de soție pe Klimeni, care i-a dăruit patru copii: Atlas, Menítios, Epimetheus și eroul acestui documentar: Prometheus. Spre deosebire de Epimetheus-al cărui nume înseamnă „cel care cugetă după ce făptuiește” -Prometheus vedea în viitor-calitate ce avea să-i fie de mare folos.

ECOSISTEME: CHINA (ep.1)

Departe, în nord, dincolo de Marele Zid Chinezesc, se află o pădure impresionantă, ce se întinde până în Siberia. Este tărâmul tigrilor siberieni (Panthera tigris altaica): simboluri ale frumuseții, puterii și curajului în luptă. Luncile mlăștinoase din China centrală sunt mărginite la vest de lanțul muntos Qinling: domeniul urșilor panda (Ailuropoda melanoleuca). În libertate au rămas numai câteva mii de exemplare-ceilalţi fiind protejaţi şi crescuţi în captivitate.

Producător Oana Haşegan

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Slalomul printre proverbe şi greşeli gramaticale continuă la „Care pe care”

Ruxandra Gheorghe-Negrea ne propune noi confruntări lingvistice la „Care pe care”, sâmbătă şi duminică, 10-11 mai, de la ora 16.00, la TVR 1.

Cine moștenește averea după un deces?

Cine moștenește averea după un deces?

publicat: joi, 08 mai 2025

Cine are dreptul la moștenire și cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală și care sunt moștenitorii rezervatari? Când începe ...

Echilibru între educație, tradiție și identitate în comunitatea romă din Ștefănești - Botoșani | VIDEO

În contextul eforturilor de integrare socială și promovare a egalității de șanse, educația joacă un rol fundamental în dezvoltarea copiilor ...

 

#tvr1